Oblačenje na Visovcu

Na otočiću Visovcu u subotu, 9. srpnja 2016. godine, u novicijat su, nakon što su proveli godinu dana u Franjevačkoj postulaturi u Imotskom, primljena tri postulanata – Davor Landikušić, Ivan Novaković i Marko Pudar. Obred primanja predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman.

Fra Zoran Kutleša, domagistar postulanata, nakon procesije uveo je prisutne u cjelokupnu svečanost slavlja. Provincijal fra Joško Kodžoman upitao je kandidate za novicijat: "Predraga braćo, što tražite od nas?' Kandidati su jednoglasno odgovorili: "Potaknuti božanskim nadahnućem, želimo biti dionici va­šega života u bratstvu Reda manje braće. Usrdno molimo da nas, obučene u odjeću kušnje, iskušate te naučimo s ljubavlju i veselo na sebe uzeti jaram Gospodinov i tako savršeno nasljedovati Krista - po uzoru siromašnog i poniznog sv. Franje - ljubitelja križa". Provincijal je odgovorio: "Bogu hvala. Čestitamo vam i uključujemo vas u svoje bratstvo da s nama postanete jedno srce i jedna duša". Zatim je o. Provincijal molio za novake: „Bože, začetniče i darovatelju svetoga zvanja, dobrostivo pogledaj ove svoje službenike koji te ponizno mole. Daj da ova braća, koja žele iskusiti naš način života, molitvama i zaslugama blažene i bezgrešne Djevice Marije i zagovorom Serafskog Oca, nauče iskreno i čisto ispovijedati, žarko moliti, dolično živjeti, ponizno slušati, čuvati čistoću srca i tijela, revnovati za sveto siromaštvo i čeznuti za vrhuncem svakog savršenstva. Po Kristu Gospodinu našemu.“

Fra Jure Šimunović, meštar novaka, poškropio je habite i pasce koje su novaci obukli uz pomoć starije braće. Obukli su se:

  1. Davor Landikušić (Neorić)
  2. Ivan Novaković (Broćanac - Prugovo)
  3. Marko Pudar (Kaštel Sućurac)

Nakon uvođenja u redovnički život i oblačenja habita, provincijal fra Joško Kodžoman započeo je euharistijsko slavlje. U koncelebraciji je bilo 28 svećenika, među kojima su bili magistar postulanata i župnik Slivna fra Željko Tolić, visovački gvardijan fra Mate Gverić, meštar novaka fra Jure Šimunović,  bogoslovi te obitelji i prijatelji postulanata.

Na početku euharistijskog slavlja o. Provincijal pozdravio je gvardijana fra Matu, meštra fra Juru i ostale domaćine na Visovcu, i nastavio pozdravljajući odgojitelje, svećenike, bogoslove, časne sestre i vjernike. „S velikim iščekivanjem čekali smo ovaj dan oblačenja na Visovcu jer je kroz proteklu godinu Visovac bio bez novaka. Naime, jedini naš novak fra Željko završava novicijat u Asizu. On je posebno u našim molitvama kao i ova trojica mladića – Davor, Ivan i Marko – koji započinju novicijat“, rekao je o. Provincijal i pozvao sve prisutne da mole za njih i njihovu ustrajnost kako bi mogli slijediti Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškog te naglasio i ulogu obitelji koji su i danas s njima.

Na početku propovijedi o. Provincijal je istakao otočić Visovac koji izaziva i privlači ljude, otočić oaze mira i ljepote. Visovac je odnedavno dobio i bijelu zastavu, naglasio je o. Provincijal, kao nagradu za sav trud i kao prepoznato mjesto u svijetu, kao ekološki simbol čistoće i očuvanosti vodenih površina. Veliko je to priznanje ovdašnjim ljudima, koji skrbe za svoje prirodne ljepote, ali i nama fratrima, jer smo bili i ostali čuvari prirode, i u duhu svoga svetog Utemeljitelja skrbnici za sve stvoreno. Tu dimenziju naše karizme želim posebno naglasiti i staviti na srce novim stanovnicima ovog posebnog mjesta, našim novacima. U nastavku propovijedi o. Provincijal je istaknuo kako nas Papa Franjo u svojoj encikici „Laudato si“ poziva i potiče da se svi udružimo kako bismo sačuvali od daljnjeg uništavanja našu „zajedničku kuću“. Posebno je to važno, kaže papa, jer svi znamo da se stvari moraju i mogu mijenjati. Kao posebno pozitivan primjer aktivnosti i zauzimanja za sve stvoreno, papa ističe lik sv. Franje Asiškog koji je izraziti primjer brige za sve ono što je slabo i primjer jedne cjelovite ekologije, življene s radošću i vjerodostojno. Njegovo siromaštvo i skromnost nisu smo površna askeza, već svjesno odricanje od načina života koji prirodu promatra samo s gledišta iskorištavanja, ovladavanja i ekonomske računice.

Današnji događaj oblačenja trojice mladića na Visovu prigoda je za zahvalnost prema prošlosti, ali i zahvalnost za odluku mladića koji žele slijediti primjer sv. Franje. Zbog toga se kao Zajednica radujemo i zahvaljujemo Božjoj providnosti. Potakao je mladu braću da se ne obeshrabre na započetom putu jer i njima Isus govori 'ne bojte se'. O. Provincijal je zatim spomenuo današnje slavlje spomendana blažene Marije od Propetoga koja je posebno progovorila kroz karizmu služenja potrebnima. To je još jedna kvaliteta franjevačkog duha koju je posebno zaželio staviti u srce našoj mladoj braći.

Na kraju propovijedi o. Provincijal je zahvalio svim odgojiteljima, roditeljima i obiteljima, župama i župnicima, koji su svi zajedno dobri suradnici Božji jer bez njih ne bi bilo današnjeg slavlja.

Cjelokupno slavlje na Visovcu uveličao je pjesmom Zbor bogoslova pod ravnanjem fra Frane Bosnića.

Fra Mate Gverić, visovački gvardijan, čestitao je novacima na započetom putu kao i njihovim obiteljima i odgojiteljima. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga slavlja i pozvao sve na okrepu i osvježenje.

Na slavlju su sudjelovali: fra Milan Ujević, fra Bože Ćurčija, fra Mladen Prolić, fra Domagoj Runje, fra Božo Duvnjak, fra Dujo Jukić, fra Petar Komljenović, fra Edvard Sokol, fra Mate Topić, fra Petar Klarić, fra Jakov Begonja, fra Ante Branko Periša, fra Ivica Jurić, fra Domagoj Volarević, fra Ivica Omazić, fra Frano Laco, fra Žarko Maretić, fra Marko Bitanga, fra Antonio Mravak, fra Dušan Botica, fra Tino Labrović, fra Željko Tolić, fra Miroslav Modrić, fra Ivan Čupić, don Mile Čalo, fra Petar Vrljičak, fra Jure Šimunović, fra Mate Gverić, fra Zoran Kutleša, fra Stojan Damjanović, don Zdenko, fra Frano Doljanin, fra Božo Morić, fra Ivan Lukač, fra Ivan Vuletić, fra Nedjeljko Čarapić, fra Duje Botteri, fra Nikola Dominis, fra Frano Bosnić, fra Kristian Radas, fra Filip Čogelja, fra Marko Đerek, fra Tino Čatlak, fra Dejan Međugorac, fra Slaven Čeko, fra Dražan Tadić, fra Zvonimir Romić, fra Nikola Žulj i fra Toni Šimunović Erpušina.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2101
Ovaj mjesecOvaj mjesec66870
UkupnoUkupno7450570

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 163