Hodočašće roditelja Dječjega zbora i Mješovitog zbora mladih Gospe od Zdravlja

U petak popodne, 3. lipnja 2016., članice zbora majki i roditelji djece pjevača u Zboru mladih i Dječjem zboru, pod vodstvom fra Stipice Grgata i s. Zorislave Radić, krenuli smo na trodnevno hodočašće u franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu. U autobusu vlada radosno raspoloženje. Pomolili smo se za sretan put. Našim putovanjem u Bosnu započinje putovanje u povijest franjevačkog reda koji se kroz tolika stoljeća uspio othrvati svim nedaćama i zadržati se na svim tim prostorima na slavu Božju i pomoć povjerenom mu narodu boreći se za njihova ljudska i vjerska prava.


Put nas je vodio kroz Livno, gdje smo posjetili samostansku crkvu sv. Petra i Pavla na Gorici, koja je jedna od najstarijih u BiH izgrađena za turske vladavine na tim prostorima. Samostan na Gorici raspolaže sa značajnim kulturnim blagom. Tu se nalazi arheološka zbirka, zbirka sakralnih predmeta, knjižnica, galerija slika livanjskog likovnog umjetnika Gabrijela Jurkića, među kojima osobito plijene pažnju ulja na platnu na kojima umjetnik bilježi prirodne ljepote svoga kraja - bosanske pejzaže u četiri godišnja doba. Obogaćeni ovim kulturnim blagom i novim spoznajama krećemo dalje prema samostanu sv. Bonaventure u Visokom, koje je naša glavna destinacija. Tu ćemo odsjesti u konviktu i nastaviti naš hodočasnički put prema Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci.

Ljepote bosanskih pejzaža sa Jurkićevih slika sada se uživo izmjenjuju pred našim očima dok kroz prozor autobusa gledamo okolicu kojom prolazimo. Visoke planine, brežuljci, udoline kroz koje protječu i vijugaju rijeke, sve odiše zelenilom u tisuću nijansi i nameće misao zahvale Bogu koji stvori tako divnu i prelijepu prirodu koja odmara naše umorne oči od svakodnevnih naprezanja. Polako se spušta sumrak pa smo svi zajedno u autobusu izmolili večernju i zapjevali. U samostanskom dvorištu u Visokom srdačno nas je dočekao fra Stipo Alandžak.

U subotu, 4. lipnja 2016., nakon jutarnje sv. mise u samostanskoj kapeli i zajedničkog doručka uputili smo se iz Visokog u Fojnicu, zatim Kreševo i Kraljevu Sutjesku. Naš stručni vodič ovim povijesnim mjestima je fra Ivan Nuić – živa enciklopedija svih povijesnih zbivanja na ovim prostorima.

Dolaskom u svaki od ovih samostana nastavlja se naš izlet u povijesna zbivanja i burnu povijest svakog pojedinog svetišta tijekom koje su se franjevci mukotrpno borili za opstanak na ovim prostorima. Crkve i samostani su više puta rušeni i paljeni(pogotovo tijekom višestoljetne turske vladavine)i ponovno obnavljani. Obišli smo samostanske muzeje i riznice u kojima se nalaze i čuvaju različite zbirke arhivske građe, brojni rukopisi i kronike, dragocjene stare knjige, zbirke umjetničkih slika, sakralnih predmeta, etnografske zbirke. To povijesno bogatstvo, koje je izloženo za javnost, svjedoči o brizi franjevaca da uz duhovne vrijednosti sačuvaju i materijalne kulturne vrijednosti svoga naroda. Tu se nalaze dokumenti od posebne važnosti kako za franjevačku tako i za opću bosansku povijest. Sve su ove destinacije na brdovitom terenu - na uzvisinama, pogotovo Fojnica i Kreševo.

Toliko dojmova, toliko povijesnih činjenica, koje ćemo sigurno još dugo, dugo prebirati po našim mislima. Franjevačko pravilo: Ne samo za sebe živjeti, već biti od koristi svijetu – ovdje se moglo osjetiti i doživjeti na svim destinacijama koje smo posjetili. Nakon svakog posjeta pojedinom svetištu nameće nam se misao – koliko bi knjižno i arhivsko blago bilo sačuvano da nije bilo rušenja, uništenja i požara.

Na povratku smo se uputili u mjesto Mile (danas Arnautovići), arheološko nalazište blizu Visokog. To je krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva gdje se nalaze ostaci franjevačkog samostana i crkve sv. Nikole, koji je bio prvi samostan u Bosni. Nakon razgledavanja ovog drevnog mjesta put je nastavljen u Visoko. Tamo nas čeka večera, druženje i komentiranje naših dojmova. Fra Stipica je svirao na mišnjice, koje on u svojoj vunenoj narodnoj torbi nosi na svako naše hodočašće, kako bi nam dočarao ljepotu starih narodnih instrumenata koji su sve manje u uporabi.

U nedjelju, 05. lipnja 2016., nakon sv. mise i zajedničkog doručka, obogaćeni svim ovim novim saznanjima radosno se vraćamo u Split. Još jedan snimak u samostanskom dvorištu za drago sjećanje. Fra Ivan nam je svima podijelio knjigu Dragana Pavelića – Le Chapelet de Visoko – u kojoj je opisan život fratara i đaka Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog. Od srca mu hvala na ovom daru.

Autobus napušta Visoko. Na povratku smo molili krunicu – Vanja, Marija, Lado, Anka, Dijana – svatko svoju deseticu razmišljajući 5 slavnih otajstava i zahvaljujući dragom Bogu i nebeskoj Majci na ovom divnom druženju, a izrečene Zdravo Marije odzvanjale su kao valovi o morsku obalu. Hvala našim voditeljima fra Stipici i s. Zorislavi na cjelokupnoj organizaciji ovog hodočašća.

Ovi susret i druženje s franjevcima u Visokom pokazali su nam da, iako je većinsko stanovništvo u Visokom bošnjaško, franjevci istinski žive svoj kršćanski poziv pružajući pomoć običnom puku bez obzira na društveno i političko uvjerenje.

Zaključak je jednostavan. Pozvani smo na susret jednih s drugima i pružanje ruke mira. To je naša dužnost, a na to nas stalno poziva naš papa Franjo. Ovaj kratki putopis priredila je Vanja Martinac.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas278
Ovaj mjesecOvaj mjesec12036
UkupnoUkupno7626914

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33