Otok: Fra Dujo Jukić proslavio mladu misu

U nedjelju 4. srpnja 2016. godine, fra Dujo Jukić proslavio je mladu misu u župi Sv. Luke u Otoku pod motom:  „Evo dolazim Gospodine vršiti volju tvoju (Ps 40, 8-9)“. Kum mladomisnika bio je fra Filip Milanović Trapo, župnik Župe Gospe van Grada u Šibeniku, a propovjednik fra Antonio Mravak, župni vikar u Župi Gospe Sinjske. U slavlju su sudjelovali provincijal fra Joško Kodžoman, voditelj đakonskog praktikuma fra Stipe Nimac i još 18 svećenika. U slavlju su sudjelovali župljani župe Otok, rodbina mladomisnika, prijatelji, vjernici iz Sinja gdje je fra Dujo vršio đakonski praktikum. Među uzvanicima nazočio je Branko Samardžić, načelnik općine Otok i Ivan Šipić, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Trilja.


Fra Miro Ančić otočki župnik, predvodio je procesiju od mladomisnikove kuće do župne crkve Sv. Luke. U procesiji su sudjelovali fra Dujini roditelji i mještani predjela Živinić odakle fra Dujo potječe. Nakon procesijskog ulaska mladomisnika i svećenika u župnu crkvu, ispred oltara roditelji, Frano i Slavka, blagoslovili su svoga sina mladomisnika. Prigodne riječi pozdrava zatim je uputio mladomisnikov kum fra Filip Milanović Trapo koji je zaželio da mladomisnik bude svećenik molitve i rekao da se cijela župa raduje ovom mladomisničkom slavlju. Riječi pozdrava mladomisniku su uputile  i njegove rodice Tena Jukić a kroz recital Dora Jukić i Mihaela Mijoč. Nakon tih pozdrava, mladomisnik je započeo euharistijsko slavlje. U liturgiji su asistirali franjevački bogoslovi iz Splita uz ravnanje ceremonijera fra Daniela Stipanovića, župnog vikara u Otoku.

Prvo i drugo čitanje, kao i molitve vjernika, čitali su članovi obitelji fra Duje Jukića. Pripjevni psalam pjevali su otočki bogoslovi fra Stipan Vugdelija i fra Toni Šimunovoć. Evanđelje je navijestio fra Ane Bešlić, ovogodišnji mladomisnik.

Po želji mladomisnika, propovijedao je fra Antonio Mravak koji je govorio o poslanju svećenika i svećeničkom zvanju u današnje vrijeme. Na početku je naglasio kako je potrebno je uvijek razmišljati o pozivu svećenika jer Katolička Crkva smatra pitanje svećenika pitanjem svoga života. Danas se često čuje pitanje: Ima li svećeničko zvanje u današnjem svijetu u usporedbi s drugim zvanjima  još svoje opravdanje? Obično prosuđujemo pojedina zvanja po tome što pridonose društvu, koliko koriste čovjeku i kakav društveni i ekonomski položaj osiguravaju onima koji ih vrše. Svako zvanje potrebno je društvu  i čovjeku. Koliko će vršenje zvanja biti uspješno, korisno i plodno, mnogo ovisi o vršiocu zvanja. Ljudi traže od svakoga stručnost, savjesnost i to ih uglavnom zadovoljava kad prosuđuju ljude kao subjekte pojedinih zvanja. Ostala intelektualna i moralna svojstva obično puštaju po strani, naglasio je fra Antonio.

Govoreći o svećeničkom zvanju istakao je kako u svećenički život ulazi Bog. Zato svećeničko zvanje nije shvatljivo mjerilima ovoga svijeta! U njemu se ostvaruje vječno svećeništvo Isusa Krista, Sina Božjega, u odnosu prema Ocu i ljudima. Svećeničko zvanje ima svoje opravdanje samo iz vjere. Ono ima svoj smisao samo po vjeri. Nosilac svećeničkog zvanja može biti samo čovjek vjere, i narod Božji ga prihvaća samo vjerom! Svećenik prihvaća svoje zvanje i svoj životni put samo iz uvjerenja da ga Bog zove. Stoga je svećenik u posebnom odnosu s Bogom. Ako ga Bog ne šalje i ako on ne govori u Božje ime, onda više nema što govoriti kao svećenik. Svećenik ulazi u život čovjeka u ime Božje da služi njegovoj vječnoj ljubavi. U Božje ime objavljuje mu Radosnu vijest. U Božje ime otkriva mu smisao ljudske egzistencije i pokazuje put u konačnu sreću. U Božje ime svećenik dijeli ljudima svete sakramente i tako ostvaruje u njima Božje djelo preporođenja, posvećenja, milosnog oslobođenja od grijeha, vežući ga najtjesnije s Kristom u zagrljaju Trojstva, zaključio je fra Antonio.

Darove na oltar prinosili su članovi fra Dujine rodbine.Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je župni zbor pod ravnanjem s. Beatrice Bakić i uz orguljsku pratnju gđe. Kate Šimunović. Župnik fra Miro Ančić je pri završetku slavlja, čestitao mladomisniku, njegovim roditeljima i zahvalio svima koji su doprinijeli u organizaciji ovog slavlja. U ime svih Jukića predao je prigodne darove - kalež i misnicu. Nakon zahvalnih riječi fra Mira, ispjevana je hrvatska himna.

Na kraju slavlja mladomisnički blagoslov su udijelili fra Ante Bešlić i fra Petar Komljenović. Nakon svete mise slavlje je za sve uzvanike nastavljano u šatoru na stadionu nogometnog kluba NK OSK - Otok. Program je vodio kum fra Filip Milanović Trapo koji je na početku pročitao čestitku mons. Marina Barišića, nadbiskupa Splitsko - makarskog. Sinjski gvardijan fra Petar Klapež, fra Stjepan Pupić Bakrač najstariji živući svećenik iz Otoka, dožupan Luka Brčić, dr. Mladen Jukić u ime plemena Jukić i mnogi drugi čestitali su mladomisniku prigodnim riječima. Slavlje je uveličao i KUD Župe Grab pod vodstvom župnika fra Duška Botice izvedbom „Splitskog kola“ i Gotovčevog „Ere s onoga svijeta“.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas296
Ovaj mjesecOvaj mjesec12054
UkupnoUkupno7626932

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41