Prgomet-Opor: Proslava sv. Ante

U crkvi sv. Ante Padovanskog u Oporu, župa Prgomet, provincijal fra Joško Kodžoman predvodio je proslavu sv. Ante u nedjelju, 19. lipnja 2016., a koncelebrirao je župnik fra Ante Vugdelija. Ovogodišnje slavlje je bilo posebno jer se ove godine obilježava 800. obljetnica spomena mjesta 'Opor'. Na slavlju je sudjelovalo 246 vjernika iako u Oporu živi samo jedan čovjek.

Slavlje je započelo u 11 sati procesijom oko groblja, molitve i litanije predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman. U procesiji barjake su nosili Mario Piteša, Ivan Botić, Mario Džolić, Petar Ivković i Domagoj Žanić. Kip sv. Ante nosili su četiri Botića – Ante, Mario, Ante i Joško. Sviranje je predvodila Anamarija Botić.


O. Provincijal je na početku propovijedi pozdravio župnika, zbor i vjernike te naglasio kako mu je drago vidjeti štovatelje sv. Ante jer oni koji zazivaju sv. Antu ne trebaju se konzultirati s liječnicima i strahovati od 'nuspojava' kako se to redovito preporuča kod uzimanja lijekova. To je mudrost o kojoj govori svetopisamski tekst, mudrost koju je prihvatio Ante kao dijete svoga doba i mudrost koju i nama danas preporuča. Činjenica je kako mi danas častimo srednjovjekovnog čovjeka jer je prihvatio mudrost Božju. Kao i u ono vrijeme, i mi danas imamo mogućnost različitih izbora. Taj izbor može biti osobne naravi, ali može biti i imperativ sredine ili roditelja prema djeci. U tom kontekstu o. Provincijal je spomenuo kako postoji i mogućnost izbora za svećeničko-redovničko zvanje i naglasio kako su riječi važne koliko ih životom posvjedočimo. Životom svjedočimo mudrost na koju nas poziva Evanđelje, da budemo kao vjernici sol zemlje i svjetlo svijeta. U cilju ostvarenja života, upitao je o. Provincijal, jesmo li možda pretjerali u tom ostvarenju na štetu drugoga. Naime, nastavio je, sv. Anti su bili uzor franjevački mučenici, franjevci koji su podnijeli smrt mučeničkom smrću. Kao vjernici ne smijemo slijepo vjerovati nego biti odani vrijednostima Evanđelja i Crkve. Kao što je sv. Ante imao uzor u franjevačkim mučenicima, i mi danas imamo uzor ne samo u sv. Anti nego i u mnogim dobrim ljudima koji nas okružuju i koje vodi mudrost Božja. Iako smo svjesni svoje ljudskosti i ograničenosti, uz Božju pomoć moguće je živjeti Božju mudrost i oduprijeti se navalama Zloga koji uvijek širi zablude i prijevare, koji širi nemir i bori se protiv zajedništva. Nažalost, i epidemija nezaposlenosti uvlači u ljude nemir, iako je moguće pronaći rješenje za tu epidemiju nezaposlenosti, rekao je o. Provincijal, i završio zazivajući zagovor bl. Djevice Marije i sv. Ante da svima budu izvor i nadahnuće u životu u svim potrebama.

Župnik fra Ante Vugdelija, nakon blagoslova s Presvetim Oltarskim Sakramentom, zahvalio je provincijalu fra Jošku, zboru i vjernicima, a gosp. Jure Botić je pozvao sve da se zajedno nastave slavlje u Botića. Nakon zajedničkog ručka za sve sudionike slavlja bila su razna sportska natjecanja. Na slavlju, među ostalim sudionicma, nastupili KUD Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca i Ansambl kolo bosansko iz Sarajeva.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1055
Ovaj mjesecOvaj mjesec61087
UkupnoUkupno7444787

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 81