Lišane: Obred primanja u OFS

Župa Sv. Mihovila u Lišanima Ostrovičkim bila je u nedjelju, 26. lipnja 2016. godine domaćin i organizator Obreda primanja četrnaestero (14) braće i sestara u Franjevački svjetovni red (OFS). Na inicijativu župnika fra Damira Ćire Čikare braća i sestre su se okupljali i upoznavali s obilježjima OFS-a kroz duže vrijeme i odlučili su i službeno započeti svoj hod u formaciji te su područnoj ministri Zadarsko-šibenskog područnoga bratstva OFS-a „Sv.Nikole Tavelića“, sestri Svemirki Matić uputili zamolbe u kojima su izrazili želju i volju biti članovima Franjevačke obitelji.

Sv. misu je predslavio fra Stipe Nimac, područni duhovni asistent Zadarsko-šibenskoga i Splitsko-dubrovačkoga područnoga bratstva OFS-a, a u koncelebraciji su bili fra Petar Klarić, duhovni asistent mjesnoga bratstva OFS-a „Gospe od Ružarija“ – Drniš i fra Marko Nimac, župnik župa Stankovci i Banjevci.U homiliji fra Stipe je istaknuo neka od obilježja franjevačke duhovnosti posebno istaknuvši šest temeljnih iskustava sv.Franje koji su njemu bili smjerokaz, a slijedom toga i nama samima.

Prvo Franjino iskustvo je OTKRIĆE BOGA–u jednom trenutku svoga života Franjo si postavlja pitanje: Tko sam ja, a tko si ti o moj Bože? – i u odgovoru doživljava otkriće Boga.

Drugo iskustvo je OTKRIĆE ČOVJEKA– u poljupcu gubavcu vidi Isusovu poruku: „Što učiniste jednome od moje najmanje braće meni učiniste!“

Treće iskustvo je OTKRIĆE SLOBODE–kad je poželio nasljedovati Isusa Krista, odrekao se svjetovnog bogatstva i shvatio ljepotu slobode.

Četvrto iskustvo je OTKRIĆE EVANĐELJA–kriterij njegova života, njegova biti i djelovati je u skladu s Evanđeljem.

Peto iskustvo je OTKRIĆE SVIJETA–shvaća svijet kao samostan u kojem je okružen braćom i sestrama i u kojemu je dijalog suvremena pobožnost; zahvaljuje Bogu što mu ih je darovao.

Šesto iskustvo je OTKRIĆE PRIRODE– u svemu što ga okružuje osjeća Božju nazočnost i sve naziva braćom i sestrama: sestra voda, brat oganj i sl.

Bogu smo važni, Bog nas voli i dobro je da postoje župne zajednice te njihov rad i postojanje vode ostvarenju vrjednota kraljevstva Božjega,– riječi su kojima je zaključio svoju homiliju fra Stipe povodom ulaska u formaciju nove braće i sestara.

Uslijedio je sam obred primanja u kojemu su vrijeme formacije započeli sljedeća braća i sestre: Dalibor Mamić, Dario Mamić, Mate Pulić, Milena Kardum, Davorka Mamić, Ivana Mamić, Ivana Nimac, Lucija Pulić, Božica Nimac, Sanja Mamić, Neda Marić, Dubravka Radaš, Gordana Kalcina i Mirela Mamić.

Nakon iskazivanja želje za primanje u red i početak formacije slavitelj i područna ministra su potvrdili prijem, a zatim je ministra predala Evanđelje, Pravilo i Generalne konstitucije OFS-a kao podsjetnik na ono što su se danas obvezali živjeti. Također im je uručen križ tau, znak pripadnosti velikoj Franjevačkoj obitelji.

Po završetku Obreda primanja čestitke su uputile sestre iz Područnoga vijeća, svećenici i sestre iz Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospe od Ružarija“ iz Drniša koje su nazočile ovom slavlju.

Fra Damir kao župnik i inicijator ovoga događanja zahvalio je Bogu na sjemenu koje je danas zasijano sa željom da raste i donosi plodove. Pozdravio je sve prisutne i pozvao ih da u srcu i molitvama nose ovu braću i sestre.Pozvao je nove članove OFS-a da budu pokretači revitalizacije u svojoj župnoj zajednici. Fra Petar je također uputio nekoliko riječi ohrabrenja napomenuvši da je važno ne samo nasljedovati Sv.Franju nego da budu poput Sv. Nikole Tavelića, koji je bio mučenik za Crkvu i kršćansku vjeru, a u čijoj crkvi se odvija ovaj veliki dan za njih. Riječi potpore i čestitke su također uputile i sestra Svemirka, područna ministra, sestra Kata Brakus, ministra Mjesnog bratstva OFS-a iz Drniša i na kraju fra Stipe koji je kazao kako je Sv.Franjo odnos Boga i čovjeka znao opisati kao "ljubav nedovoljno ljubljena" i pozvao sve prisutne da na Božju ljubav odgovore ljubavlju te na taj način budu bliže ostvarenju cilja, a to je kraljevstvo Božje.

Braći i sestrama u Kristu želimo obilje Božjega blagoslova na putu kojim su krenuli sa željom da budu jaki,strpljivi i da ne posustanu nego hrabro kroče naprijed na dobrobit sebe, svojih obitelji, svoga bratstva i zajednice u cjelini.

Ovo druženje priveli smo kraju u druženju za bratskim stolom. Zahvaljujemo svima koji su pridonijeli realizaciji današnjeg slavlja uz franjevački pozdrav „Mir i dobro!“

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1060
Ovaj mjesecOvaj mjesec61092
UkupnoUkupno7444792

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 86