Imotski: Proslavljena Gospa od Anđela

U utorak, 2. kolovoza 2016., u Imotskom je svečano proslavljena svetkovina Gospe od Anđela, zaštitnice Imotskog i Imotske krajine. Nakon devetodnevne priprave na svetkovinu su u crkvi Sv. Franje slavljene mise u 7 i 10.30, a središnje je slavlje započelo u 18 sati procesijom od crkve Sv. Franje do imotske tvrđave Topane, do spomenika poginulim braniteljima, gdje je euharistijsko slavlje predvodio nadbiskup splitsko-makarski i metropolit mons. Marin Barišić. Procesiju do Topane animirao je gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović, a glazbeno su je popratili članovi HPO Gradska glazba Imotski, predvođeni kapelnikom prof. Ivanom Glibotom Crnim.


U euharistijskom slavlju u koncelebraciji s Nadbiskupom bila su 22 svećenika, među kojima i fra Zoran Kutleša,samostanski i župni vikar Imotskog, te fra Jakov Udovičić, župni vikar Vinjana. Ceremonisti u slavlju bili su gvardijan fra Kristian i fra Lazar Perica, župni vikar Imotskog. Pjevanje na središnjem slavlju animirao je veliki zbor sastavljen od župnih zborova župa imotskoga samostanskog okružja, pod ravnanjem Anđelka Nikolića i s. Sofije Vuković.

U svojoj propovijedi mons. Barišić naglasio je da ovogodišnjim slavljem započinjemo proslavu 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka, što ćemo završiti sljedeće godine na svetkovinu Gospe od Anđela. Zanimljivo je da se danas navršava 800 godina od ustanovljenja blagdana Gospe od Anđela (1216.), kad je sv. Franjo izmolio od pape Honorija III. porcijunkulski oprost. Sjećamo se u ovoj proslavi oslobođenja od Turaka, kao i oslobođenja od neprijatelja u Domovinskom ratu. Riječ je o oslobođenju od vanjskih neprijatelja, ali je puno važnija sloboda od unutarnjeg neprijatelja, a to je grijeh. U našem srcu vodi se svakodnevna borba za slobodu, slobodu od grijeha, slobodu života djece Božje. Zato nam je važna izvanredna jubilejska godina milosrđa Božjega jer nas upućuje na Onoga koji nam može dati tu prijeko potrebnu slobodu za sretan i osmišljen život.


O. Nadbiskup istaknuo je da danas slavimo Gospu kao Kraljicu anđela. Anđeli su poslanici, preteče, glasnici Božji ljudima. Kao što je u evanđelju anđeo Gabrijel donio radosnu vijest Mariji, tako su i nama naši pređi, naši očevi i majke, djedovi, bake i ostali prije njih predali polog vjere i radosnu vijest o Marijinu zagovoru u oslobođenju od ondašnjih neprijatelja. I mi trebamo biti anđeli svojim bližnjima – osobito roditelji svojoj djeci – te im donijeti radosnu vijest i svjedočanstvo Božjeg milosrđa koje čovjeku donosi slobodu, novi život, odnosno čini da čovjek već sada i ovdje uskrsne.

Mons. Marin zaključio je podsjetivši sve da se svetkovina Gospe od Anđela počela slaviti u crkvici Porcijunkuli, što znači mali dio, komadić, parcela. Svi mi možemo biti parcela raja, komadić neba ako se otvorimo Božjoj milosrdnoj ljubavi koja čovjeka preobražava i uskrisuje. Ako budemo u svom srcu imali Boga, onda ćemo mi, naše obitelji, naš kraj, naša domovina biti porcijunkula rajskog zajedništva s Bogom, Marijom i svima svetima.


Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratio o. gvardijan zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se svetkovina Gospe od Anđela proslavi na svečan i dostojanstven način. Osobito je zahvalio o. nadbiskupu koji je ove godine predvodio središnje slavlje i uputio svoju pastirsku riječ okupljenim vjernicima.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas36
Ovaj mjesecOvaj mjesec44851
UkupnoUkupno7511684

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 103