Karin: Proslava Gospe od Anđela

U utorak,  2. kolovoza 2016., u Karinu je svečano proslavljena Gospa od Anđela, zaštitnica Karina, Bukovice i Ravnih Kotara. Svečanu misu u 11 sati predslavio je karinski gvardijan i župnik fra Petar Klarić u koncelebraciji sa petnaestak svećenika novigradskog i benkovačkog dekanata te sa ostalim svećenicima zadarske nadbiskupije i šibenske biskupije, a ostali su svećenici ispovijedali hodočasnike.

Između ostalog gvardijan je u propovijedi govorio o porcijunkulskom oprostu, štovanju Gospe od Anđela naglasivši njezinu posredničku ulogu u povijesti našega spasenja. Na poseban način je istaknuo: Ovaj naš franjevački samostan i Gospu od Anđela u Karinu neki nazivaju  utočištem i „rezervatom“ pučke religioznosti. Vjerujte, naš hrvatski narod uvijek se potvrđivao u vjeri svojih otaca, vođen Duhom Svetim. Ovo sveto mjesto puno Božjeg Duha, bilo je u stara vremena beskrajno svetište, što je i danas, a tako treba biti sutra i u nadolazećim tisućljećima. Gospa od Anđela i ovo njezino svetište u Karinu treba biti krvotok naše katoličke vjere i nacionalne opstojnosti  u sadašnjosti i budućnosti. Na kraju misnog slavlja gvardijan se zahvalio svećenicima i ostalim suradnicima koji su doprinijeli proslavi ove Gospine svetkovine kao i vjernicima koji su došli na zavjet Gospi o Anđela, a na poseban način je pozdravio i zahvalio se dvojici gradonačelnika: gospodinu Branku Kutiji iz Benkovca i gospodinu Anti Županu iz Obrovca. Gvardijan je zaželio svima da  im Gospa od Anđela bude svakodnevno ne samo majka nego i suputnica.

Večernju misu u 19 sati predslavio je samostanski vikar, dekan novigradskog dekanata i župnik Kruševa fra Ivan Nimac, koji je naglasio važnost porcijunkulskog oprosta i štovanje Gospe. Na poseban način istaknuo je dva središta u ovom dijelu Bukovice i Kotara u kojima se razvijala marijanska pobožnost i to u Vrani i u Karinu. Podsjetio je kako su u srednjem vijeku u Vrani benediktinci, templari i ivanovci razvijali pobožnost prema Gospi, a što su franjevci isto produbljivali pobožnost prema Gospi ovdje u franjevačkom samostanu u Karinu već od 1429. godine.

Poslije večernje mise, na kojoj je sudjelovalo veći broj vjernika VIS „David“ iz Knina održao je koncert duhovnih pjesama, koji su vjernici s radošću primili. Prijepodne i poslijepodne mnogi vjernici su se ispovjedili, izmolili potrebne molitve i dobili porcijunkulski oprost, a mnogi su učinili zavjet pred slikom Gospe od Anđela i palili svijeće. Osim domaćih vjernika iz Karina i ovog djela Bukovice i Ravnih Kotara, proslavi Gospi o Anđela nazočili su mnogi vjernici iz Like, Petrinje, Zagreba, sjevernog dijela Hrvatske, BIH i ostalih iz europskih država i drugih kontinenata. Gvardijan je podsjetio nazočne kako se približava 2019. godina kada će se slaviti 590. obljetnica dolaska franjevaca u Karin koja će biti uočnica velike devetnice (devet godina) duhovne obnove kao priprava za proslavu velike jubilarne 600. obljetnice dolaska franjevaca u Karinu koja bi se trebala proslaviti 2029. godine. Gvardijan je pozvao vjernike na temeljitije i zrelije življenje naše vjere i štovanja Gospe od Anđela potaknuvši narod neka već sada daju svoje zavjetne darove (narukvice, privjeske, naušnice…) kako bi smo mogli izraditi zlatnu krunu u čast Gospi od Anđela koju planiramo kruniti 2. kolovoza 2019. prigodom ove velike 590. obljetnice. Ovu njegovu inicijativu narod je s oduševljenjem prihvatio tako da je jedna hodočasnica iz sjevernog djela Hrvatske darovala zlatne naušnice za buduću Gospinu zlatnu krunu, koja je prema njezinim riječima prvi puta slučajno došla na odmor u Karin. Gospini štovatelji radosno su se vratili svojim obiteljima zahvalni Bogu i Gospi od Anđela što su sve lijepo i duhovno doživjeli  na ovu Gospinu svetkovinu u Karinu.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1050
Ovaj mjesecOvaj mjesec61082
UkupnoUkupno7444782

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51