Runovići: Proslava Gospe od Karmela

Ovogodišnja proslava svetkovine Gospe od Karmela, zaštitnice župe Runovići u Godini milosrđa Božjega bila je pod motom „Marija je u svom srcu čuvala božansko milosrđe u savršenom skladu sa svojim sinom Isusom“ (LM br. 24).

Svetkovini Gospe od Karmela prethodila je trodnevna priprava: 19 sati sv. misa i propovijed, prije sv. mise molitva krunice i mogućnost za sakrament ispovijedi.

Prvi dan trodnevnice u srijedu 13. srpnja sv. misu slavio je i propovijedao fra Ivan Vuletić, student crkvene povijesti u Rimu. U propovijedi, pošavši od riječi iz evanđelja, „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima“ (Mt 11, 25), fra Ivan je istaknuo kako naše kršćansko življenje i djelovanje treba biti nadahnuto riječju Kristovom i nošeno ljubavlju prema Gospodinu Bogu i našim bližnjima, a u tome nam je primjer Djevica Marija. Zbog ovakvih ljudi kojima su objavljenje tajne kraljevstva nebeskoga Isus slavi Oca.


Drugi dan trodnevnice u četvrtak 14. srpnja sv. misu slavio je i propovijedao fra Frano Laco, župnik Zmijavaca. „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti… Uzmite jaram moj na sebe, učite od mene…“ (Mt 11, 28 – 30), glasile su riječi iz evanđelja. Isus nas poziva umorne da dođemo k njemu i da se s njim susrećemo u sakramentima, osobito u sakramentu pomirenja i euharistije, rekao je Fra Frano. Nijedan jaram nije sladak i nijedno breme nije lako. No, s Isusom je moguće nositi jaram i breme jer On nam daje jaram i breme onolike kolike možemo nositi, čija mjera odgovara svakome od nas.

Na treći dan trodnevnice u petak 15. srpnja u župi se slavi Godišnjica posvete župe crkve koju je posvetio splitski biskup Filip Franjo Nakić 1899. godine. U 18 sati bila je ispovijed za župljane pred svetkovinu Zaštitnice župe, a ispovijedali su: fra Frano Laco, fra Vinko Gudelj, fra Denis Šimunović, fra Rafael Begić, fra Ivan Vuletić, fra Marko Babić i fra Nedjeljko Jukić.

Sv. misu u 19 sati slavio je propovijedao fra Ivan Vuletić, a suslavili su župnik fra Mladen Prolić, fra Nedjeljko Jukić i fra Marko Babić. Fra Ivan je u propovijedi rekao kako je župna crkva u jednoj župi sveto mjesto koje je Gospodin Bog htio za sebe. Krist očekuje od nas da tog mjesta držimo kao do svetinje, da ono zaista bude sveto i čisto što je želio da bude i s Hramom u Jeruzalemu. Preko sv. mise pjevao je mješoviti župni zbor.

Na svetkovinu Gospe od Karmela sv. misu u 8 sati slavio je i propovijedao župnik fra Mladen. U propovijedi je rekao kako je Isus htio da njegovi vjernici na svom životnom putu njegovu majku Mariju imaju za svoju majku. Preko sv. mise za orguljama bila je s. Ana Jukić, a u pjevanju joj je pomagala s. Mirna Puljiz. Prije sv. mise vjernike su ispovijedali fra Frano Laco i fra Nedjeljko Jukić.

U 10:30 sati procesiju i središnju sv. misu na prostoru „Crkvine“ pored župne crkve predvodio je i propovijedao fra Zoran Kutleša, samostanski i župni vikar u Imotskom, a susalvili su župnik fra Mladen, fra Nedjeljko Čarapić, fra Denis Šimunović, fra Vinko Gudelj, fra Zoran Jonjić, fra Ante Vuk Buljan te runovićki fratri – fra Marko Babić, fra Nedjeljko Jukić i fra Marko Bitanga. U slavlju sv. mise uz ministrante posluživali su i franjevački bogoslovi, fra Jerko Kolovrat i fra Dejan Međugorac. Kip Gospe od Karmela u procesiji nosili su Ante Puljić, Mate Lešina, Zvonimir Lubina i Josip Beževan.


Prevoditelj misnog slavlja fra Zoran je u propovijedi rekao kako u podijeljenom društvu naše vjerničko zajedništvo s Gospodinom Bogom, s Kristom i Djevicom Marijom dolazi do izražaja u slavlju sv. mise. Danas je u ljudima sve manje mjesta za Gospodina Boga, a Djevica Marija nosila je Gospodina Boga u svom srcu te je mogla iskusiti Božje milosrđe. Stoga je i nazivamo Majkom milosrđa. U Godini milosrđa Božjega pozvani smo, ne samo iskusiti milosrđe Božje, nego i biti milosrdni prema drugima. Marijini blagdani uvijek su prilika da u životu stanemo i promislimo o sebi. Pozvao je vjernike da slušaju riječ Božju te da u svom srcu nađu mjesta za Gospodina Boga. Još je fra Zoran istaknuo kako je demografska slika u hrvatskom društvu zabrinjavajuća. Rekao je vjernicima da je naša budućnost jedino moguća s Gospodinom Bogom. Preko sv. mise pjevao je mješoviti župni zbor pod pratnjom Marije Biočić. Prije sv. mise vjernike su ispovijedali fra Frano Laco, fra Jakov Udovičić i fra Vinko Gudelj.

Večernju sv. misu u 19 sati slavio je i propovijedao fra Kristijan Stipanović, gvardijan, župnik i dekan u Imotskom. U propovijedi, rekavši kako je Marija pamtila događaje u svom srcu (usp. Lk 2, 51), istaknuo je vjernicima da svetkovinu Gospe od Karmela te druge svetkovine i blagdane trebamo bi pamtiti po onome što je Bogu ugodno i drago. Takav bi primjer trebali pokazati djeci i mladima, a ne negativan primjer svađe u obitelji i zanemarivanja duhovnoga. I ove se godine na svetkovinu Gospe od Karmela na sv. misama okupio veliki broj Runovićana, domaćih i pridošlih širom Lijepe Naše, Zmijavčana te hodočasnika iz susjednih župa.

Dan Općine Runovići proslavljen je 15. srpnja u petak. U 11 sati na novom groblju Sv. Mihovila kod središnjeg križa načelnik Općine Josip Lešina, predsjednik općinskog vijeća Borko Babić te župan splitsko – dalmatinski Zlatko Ževrnja, u nazočnosti općinskih uzvanika, položili su vijenac i upalili svijeće, a župnik fra Mladen izmolio je molitvu za pok. hrvatske branitelje. Zatim je bila svečana sjednica.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1047
Ovaj mjesecOvaj mjesec61079
UkupnoUkupno7444779

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39