Visovac: Proslavljena Gospa od Anđela

Vjernici Šibenske biskupije na svetkovinu Gospe od Anđela tradicionalno se okupljaju u franjevačkom samostanu Majke od milosti na otočiću Visovcu, na rijeci Krki. Na Gospinu svetkovinu 2. kolovoza 2016. na središnjem misnom slavlju koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić koncelebriralo je dvadesetak svećenika, te umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas i križevački vladika Nikola Kekić.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u homiliji ukazao je kako je hrvatski narod stoljećima bio spreman umrijeti za krst i slobodu. Otkada je vjere u našem narodu oda tada je i pobožnosti Mariji. Kroz stoljeća nizala su sve svetišta i crkve njoj u čast. Tako i ovdje na Visovcu pod nazivom Majka od milosti, kazao je biskup Rogić.

Potom je govorio o milosti i milosrđu. Naglasio je kako je velika milost imati mogućnost Bogu se obratiti i osjetiti njegovu naklonost, a na putu susretanja Boga živoga trebaju nam živi primjeri. U tome je najbolja Blažena Djevica Marija koja je put u Božju blizinu i sigurnost spasenja. Zato je zovemo Majka Milosti, kazao je biskup.

Potom je naglasio kako u razmišljanju o milosrđu valja okrenuti pogled i prema sebi. - Gdje smo mi na putu milosti i milosrđa? Kome smo mi skloni milost pokazati milosrđe ili pak od koga milost očekujemo? Možemo li se više otvoriti Božjem milosrđu i dopustiti da ono opere naše srce i učini ga sposobnim da postane staza Božje milosti za druge? – zapitao je biskup i ustvrdio kako je Marija uzrok naše radosti.

Milosrđe posredovano po Mariji naša je uporišna točka i sigurnost kojoj se uvijek vračamo. Marija je uzor naše kršćanske radosti jer je od Boga darovana za zaštitnicu i zagovornicu. Neka ovo slavlje Majke od milosti bude dan našeg otkrivanja radosti u Božjoj blizini. Put povratka Bogu Ocu. Usprkos raznim nedaćama naših dana imamo razloga radovati se snagom vjere koja živi u Marijinim štovateljima. Neka u nama zaživi uvijek onaj isti zanos koji su naši preci znali pronaći i živjeti upravo po štovanju Marije. Po Marijii smo pozvani uvijek iznova otkrivati snagu vjere koja i smrt pretvara u novi život. Neka i u nama milost rađa radost novog života, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.


Na kraju slavlja gvardijan na Visovcu fra Mate Gverić zahvalio je umirovljenom šibenskom biskupu Anti Ivasu za sve godine dolaženja na Visovac gdje je kao pastir hrabrio i poticao vjernike. Dobrodošlicu je zaželio i biskupu Tomislavu Rogiću. Naglasio je kako je Šibenske biskupija Marijina biskupija. Šibenska biskupija nije velika ali ima svojih kvaliteta poglavito u vjernicima koji su uvijek bili hrvati i katolici. U ovoj biskupiji imate jedan posebnost, a to je velik broj redovnika u pastoralu. To vam neće biti teret nego dika pred papom i biskupima, kazao je gvardijan Gverić. Pozdravio je vladiku križevačkog Nikolu Kekića kojemu je poželio okupljanje raspršenih dalmatinskih grkokatolika. Biskupima je poklonio djela akaremskog slikara Josipa Botteria Dinia. (www.sibenska-biskupija.hr)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas389
Ovaj mjesecOvaj mjesec65597
UkupnoUkupno7608098

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27