Studenci: Proslava sv. Ilije

Proslava svetkovine sv. Ilije proroka u župi Studenci započela je tradicionalnim  „Studenačkim litom“ u organizaciji Župnog ureda Studenci i KUŠU „Studa“ u sklopu kojeg je održana molitvena priprema devetnicom  te bogat kulturno-umjetnički i sportski program, koji će trajati sve do proslave suzaštitnika župe sv. Roka.


Dana 7. srpnja 2016., na šesnaestu nedjelju kroz godinu svetu misu u 10.30 predvodio je fra Ivica Udovičić u suslavlju sa fra Antom Tonkom Bilićem i župnikom fra Zoranom Jonjićem. Misno je slavlje pjesmom i serioznim muziciranjem animirao Gospel zbor „Mihovil“ iz župe sv. Mihovila Arkanđela Kamen-Šine u kojem pjeva naš župljanin i član Mješovitog župnog zbora Vlade Udovičić. U poslijepodnevnim satima je u OŠ STUDENCI upriličeno je predstavljanje knjige „Dalmacija neizbrušeni dijamant“ prof. dr. sc. Marka Trogrlića i prof. dr. sc. Konrada Clewinga.

Knjiga „Dalmacija neizbrušeni dijamant“ je izvješće grofa Wenzela Vetteravon Lilienberga – namjesnika pokrajine Dalmacije o službenim putovanjima Dalmacijom u razdoblju od 1832. do 1834. godine. Lilienbergovi opisi su od velike vrijednosti, i to ne samo za promatranje lokalnih dalmatinskih prilika. Oni naime predstavljaju važno vrelo za analizu predožujskog sustava vladanja u cijeloj habsburškoj Cislajtaniji – to znači austrijskom dijelu Monarhije, upravljanom izravno iz Beča - kao cjelini. To vrijedi utoliko više što je tom sustavu općenito uzevši posvećeno malo istraživanja pa je ova knjiga svojevrsni doprinos njihovu obogaćenju i poticaj njihovu nastavku i proširenju. Knjigu su uz autora - Studenčanina Marka Trogrlića predstavili Marko Udovičić i Radoslav Zaradić. Glazbene brojeve kao prilog prezentaciji izvodila je Zrinka Babić.19. srpnja 2016. užežin svetkovine sv. Ilije proroka održan je peti po redu Susret klapa Dalmatinske zagore. Veličanstven događaj za sve ljubitelje klapske pisme okupio je šest klapa (Murtela – Dugopolje, Viola – Drvenik, KUD Salona – Solin, Bratovština – Gorica, Zvizdan – Posušje, Sv. Mihovil – Proložac).

20. srpnja 2016. proslavljena je svetkovina svetoga Ilije, zaštitnika župe Studenci. Toga su dana slavljene dvije svete mise. Prva je sveta misa prema običajniku župe slavljena u 9 sati, a predvodio ju je fra Ante Tonko Bilić te svečana sveta misa s procesijom oko Centra Studenaca, koju je predvodio fra Jakov Begonja, gvardijan Samostana Gospe od Zdravlja u Splitu i bivši župnik Studenaca. Toga se dana iako je bio radni dan okupilo mnoštvo Studenčana i vjernika iz okolnih župa, koji su imali prigodu ispovijedi od ranih jutarnjih sati kako bi zadobili milost potpunog oprosta u Godini milosrđa. Misno su slavlje animirali ministranti, mladi i krizmanici župe te Mješoviti župni zbor. U poslijepodnevnim je satima održan tradicionalni dernek te sportsko zabavni program na igralištu OŠ STUDENCI. Opširnije o događajima možete pogledati na www.studenci.hr, facebook stranicama Župa sv. Ilije proroka i KUŠU „Studa“.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas32
Ovaj mjesecOvaj mjesec44847
UkupnoUkupno7511680

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 63