Sinj: Održana „Zlatna harfa“

U subotu, 21. svibnja 2016., u Svetištu Gospe Sinjske, a u prigodi 300. obljetnice krunjenja slike Gospe Sinjske, održana je smotra dječjih zborova Splitsko-makarske nadbiskupije Zlatna harfa.

Susret je započeo koncelebriranim euharstijskim slavljem kojeg je predvodio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman uz asistenciju nekoliko svećenika župnika iz pojedinih župa koji su dopratili svoje zborove: župnik don Krešimir Mateša, župa sv. Jakova (katedrala) u Šibeniku, fra Zoran Kutleša, župni vikar u Imotskom, fra Denis Šimunović, župnik u Vinjanima, fra Vinko Gudelj, župnik u Prološcu, fra Mladen Prolić, župnik u Runoviću, don Ante Čulić župnik u Slatinama, Čiovo, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, te fra Stipica Grgat pročelnik za „Zlatnu harfu“. Sudjelovali su dječji zborovi iz župa sv. Roko-Vinjani, sv. Mihovil-Proložac, sv. Franjo-Imotski, sv. Stjepan-Opuzen, Gospa od Zdravlja-Split, Gospa od Ružarija-Seget, Sv. Mihovil-Dugopolje, Uznesenje BDM-Slatine, Gospa Karmelska-Runovići, sv. Martin-Vranjic, sv. Luka-Otok i katedrala sv. Jakova-Šibenik.


Riječi dobrodošlice uputio je domaćin, sinjski gvardijan fra Petar Klapež  koji je podsjetio kako je cilj ovih glazbeno - liturgijskih manifestacija njegovanje i promicanje liturgijskog pjevanja u Crkvi, bez kojih bi sva slavlja bila osiromašena. „Hvala svima što ste pjesmom došli obogatiti ovu veliku i važnu obljetnicu krunjenja Gospine slike. Ona vas posebno voli jer tko pjeva dvostruko moli“, rekao je. Organizatori ovog susreta dječjih crkvenih zborova, koji se redovito odvija od 1984. godine, su Vijeće franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te Institut za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" iz Zagreba, no fra Klapež je posebno zahvalio organizatorima pokrajinskog susreta, fra Stipici Grgatu i s. Nedjeljki Milanović Litre.


Pozdravima i zahvalama pridružio se i provincijal Kodžoman. U prigodnoj homiliji govorio je o talentima. Rekao je da je svatko nadaren za nešto te da je na svemu potrebno davati hvalu Bogu. „Vama je darovan talent lijepog pjevanja i sviranja, a pjesma je najljepši način zahvale. Stoga je ovo jedan od najljepših prizora koji se može vidjeti u našem Svetištu“. Zaželio im je puno uspjeha i ustrajnosti te da rezultat njihova rada bude što više novih lijepih liturgijskih pjesama, no da ne zaborave da na ovakvim susretima stvaraju nova prijateljstva. „Čuvajte vaše zajedništvo, vodite brigu jedni o drugima i razveseljujte se međusobno“, zaključio je provincijal.

Članovi zborova animirali su cijelo euharistijsko slavlje pjevanjem i čitanjima, a ovogodišnji susret imao je i humanitarnu notu. Djeca iz zborova mjesecima prije skupljali su novac kojeg su prinijeli na oltar, a koji je namijenjen za štićenike doma sestara Služavki Malog Isusa.


Nakon euharistijskog slavlja svaki zbor je otpjevao po dvije skladbe: jednu po vlastitom izboru, a drugu izvučenu iz "košarice" prije samog početka. Na kraju su svi sudionici dobili priznanje za sudjelovanje. Fra Stipica Grgat, pročelnik Povjerenstva za Zlatnu harfu, podsjetio je na pedagošku i vjerničku dimenziju susreta. Na samom kraju zahvalio je svima na sudjelovanju te lijepom i dostojanstvenom pjevanju. Program je vodila Suzana Mihaljević.


Po završetku programa djeca su posjetila Arheološku zbirku Franjevačkog samostana u Sinju, a zahvaljujući dobroti članova Viteškog alkarskog društva imali su organiziran i besplatni posjet nedavno otvorenom Muzeju Sinjske alke.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1054
Ovaj mjesecOvaj mjesec61086
UkupnoUkupno7444786

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 76