Čista Velika: Proslava sv. Petra u Morpolači

U crkvi Sv. Petra u Morpolači, župa Čista Velika, župnik fra Petar Teskera predvodio je proslavu sv. Petra u srijedu, 29. lipnja 2016., a koncelebrirali su fra Marko Nimac, župnika Stankovaca, i fra Damir Čikrara-Ćiro župnik Lišana. Ta stoljetna tradicija zajedničkog slavlja sv. Petra  susjednih župa sačuvana je, hvala dragom Bogu, i do danas.


Misno slavlje uzveličao je mješoviti crkveni  zbor  iz Vukšića, Lišana i Čiste Velike uz pratnju KUD Vukšić koji je nadaleko poznat pučkim pjevanjem sv. mise. Njihovo pjevanje oduševilo je cijeli nazočni vjernički puk.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Petar Teskera  čestitao je svetkovinu i pozdravio sve sudionike te zahvalio fra  Marku Nimcu i fra Damiru Čikari Ćiri za sudjelovanje u slavlju kao i svima koji su doprinijeli proslavi. Zahvalio je sv. Petru na svim darovima i blagodatima, kazavši da voli Čistu Veliku i susjedna sela Vukšić, Prović, Bulić, Lišane, Ostrovicu te kako vjeruje da će oni i dalje ostati ustrajni u vjeri, domoljublju i u plemenitosti svoga srca.

Crkva sv. Petra u Morpolači je ranoromantička građevina iz XII. st. s polukružnom apsidom, presvođena, i sa zvonikom na zapadnom pročelju. Crkva je g. 1988. restaurirana. U ratu je oštećena  još i danas nosi ožiljke rafala i velikosrpskih grafita po zidovima. Još nije obnovljena, premda je od g. 1962. pod državnom zaštitom.

Domaćin Čista Velika uz pomoć mještana Vukšića, Provića, Bulića i Lišana dali su velikog truda  da svoje goste posluže sa pečenom janjetinom i ostalim poznatim domaćim specijalitetima i poznatim  vinom žutinom. Slavlje je do kasnih večernjih sati nastavljeno uz pjesmu KUD Vukšić, svih nazočnih uz pratnju harmonikaša Mate Šegote.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas83
Ovaj mjesecOvaj mjesec60115
UkupnoUkupno7443815

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45