Imotski: Predstavljanje knjige o fra Brunu Pezi

Na prvu godišnjicu smrti pokojnog člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Bruna Peze u Franjevačkom samostanu sv. Franje u Imotskom održano je u srijedu, 13. srpnja 2016., predstavljanje knjige o pokojniku pod naslovom „Fratar sa srcem. Fra Bruno Pezo – lik, djelo, sjećanja“.

Prije predstavljanja knjige u crkvi sv. Franje o. provincijal fra Joško Kodžoman slavio je svetu misu za pokojnog fra Bruna. U koncelebraciji su bili imotski gvardijan fra Kristian Stipanović, urednik knjige fra Petar Lubina te još 13 svećenika. Misu je pjevanjem uzveličao veliki župni zbor pod ravnanjem s. Sofije Vuković i Anđelka Nikolića.


Prigodnu je propovijed o. Provincijal započeo pitajući se činimo li izdavanjem spomenice o fra Brunu nepravdu drugim fratrima koji su umrli prije njega, a imali isto tako bogat i ispunjen redovnički (i svećenički) život. Naša namjera, pojasnio je, nije bila nikoga uvrijediti niti omalovažiti, odnosno nanijeti nekakvu nepravdu u ljudskim očima, nego smo ovom spomen-knjigom htjeli odati ljudsko priznanje i zahvalnost pokojnom fra Brunu koji je iznenadno i, po našem ljudskom sudu, prerano otišao od nas. Jedan je od razloga izdavanja knjige i osobnost našeg pokojnog brata koji je bio samozatajan i skroman čovjek. Povezujući fra Bruna s Asircima o kojima govori prvo misno čitanje, fra Joško je rekao da je fra Bruno bio prava suprotnost njima: oni su se uzoholili zbog dara Božjega, a fra Bruno je cijeli svoj život ostao skroman i jednostavan čovjek, svjestan da je sve dobro u njegovu životu dar Božji. O. Provincijal istaknuo je također vrijednost fra Brunova rada na širenju ispravnog vjerničkog pogleda na ulogu Blažene Djevice Marije u povijesti spasenja.

Nakon svete mise u samostanskoj je dvorani upriličeno predstavljanje već spomenute knjige o fra Brunu. Na početku predstavljanja sve je prisutne pozdravio o. Provincijal, a zatim je predao riječ uredniku knjige fra Petru Lubini. Fra Petar je upoznao prisutne sa strukturom i sadržajem knjige. Istaknuo je na početku da spomenica o fra Brunu nije savršena knjiga jer nije moguće u tako kratkom vremenu nakon pokojnikove smrti načiniti cjelovito djelo o njegovu životu i radu. No, unatoč tome, knjiga dobro predstavlja lik i djelo pokojnog fra Bruna jer nam je u njoj opisan njegov životni put od rodnog Prološca do imotskog samostana u kojem je proveo zadnje razdoblje života.

Na kraju predstavljanja nazočnima se obratio i gvardijan fra Kristian, zahvalivši svima koji su doprinijeli organiziranju predstavljanja knjige, osobito o. Provincijalu i fra Petru.

Na predstavljanju su članovi obitelji pok. fra Bruna, župljani iz Imotskog i Prološca, ravnatelj Franjevačke gimnazije fra Josip Grbavac, ravnatelj i prefekt Sjemeništa fra Ivan Udovičić, profesor na Gimnaziji fra Nedjeljko Jukić, franjevci imotskoga samostanskog okružja i fra Kruno Bekavac, član samostana Gospe od Zdravlja u Splitu i fra Marko Babić iz splitskoga samostana na Trsteniku.


Knjigu je uredio fra Petar Lubina, urednik lista „Marija“, a članovi uredničkog vijeća bili su fra Nedjeljko Jukić, fra Frano Doljanin, fra Vinko Gudelj, fra Ante Branko Periša, Dinko Aračić i fra Petar Lubina.

U prvom dijelu knjige fra Petar Lubina opisuje fra Brunov život i djelo, a u drugom sjećanja na fra Brunu pišu: Mara Pezo, Ivan Stojić, fra Stanko Radić, fra Duško Botica, fra Ivan Jukić, fra Jakov Udovičić, fra Josip Bebić, fra Bože Lovrić, Dinko Aračić, fra Marko Babić, Simona Atlaga Ivanišević, Mislav Cvitković, Darijo Marković, fra Ante Branko Periša, don Mario Zelanović, Dragica Zeljko.

U trećem dijelu knjige oproštajni su govori od fra Bruna u prigodi pogreba u Imotskom 15. srpnja 2015.

Fotografije

 

Predgovor

Ovozemaljsko hodočašće našega redovničkog brata fra Bruna Peze završilo je iznenadno, puno ranije negoli je itko mogao očekivati i pretpostaviti. Nedugo nakon umirovljenja, kao profesor klasičnih jezika na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Sinju, stavio se na raspolaganje Upravi Provincije, koja mu je dodijelila službu pastoralnog pomoćnika u župi sv. Luke u Podbablju s rezidencijom u samostanu u Imotskom, što je on otvorena srca prihvatio i odgovorno izvršavao. Njegovim preranim odlaskom, kao Provincija izgubili smo časna i vrijedna člana, iskusna pedagoga, teologa, mariologa, zauzeta istraživača lokalne imotske i opće crkvene povijesti, predana radnika na njivi Gospodnjoj, duhovnika, svećenika, prijatelja… Ostavio je za sobom dubok trag na mnogim poljima ljudske djelatnosti. Svima koji su ga poznavali, nedostajat će njegova ljudska blagost, toplina i dobronamjernost kojom je zračio i koju je prenosio. Zbog njegove jedinstvene pojave i nadasve njegova plodna ljudskoga i svećeničkog života, odlučili smo napraviti ozbiljan osvrt na njegov lik i djelo te to predstaviti u prigodnoj Spomenici. Učinili smo to iz osjećaja bratske i ljudske zahvalnosti ali, i kao poticaj svima da nastoje slijediti njegove pozitivne primjere, a to su, prije svega, ljudskost, kolegijalnost, ustrajnost i predanost u radu, ljubav prema Provinciji, Crkvi i hrvatskom narodu.

O fra Brunu mogu govoriti kao njegov učenik-gimnazijalac, kao njegov radni kolega iz Gimnazije, kao njegov redovnički brat i redovnički poglavar. Osobine koje su ga, prema mome osobnom sjećanju, najviše karakterizirale i koje su cijelo vrijeme bile njegova životna konstanta, jesu njegov istančan osjećaj za pravednost, njegova osjećajnost i rijetko viđena sposobnost empatije, prema slabijima i ugroženima, njegova profesionalna zauzetost, ozbiljnost u radu i ljudska raspoloživost. Bez obzira na sve trenutačne preokupacije, kad god ste ga nešto zamolili, uvijek je bio spreman pomoći, uskočiti i odraditi posao. Na njega se čovjek uvijek mogao osloniti i biti siguran da ga neće ostaviti na cjedilu. To su, rekao bih, vrline osobe kakvu rijetko susrećemo. Zbog svega rečenoga, želim mu i u ovom osobnom osvrtu na njegov život i rad, reći veliko hvala u ime cijele Provincije, Crkve, Naroda i Domovine, koju je iznad svega volio!

Generacije naših gimnazijalaca kao i radni kolege i kolegice nose fra Bruna u najljepšoj uspomeni. Zauzetim radom, posebno kao nastavnik klasičnih jezika, pomogao je mnogima da zavole klasičnu kulturu, čime im je olakšao i odluku pri izboru životnog zvanja. Svojom stručnošću a u suradnji s nadarenijim učenicima, u više je navrata osvajao zapažene nagrade na državnoj i međunarodnoj razini. Svi ti uspjesi važni su za njega i za njegove učenike, ali i za Gimnaziju, na koju je Provincija osobito ponosna, a kojoj je fra Bruno podredio sve svoje talente i dragocjeno vrijeme.

Gotovo da nije bilo znanstvenog skupa u posljednja tri - četiri desetljeća, koji se organizirao na provincijskoj razini, a da u njemu nije sudjelovao i fra Bruno. Ta činjenica dovoljno govori o njemu kao marljivu radniku i znanstveniku. Kao teološki stručnjak bio je poželjan izlagač i sugovornik. Organizatori su ga rado pozivali, a on se s voljom i odgovorno odazivao i pružao svoj prinos.

Vjerujem da će tekstovi u ovoj Spomenici dovoljno rasvijetliti lik i djelo našega dragog fra Bruna, kojem smo se na skroman način htjeli odužiti i nekako panoramski prikazati širinu i dubinu njegova znanstvenog rada, kao i orisati temeljne značajke njega kao osobe, redovnika, svećenika i duhovnika. Od srca zahvaljujem uredniku fra Petru Lubini na uloženu trudu, i svima koji su se spremno odazvali njegovu pozivu na suradnju te svojim prilozima obogatili ovo prigodno izdanje. Koliko god se mi trudili, moramo priznati da svaki čovjek u konačnici ostaje i velika tajna, te je kao takav neiscrpan i nedokučiv. Ipak, uza sve druge faktografske podatke, osobni dojmovi, osobna poznanstva i prijateljstva, zajednički doživljaji, mogu nam pružiti zaokruženu sliku i uvid u život i rad neke osobe. Hvala Bogu što smo u fra Brunu imali takva učitelja, kolegu, brata i čovjeka, koji nas je svojim životom i primjerom obogatio. Neka mu blaženstvo svetih bude vječna nagrada, a ovaj naš skroman pothvat izraz trajne zahvalnosti koju prema njemu osjećamo!

Fra Joško Kodžoman,

provincijski ministar

Fra Petar Lubina

(Sažetak)

Fra Bruno Pezo, svećenik splitske Franjevačke provincije Presv. Otkupitelja, u hrvatskim odgojno-obrazovnim krugovima poznat je kao profesor grčkoga i latinskog jezika na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, a u kulturnoj i vjerskoj sredini kao pisac monografija, znanstvenih prouka i članaka objavljivanih po različitim zbornicima radova, časopisima i listovima te kao urednik zbornikâ radova sa znanstvenih skupova. Zbog uspješnih rezultata postignutih na području odgojne i obrazovne djelatnosti, među svojim učenicima ostaje zapamćen kao cijenjen odgojitelj i uspješan nastavnik. Svojom pisanom riječi ostavlja neizbrisiv trag čovjeka vješta peru, koji otkriva tolike nepoznanice iz prošlosti i približava ih novim naraštajima. Nastupima po brojnim župama, ostavlja za sobom dojam pobožna svećenika, vješta govornika i rado slušana propovjednika. Imajući u vidu društvene i vjerske prilike u kojima je rođen, odrastao i djelovao, o prvoj obljetnici njegova ranoga povratka u ”kuću Očevu”, u ovom radu pisac kani prikazati njegov životni put i djelo.

Cijeli tekst "Fra Bruno Pezo - život i djelo" možete pročitati OVDJE

 

 

S A D R Ž A J

Predgovor

I. Fra Bruno Pezo - život i djelo (fra Petar Lubina)

Uvod

Društvene i vjerske prilike

Djetinjstvo

Sjemenište

Novicijat

Filozofsko-teološki studij

Franjevac i svećenik

Studij u Rimu

Profesor

Znanstveni radnik

1. Pisac knjiga

2. Priređivač zbornika radova

3. Priređivač molitvenika

4. Pisac znanstvenih radova

5. Pisac članaka u časopisima i listovima

6. Prijevodi

Svećenik i propovjednik

Službe koje obavlja

Umirovljenik

Zaglavak

Fr. Bruno Pezo - Life and Work - Summary

 

II. Sjećanja

Uz prvu obljetnicu smrti

Djetinjstvo u fra Brunovu društvu

Pobožan dječak

Fra Bruno u sjećanju jednoga kolege

Fratar kojega su resile kreposti

Istinski rodoljub i domoljub

Ponos naše franjevačke zajednice

Dobar svećenik franjevac

Fra Brunova poruka

Boanerges – Sinovi ognja

Fra Bruno - frater, magister, brat

„…i dat ću vam srce od mesa“

Savjet koji se ne zaboravlja

Oproštaj od radnih kolega

Omiljen svećenik franjevac

Život prema Isusovoj mjeri

 

III. Oproštaj

Zahvala za svjedočenje

Kršćansko i bratsko svjedočanstvo

Odgovoran predavač i pedagog

U ime kolega

U ime župe Podbablje

U ime Imotskoga samostana

In memoriam – fra Bruno Pezo


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas852
Ovaj mjesecOvaj mjesec56540
UkupnoUkupno7523373

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 80