Kelkheim: Proslava Tijelova i Dan župe

Hrvatska katolička župa Main-Taunus/Hochtaunus, sa sjedištem u Kelkheimu, proslavila je misnim slavljem u Hofheim am Taunus ispred Bergkapelle, u četvrtak 26. svibnja 2016., svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove i Dan župe. To je postalo tradicionalno slavlje te hrvatske katoličke župe, a na misnom se slavlju na otvorenom okupio veliki broj vjernika. Misno slavlje predvodio je dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt am Main fra Marko Domazet-Lošo u zajedništvu s domaćim župnikom fra Marinkom Vukmanom. Sve je na početku pozdravio fra Marinko koji je podsjetio kako su hrvatski pradjedovi pod vedrim nebom slavili i hvalili Gospodina, te kako to na takav način čini i ta hrvatska vjernička zajednica ispred Bergkapelle u Hofheimu te tako želi produbiti, učvrstiti i osnažiti svoju ljubav prema Isusu Kristu -  Kruhu Živome, koji je darovan i koji sve poziva da budu dar jedni drugima. Sve je pozvao neka pobožno sudjeluju u slavlju kako bi krsna vjera, vjernost Bogu, Crkvi i Domovini i dalje bila snažna u našem životu. Misnom slavlju pribivao je i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Vladimir Duvnjak.

Fra Marko je u propovijedi istaknuo kako Crkva živi od euharistije. „Sve ono što nam je najvažnije dobivamo u euharistiji, a euharistija je žrtva.“ Podsjetio je na osobu Melkisedeka, koji se spominje u Bibliji samo tri puta, ali on je jako važan jer se nalazi i u prvom euharistijskom kanonu. „Melkisedek je kralj mira koji prinosi žrtvu kruha i vina, što uvelike podsjeća na Isusa Krista, koji je za nas prinio svoju žrtvu. Vjernik je onaj koji žrtvuje. U hramu se uvijek nešto prenosilo Bogu da bi se čovjek očistio od grijeha, da bi zahvalio Bogu i da bi ušao u zajedništvo s Bogom. Kristova žrtva nas čisti. Kad čovjek nastupa iz grijeha, on razdvaja. Krist vlada tako da ujedinjuje, skuplja, okuplja. Ovdje smo došli sa svim strana da bi nas Bog ujedinio. Okuplja nas u jedno Kristova žrtva. Euharistijska žrtva ne ujedinjuje samo zemaljsku, već i nebesku Crkvu, Crkvu zajedništva svetih, svih onih koji su se prije nas hranili za stolom Riječi i Tijela. Krist hrani, brine se za opće dobro ljudi. U njegovoj blizini svatko se može osjećati sigurno, slobodno i radosno“, kazao je dodavši kako nas današnji svijet pokušava pretvoriti u ljude koji se bore jedini protiv drugih. „Tragedija je ako nemamo čime Bogu uzvratiti za njegovu ljubav. Može biti različitih žrtava, ne mora biti žrtva samo materijalna. Crkva kroz cijelu vječnost živi od žrtve, euharistije. Stoga je važno živjeti od te žrtve, hraniti se, unositi je u život, tumačiti je drugima, te je shvaćati kao ljubav prema Bogu“, zaključio je propovjednik. Na kraju sv. mise bilo je klanjanje i blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom te blagoslov vozača i automobila. Liturgijsko je pjevanje predvodila s. Magdalena Višić uz pratnju na orguljama Hrvoja Barnjaka, uz sudjelovanje okupljene vjerničke zajednice.


Nakon ručka u prirodi, bio je kulturno-zabavni program. Nastupila je župna velika i srednja folklorna skupina, dječji zbor i plesna skupina. Program je vodila Smiljana Veselić-Vučina.

Prije misnog slavlja molila se krunica, a vjernici su mogli pristupiti i sakramentu pomirena, te su imali prigodu za osobne molitve i zavjete. Jedan broj vjernika, kao i proteklih godina, došao je pješice do Gospine kapele. Milodari su bili namijenjeni obnovi Bergkapelle, u kojoj se vjernici okupljaju već 350 godina, a u popodnevnim su satima vjernici svojim darom sudjelovali i u nabavci hrvatskih narodnih nošnji u toj župi.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas421
Ovaj mjesecOvaj mjesec65629
UkupnoUkupno7608130

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38