Studijsko putovanje studenata KBF-a u Rim

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu organizirao je, u suradnji s putničkom agencijom „Ihtis travel“, studijsko putovanje u Rim od 20. do 23. svibnja 2016. god. za studente IV. i V. godine. U programu studijskog putovanja sudjelovala su 24 studenta laika te 6 bogoslova naše redovničke zajednice, a priključili su im se i trojica bogoslova koji studiraju teologiju na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Antonianum.Voditelj putovanja bio je fra Domagoj Volarević, asistent pri Katedri liturgike na splitskom KBF-u i domagistar franjevačkih bogoslova Provincije Presvetog Otkupitelja.


U četvrtak, 19. svibnja, u  večernjim satima uputili smo se trajektom iz Splita prema Anconi.  U Rim, točnije do Bazilike sv. Pavla izvan zidina, došli smo oko 14 sati gdje su nam se pridružila trojica franjevačkih bogoslova koji studiraju teologiju u Rimu. Ni višesatno putovanje ni umor nisu mogli umanjiti udivljenje koje izaziva susret s veličanstvenim remek djelom kršćanske umjetnosti i duhovnosti. U bazilici se i zapjevalo Budi hvaljeno i Zdravo Djevo, samo nekoliko metara od groba Apostola naroda, sv. Pavla. Nakon toga posjetili smo opatiju Tri fontane koja je također vezana uz život sv. Pavla. Naime, po tradiciji sv. Pavao na tom je mjestu bio zatočen u tamnicu gdje mu je potom odrubljena glava te je mučeničkom smrću dao svjedočanstvo za Krista. Pošto se dan bližio kraju uputili smo se prema samostanu sestara Anćela u kojem smo odsjeli. Dan smo zaključili Svetom misom i večerom.

U subotu, 21. svibnja nastavili smo pohoditi mjesta od iznimne važnosti za svjetsku i crkvenu povijest: Kalistove katakombe, Krstionicu i Baziliku sv. Ivana Lateranskog, Svete stube, Baziliku sv. Marije Velike, Baziliku sv. Praksede u kojoj se nalazi stup na kojem je Isus bičevan, Baziliku sv. Petra u okovima u kojoj se nalazi Michelangelova statua Mojsija, Piazzu Veneziu te Rimski forum. Svetu misu proslavili smo u kapelici Bezgrešnog začeća Međunarodnog bratstva blaženoga fra Gabriela M. Allegra u franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog. Naravno, bilo je dovoljno slobodnog vremena za okrjepu, kupovinu suvenira i razgledavanje. Tako smo imali priliku vidjeti još neka važna mjesta kao što su: Fontana di Tevi, Piazza del Popolo, Piazza Navona, Panteon itd.

U nedjelju, 22. svibnja jutro smo proveli u Vatikanu gdje smo mogli razgledati Baziliku sv. Petra i popeti se na kupolu odakle se pruža predivan panoramski pogled na Vatikan i Rim. U podne smo prisustvovali molitvi „AnđeoGospodnji“ koju je predvodio papa Franjo. Iako Papu nismo vidjeli izbliza i ovaj susret na „daljinu“ bio je upečatljiv i nezaboravan. U popodnevnim satima zajedno smo od Piazze di Spagna krenuli prema Papinskom Hrvatskom Zavodu Svetog Jeronima gdje nas je dočekao vicerektor don Marko Đurin te predstavio povijest i djelovanje Zavoda. Na misi smo pedvodili pjevanje i čitali liturgijska čitanja.

U ponedjeljak, 23. svibnja, zadnjeg dana našeg boravka u Rimu posjetili smo Koloseum, Konstantinov slavoluk te Circo Massimo, a nakon toga je došlo vrijeme da krenemo prema Anconi kako bi na vrijeme stigli  na trajekt za Split.

Zahvalni smo Bogu na sunčanom vremenu, na druženju i opipljivom susretu sa svjetskom i crkvenom poviješću. Nezaboravno je bilo posjetiti Rim, ne kao turist već kao mladi teolog koji pokušava otškrinuti vrata i zaviriti u otajstva naše vjere. Bijaše to svojevrsna duhovna obnova, potvrda sadašnjih i poticaj za nova teološka traganja.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas37
Ovaj mjesecOvaj mjesec44852
UkupnoUkupno7511685

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 109