Mješoviti zbor Gospe od Zdravlja u Salzburgu

Na poziv fra Zlatka Špehara župnika Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu, Mješoviti župski zbor Gospe od Zdravlja pod ravnanjem fra Stipice Grgata i orguljašice s. Zorislave Radić bio je u Salzburgu od 24. do 26. lipnja 2016. godine.


Autobusom iz Splita krenuli smo ujutro 24. lipnja u 7 sati, na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja. Putovanje je prolazilo u ugodnom ozračju, uz pjesmu i molitvu. Kulturnom obogaćenju pridonio je Nikica Jurun krasnogovoreći čakavske pjesme u svom tematskom izboru naslovljenom „Čovik“. Prigodno u duhovnom i literarnom smislu, te osvježenje za sve koji drže do materinske čakavštine i pjesničkog izričaja. Vrhunac kulturnog doživljaja je priredio fra Stipica nadahnutim govorom o Mozartovom životu od rođenja do smrti. Na iscrpan način približio nam je obiteljsku osobnu kartu sa svim teškoćama koje su pratile mladoga Mozarta na putu ostvarenja punine osobnosti i potvrde glazbene genijalnosti.

Prolazna vremena 13,30 Slovenija, 16,03 Austrija i konačno na odredištu u 18,25 mogu izgledati naporno. Ali sadržajna raznolikost i prijateljsko zbližavanje učinili su Salzburg dostupnim našim fizičkim mogućnostima.

Večera u restoranu „Dalmacija“pospješila je bezbrižan odlazak na spavanje starijih članova i poticaj mlađima za noćno razgledavanje Salzburga. Uz molitvu i neizbježne komentare o Brexitu utonuli smo u san.

Turistički promidžbeni materijali koji krase aulu hotela upućuju na brojna dnevna, tjedna i mjesečna, uglavnom kulturna događanja. Ali programi su tu za cijelu sljedeću 2017. godinu vrhunskih glazbenih ostvarenja što predstavlja Grad kao pravu prijestolnicu kulture sa 365 dana zgusnutih kulturnih događanja.

Među prospektima primjećujemo jedan koji promiče činjenicu da se tijekom cijele 2016. godine obilježava 200. obljetnica pripajanja salzburške oblasti Austriji. Bože, oprosti mi, ali ne mogu se oteti dojmu s koliko poruge neki građani RH govore o sintagmi od stoljeća sedmog. A s koliko ponosa oni slave 200 godina pripojenja Austriji.

Sljedeći dan krećemo u razgledavanje povijesnog dijela grada. Prelaskom rijeke Salzach koja ga dijeli na dva dijela ulazimo u Stari grad– Altstadt.Salzburgurbanistički smješten na velikoj površini sa cca 150.000 stanovnika ostavlja dojam sređenog gradića gdje se razmišljalo o svim detaljima. Golema površina parka Mirabell, s impresivnim kreacijama krajobraznih arhitekata ostavlja nas bez daha. Svakim sljedećim korakom otkrivamo ljepote salzburške arhitektonske baštine.Spoj umjetnosti i arhitekture ovaj grad je doveo na zaštićenu Unescovu listu mjesta svjetske baštine. Ulaskom u velebne crkve i katedralu težina sparnog subotnjeg dana trenutačno bi prestalai rasplamsala želju za novim otkrićima i duhovnim izazovima.

Za crkveni pjevački zbor, koji se susreće s velikanima glazbene duhovnosti i izvodi njihova djela, posebni doživljaj je ulazak u Mozartovu rodnu kuću– muzej (Getreidegasse, br. 9). Posjet koji ostaje u sjećanju. U predvorju te četveropodnice iskazali smo poštovanje i zahvalnost ovom velikanu, pjevajući njegovu skladbu „Aveverum“. Zatečeni turisti i prolaznici oduševljeni izvedbom očekivali su i daljnje interpretacije ali ostali su zakinuti zbog naše žurbe prema daljnjem obilasku.

Podnevnu vrućinu najbolje je izbjeći odlaskom na tvrđavu Hohesalzburg, zdanje na vrhu brda Mönchsnburgu koje je služilo kao nadbiskupska rezidencija, za ratova vođenih u 15. i 16. st. Jedinstveni pogled i doživljaj grada koji se ne smije propustiti.

Od samostalnog razgledavanja nema neke bitnije koristi. Ostaje u sjećanju samo poneki skupi suvenir izabran poslije brojnih ulazaka u dućane ili odlazak u restoran u kome ste potražili predah.

Dogovor u 18,00 sati kod autobusa i planirani odlazak u „hrvatsku fan zonu“ na skupno gledanje utakmice reprezentacija Hrvatske i Portugala, uz misao da ćemo pobjedom najbolje proslaviti Dan državnosti, dvadesetpeti u nizu ponosa i zahvalnosti,pokvarilo je olujno nevrijeme. Ipak, ukrašeni hrvatskim simbolima i navijačkim rekvizitima s puno žara odgledali smo utakmicu u restoranu „Dalmacija“ i žalosni zbog poraza i neuspjeha otišli na spavanje.

Nedjeljno jutro kao i uvijek stavlja u središte pozornosti svetu misu.Za Hrvate u Salzburgu gradska župna crkva svetog Andrije – crkva Hrvatske katoličke Misije, postaje najradosnije mjesto susreta. Na dvije svete mise u 8,00 i 11,30 dođe više od tisuću vjernika.

Mješoviti zbor Gospe od Zdravlja pod ravnanjem fra Stipice Grgata uz orguljašku pratnju č. s. Zorislave Radić uzveličat će svečanost svete mise u 11:30 sati. Predvoditelj misnog slavlja fra Zlatko Špehar homiliju je prepustio subratu fra Stipici koji je nadahnutim riječima izrazio zahvalnost domaćinu na pozivu i približiodatiranje prijateljstva iz vremena kada je zbor bio gost Vukovara.U osvrtu na evanđeoski ulomak fra Stipica je u središte Božjeg očitovanja i dara čovjeku stavio slobodu kao temeljnu vrijednost. Ali je naglasio i upozorio u koju zamku može upasti vjernik zloupotrebom darovane nam slobode.

Misno slavlje je popraćeno izvedbom Mozartove „Misabrevis“ u D duru. Otpjevni psalam od dotične nedjelje lijepo je ispjevao naš tenor Joško Vučić. Prikazna pjesma, Mozartov „LaudaqteDominum“ za sopran solo i mješoviti zbor, bio je veliki izazov za mladu sopranisticu Nikolinu De Micheli Vitturi, ali je izdržala.

Završetak svete mise uzveličali smo pjevanjem himne Lijepa naša u čast Dana državnosti.

Nakon svete mise uslijedila je okrepa u župskoj dvorani, koju su priredili domaćini, dok je fra Zlatko potanko izlagao svoje doživljaje sa susreta s Hrvatima po Južnoj Americi. Svi smo ga s pozornošću slušali.

Putovanje prema Splitu uljepšano je večernjom molitvom i molitvom sv. Krunice. Nisu izostali ni vicevi kao dopunska razbibriga.

Iza nas ostao je Salzburg i neizbrisiva uspomena na grad, rodno mjesto genijalnog Amadeusa Mozarta (1756. – 1791.), koji je glazbu uzdignuo na razinu molitve, a grad proslavio kao stoljetni Grad glazbe. Kod učenja novih Mozartovih skladbi bit ćemo bliži njegovu glazbenom geniju i duhovnoj veličini.

Bože, hvala ti za ovo iskustvo, a svima koji su doprinjeli njegovom ostvarenju naše molitve neka budu izraz trajne zahvalnosti.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas409
Ovaj mjesecOvaj mjesec65617
UkupnoUkupno7608118

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31