Neviges: 45. hrvatsko hodočašće u Neviges

Hrvati katolici iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) regije Sjeverna Rajna i Vestfalije i iz HKM sv. Nikole Tavelića iz Nizozemske hodočastili su na Duhovski ponedjeljak (blagdan Marije Majke Crkve), 16. svibnja 2016., 45. put u njemačko marijansko svetište Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Nevigesu, nedaleko Wuppertala, u organizaciji HKM Wuppertal.


Prije svečanog misnog slavlja, koje je predvodio vojni biskup u R. Hrvatskoj u miru mons. Juraj Jezerinac u suslavlju s voditeljem HKM Wuppertal fra Josipom Repešom i četrnaestoricom svećenika, išlo se od sakristije kroz Marijinu katedralu u procesiji tijekom koje je nošen križ, stjegovi Republike Hrvatske i Svete Stolice i hodočasnička zavjetna svijeća. U procesiji je bila skupina mladih u hrvatskim narodnim nošnjama. Vjernici su i ove godine u velikom broju ispunili svetište i Marijinu katedralu, a misnom slavlju pribivao je i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Düsseldorfa Zvonko Plećaš.

Sve je na početku uime organizatora hodočašća pozdravio voditelj HKM Wuppertal fra Josip Repeša kazavši kako su hrvatski vjernici i ove Svete godine došli iskati Božje milosrđe za svoje potrebe. „Preko vas pozdravljam sve vaše ukućane, starije i bolesne, sve koji  nisu mogli doći, ali su prisutni preko svojih zaziva i vaših molitava.“ Potom je pozdravio predvoditelja hodočašća i euharistijskog slavlja mons. Jezerinca. „Oče biskupe, ova će Vam godina sigurno biti posebna: napunili ste 50 godina svećeničke službe, 25 godina biskupskog poslanja i prepustili vodstvo Vojne biskupije u R. Hrvatskoj Vašem nasljedniku mons. Juri Bogdanu. Neka Vam i ovaj Vaš posjet našim zajednicama u ovoj regiji bude trajni spomen i dobro nam došli!“

Potom je svima prigodnu riječ uputio i domaćin, upravitelj svetišta fra Frank Krampf koji hodočasnicima poželio blagoslovljeno vrijeme u Nevigesu u Gospinoj blizini.

Mons. Jezerinac je u uvodnoj riječi podsjetio kako su se toga dana u tom svetištu okupili Hrvati ne samo iz tog dijela Njemačke već i sa svim strana domovine, tako da se, kako je kazao, može reći, da su vjernici u svetištu i kao zastupnici naših svetišta kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

Mons. Jezerinac je u propovijedi kazao kada su Hrvati početkom 7. stoljeća krštenjem stupili u krilo Katoličke Crkve, oni su tada kao pametan i mudar narod prihvatili Isusa Krista za svog Spasitelja i Učitelja, a Isusovu Majku za svoju majku. „Svi mi baštinimo štovanje Majke Božje od naših pradjedova. O toj ljubavi Hrvata i Marije govore mnogi povijesni dokumenti i spomenici. Marija se posebno štuje u hrvatskom narodu, o čemu svjedoči i današnji skup Hrvata, koji se okupio u ovom predivnom svetištu Majke Božje u Nevigesu“, kazao je mons. Jezerinac podsjetivši kako su Hrvati iz tog dijela Njemačke prvi put organizirali hodočašće i Neviges na Duhovski ponedjeljak 1971. „I tako se broj hodočasnika iz godine u godinu povećavao“. Potom je istaknuo kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem, ne samo ponovno uspostavio narušen savez između Boga i čovjeka, nego nam je dao svoju Majku za Majku. O tada nismo sami, s nama je i Isusova Majka. Njezinu prisutnost dobro je osjetio hrvatski narod pa ju je nazvao „Najvjernijom Odvjetnicom“ i „Dušom duše Hrvatske“ i „Majkom milosrđa“. „U novije vrijeme obraćali su joj se u raznim potrebama i hrvatski branitelji, posebno u vrijeme Domovinskog rata. Kardinal bl. Alojzije Stepinac s pravom je istaknuo: `Preko Marije dobivamo kreposti, posebno dar vjere, ufanja i ljubavi. Ništa se ne postiže bez žrtve. Nacionalna i vjerska sloboda je plaćena smrću branitelja. Isus nas je spasio vlastitim životom i zato prolivenu Kristovu krv treba cijeniti, kao i prolivenu krv hrvatskih branitelja“, istaknuo je dodavši kad su Hrvati napuštali domovinu, Crkva je, kao dobra majka, slala svoje svećenike kako bi našem narodu bili na duhovnu pomoć da se ne izgube u svom ljudskom i kršćanskom dostojanstvu. „Zato ste se okupljali i danas se okupljate u svojim misijama, crkvama, kako bi mogli slušati Riječ Božju i primati sakramente na svom materinskom jeziku. Crkva vas je ovdje prepoznala i prihvatila kao svoju braću i sestre. Stoga smo posebno zahvalno ovoj mjesnoj Crkvi. Ostanite i dalje na visini vjere koju ste ponijeli sa sobom. Njegujte molitveni život, posebno u svojim obiteljima. Bog neće dopustiti da narod koji moli, koji ga ljubi, da nestane. Čuvajte vjeru kao luč života. Štujte Blaženu Djevicu Mariju kao Majku Crkve. Povjerite joj sebe, svoje obitelji, svoj narod i svoju dragu domovinu. Molite za svoje svećenike, časne sestre da budu Božji, puni žara i ljubavi prema Bogu. Neka vas prati zagovor blaženoga Alojzija Stepinca, koji je bio ne samo veliki štovatelj Majke Božje, nego i ljubitelj svoga hrvatskog naroda. Oduprite se svemu što u vama uništava ono od čega su živjeli očevi vaši i to vam ostavili u naslieđe kao dragocjeno blago“, poručio je mons. Jezerinac.

U prikaznim darovima prineseni su hostije, vino, voda, zavjetna svijeća i cvijeće.

Na kraju je posvetnu molitvu Presvetoj Bogorodici sv. pape Ivana Pavla, koju je izgovorio u propovijedi 9. lipnja 2003. u Zadru za apostolskog putovanja u Hrvatsku, predmolio fra Josip Repeša. Potom je fra Josip je zahvalio svima na hodočašću pohvalivši lijepo krscansko vladanje koja je odlika Hrvata u stranom svijetu. Zahvalnu riječ izrekao je na kraju i mons. Jezerinac. Nakon pozdrava Domovini himnom „Lijepa naša“ i završne pjesme mons. Jezerinac, svećenici i vjernici išli su do Gospine kapele u katedrali gdje su Gospi prinijeli zavjetnu svijeću. Misno slavlje uveličao je zbor HKM Wuppertal uz sudjelovanje okupljenih vjernika u katedrali pod ravnanjem Snježane Peulić i uz orguljsku pratnju pastoralnog suradnika u HKM Wuppertal Marka Peulića.

Prije misnog slavlja bila je pobožnost križnog puta na kalvariji u svetištu. Križni put je predmolio voditelj HKM Krefeld fra Šimo Grgić. Na kraju križnog puta mons. Jezerinac je održao prigodni nagovor. „Kada nas Isus poziva da prihvatimo svoj križ, to znači da križ ima otkupiteljsku vrijednost, a to mogu shvatiti samo ljudi vjere. Živo svjedočanstvo križa i prihvaćanja žrtve dali su hrvatski branitelji kada su na svojim ramenima iznijeli golemi križ obrane domovine. Njihova je žrtva urodila plodom – priznanjem Hrvatske kao slobodne, samostalne i nezavisne. To je naše nacionalno uskrsnuće, koje je došlo preko patnje i trpljenja“, istaknuo je među ostalim mons. Jezerinac. Nakon križnog puta moljena je krunica Božanskog milosrđa u Marijinoj katedrali. Vjernici su imali prigodi na ispovijed, zavjete i osobne molitve. Nakon misnog slavlja bilo je vrijeme za poslijepodnevno druženje i ručak.

Mons. Jezerinac je u subotu 14. svibnja podijelio sakrament potvrde u HKM Essen i Düsseldorf, a na svetkovinu Duhova u nedjelju 15. svibnja u HKM Wuppertal.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas599
Ovaj mjesecOvaj mjesec9829
UkupnoUkupno7624707

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72