Sinj: Izveden oratorij Šime Marovića „Molitva suprotiva Turkom“

U prigodi 300. obljetnice krunjenja Gospe Sinjske Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split izveo je u crkvi Gospe Sinjske u petak, 13. svibnja 2016., oratorij Šime Marovića za soliste, zbor, orkestar i čembalo na stihove Marka Marulića „MOLITVA SUPROTIVA TURKOM“.

Zborom i orkestrom dirigirao je Hari Zlodre, a solisti su bili Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopran) i Ljubomir Puškarić (bariton). Svi zajedno djeluju pod 'dirigentskom palicom' Ive Lipanovića, vršitelja dužnosti ravnatelja Opere HNK Split.


Organizatori izvedbe oratorija bili su Svetište i Župa Čudotvorne Gospe Sinjske, Franjevačka klasična gimnazija u Sinju s pravom javnosti i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Split. Izvedbu su financijski potpomogli Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja i osobito njezini članovi koji djeluju u misijama u Njemačkoj.

Na praizvedbi oratorija „Molitva suprotiva Turkom“ bili su prisutni provincijal fra Joško Kodžoman, saborski zastupnik Miro Bulj, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gvardijani fra Ante Čovo (Makarska) i fra Petar Milanović Trapo (Split-Trstenik) kao i drugi franjevci, dekan cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, franjevački i dijecezanski bogoslovi sa svojim odgojiteljima, časne sestre milosrdnice i školske sestre, polaznici Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti, župljani Gospe Sinjske i mnogi drugi.


Riječi dobrodošlice u ime organizatora uputio je ravnatelj Franjevačke gimnazije fra Jozo Grbavac, a zahvalio je na kraju gvardijan fra Petar Klapež. Nekoliko kamera je zabilježilo ovaj veličanstveni događaj i nadamo se da će biti dostupan i drugim slušateljima i ljubitelja glazbe. Na završetku izvedbe oratorija slušatelji u crkvi Gospe Sinjske nagradili su dugotrajnim pljeskom izvođače HNK-a koji su pokazali da su uistinu srcem i dušom izveli oratorij „Molitva suprotiva Turkom“.

Fotografije

 


Pozdravni govor fra Joze Grbavca

„Jedna u nizu slavljeničkih jubilarnih manifestacija, vezanih uz 300. obljetnicu čudesne obrane Sinja i krunjenja Gospine slike, svakako je i večerašnja praizvedba oratorija za soliste, zbor, orkestar i čembalo na poznate stihove Marka Marulića "Molitva suprotiva Turkom", koji potpisuje don Šime Marović.

Pripremajući se da, kao uvod u događaj koji slijedi, kažem par riječi, padoše mi na um riječi koje je sv. Otac papa Ivan Pavao II. izrekao u zračnoj luci Pleso, 11. rujna 1994.: ,,I vi, žrtve rata: ranjenici, siročad, udovice, prognanici, izbjeglice, ostanite vjerni Kristu patniku. Gotovo prije 500 godina, Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, u prilikama sličnim današnjima, izrazio je užas vjernika pred tolikim patnjama koje su morali podnositi. Obraćajući se Bogu vapio je: Tebi vapijemo tužeći u plaču ali je potom nastavio s kršćanskom nadom: I vi, Hrvati koji danas živite, možete računati na snagu koja dolazi od vjere.“

Emotivni protuturski govori hrvatskih humanista krajem 15. i početkom 16. stoljeća svjedoče o dramatičnoj situaciji u kojoj su se Hrvati, suočeni s plimom osmanske ekspanzije, u formi govora i pisama, na sve strane obraćali za pomoć. Kada je ta pomoć bešćutne Europe izostala, obraćaju se Bogu jedinomu.

U nizu takvih glasova Molitva suprotiva Turkom Marka Marulića postaje svojevrsna pra-molitva suprotiva Turkom.

Koliko je Marulić vjerovao u snagu molitve, vidljivo je iz njegove najpopularnije knjige, iz Institucije, koju "‘posvećuje brizi za molitvu i načinu na koji treba moliti“, pokazujući da molitva ima veliku moć u svakoj nevolji pa tako i u najvećoj koja je provalom Turaka zaprijetila i pojedincu i čitavoj europskoj kršćanskoj zajednici. U jeku najžešćih turskih navala na hrvatski teritorij, kad su Hrvati već izgubili svaku nadu u kršćansku solidarnost moćnih europskih zemalja, zabrinuti hrvatski humanisti se obraćaju nebu za pomoć. Mnoge njihove “molitve suprotiva Turkom” u kojima se zrcali nepatvoreni egzistencijalni strah i autentično povijesne iskustvo, izljev su narodne duše i uvjerenja da nas “samo Bog može spasiti”: bez njegove pomoći „mači ne valjaju, ni ščit s oklopijami“ (Marulić). Valja imati na umu da su te molitve i govori, koje su predstavnici Hrvata izrekli na crkvenim i državnim saborima, prije svega svjedoci jednog vremena i duhovne snage naroda koji u tim izuzetno teškim i tragičnim trenutcima s biblijskom vjerom u Boga i smionošću hrabro ide u susret budućnosti, siguran da se nebo ne može oglušiti na njihov pravedni vapaj.

Prof. don Šime Marović, skladajući ovaj oratorij, koji ćemo sada prvi put čuti, upravo na libreto Marka Marulića Molitva suprotiva Turkonu mislio je i na nas koji danas živimo, da možemo računati „na snagu koja dolazi od vjere“, jer bez Božje pomoći „mači ne valjaju ni šćit s oki opijami“.

Oratorij potječe od lat. riječi orare=moliti, a znači ujedno soba za molitvu, ali i vokalno instrumentalna skladba za soliste, zbor i orkestar.

Na početku pozdravljam skladatelja don Šimu Marovića, koji je ovaj oratorij skladao upravo za 300. obljetnicu slavne obrane Sinja i krunjenja Čudotvorne Gospine slike.

Pozdravljam mo. Ivu Lipanovića, vršitelja dužnosti ravnatelja opere Splitskog HNK, pozdravljam dirigenta prof. Harija Zlodru, soliste i članove Zbora i Orkestra.

Pozdravljam sve vas drage goste koji su došli iz daljega, kao i vas, dragi vjernici koji ste česti gosti u ovom svetom prostoru.

Ovaj Oratorij nije u redovitom programu opere HNK Split, pa zato od ove izvedbe ne bi bilo ništa da nije bilo svesrdne financijske pomoći naših fratara koji rade po našim misijama u Njemačkoj kao i bez pomoći naše Provincije Presvetog Otkupitelja. Ovo je prigoda da im zahvalimo jednim srdačnim pljeskom.

Ovu skladbu izvode profesionalci i jasno je da ih u izvedbi ometa svaki šušur, žamor, izlaženje, ulaženje i slično. Svi vi, koji niste odlučili ostati do kraja ovoga programa, a to znači barem sat vremena, dobro bi bilo da iziđete odmah, kako ne biste poslije bili smetnja.

Za ovu zgodu, dali smo tiskati i knjižicu koju ste mogli uzeti na ulaznim vratima i u kojoj možete naći sve obavijesti vezane uz Oratorij: Libreto, soliste, članove zbora, instrumentaliste kao i životopis don Šime Marovića.

Dobro došli i ugodno se osjećajte!“, završio je fra Jozo Grbavac.

 


Riječi zahvale gvardijana fra Petra Klapeža

„Večerašnja praizvedba oratorija za soliste, zbor, orkestar i čembalo na poznate stihove Marka Marulića "Molitva suprotiva Turkom", koji potpisuje mo don Šime Marović 'otvorili smo širom vrata proslave 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, koju ćemo na nacionalnoj razini proslaviti 25. rujna ove godine. Stoga u ime mnogo poštovanog oca provincijala fra Joška Kodžomana, fratara našeg samostana i u svoje osobno ime prije svega zahvaljujem dragom Bogu i našoj nebeskoj Majci Čudotvornoj Gospi Sinjskoj za milosni dar ove svečane praizvedbe koja je obogatila raznicu 300. obljetnice našega Svetišta.

Zahvaljujem mo Šimi Maroviću koji je za soliste, zbor, orkestar i čembalo uglazbio Marulićevu 'Molitvu suprotiva Turkom'. „Iščitavajući Marulov tekst, vidio sam da su važni samo interesni lobiji, a ostali su ostavljeni na milost i nemilost. Tekst je dakle i te kako i danas aktualan“ – rekao je mo Marović za dnevne medije i nadodao 'naravno, nisam mogao uglazbiti cijeli tekst, pa sam ga prilagodio u libreto sastavljen od tri dijela. Kao što smo doživjeli večeras u praizvedbi Završava molitvom Gospi koji sam prilagodio melodici ovoga našega, južnoga podneblja. Dodao sam dakle malo melosa, dao sve od sebe, a ostalo Gospi u ruke“, zaključio je don Šime. Maestro, hvala Vam.

Zahvaljujem Zboru i Orkestru Hrvatskoga narodnog kazališta iz Splita pod dirigentskom palicom maestra Harija Zlodre koji su nam izveli ovo velebno glazbeno djelo.

Posebna hvala večerašnjim solistima mezzosopranistici Dubravki Šeparović Mušović i baritonu Ljubomiru Puškariću. Vjerujem da ste svi ugradili dio sebe radeći, studirajući i pripremajući ovaj oratorij. Zato Vam u ime svih nas veliko hvala. Puno je onih koji su svoj trud i žrtvu ugradili za ovu svečanu večer posebno hvala našim fratrima iz Njemačke koji su posredstvom oca Provincijala financijski pomogli u realizaciji ove praizvedbe. Svima doista svima koji su na bilo koji način pomogli u izvedbi ovog jedinstvenog umjetničkog djela od srca veliko hvala. Za ovaj događaj zaslužan je i Ivo Lipanović, v.d. ravnatelj Opere HNK Split. Hvala Vam.

Hvala i svima vama koji ste svojom nazočnošću uzveličali ovu prekrasnu glazbenu večer.

"Samo nas Bog može spasiti od nevolje naših neprijatelja (uraka)". Ovaj vapaj oca hrvatske književnosti Marka Marulića mi Hrvati nikada ne smijemo zaboraviti. Stoga na sve vas zazivam Božji blagoslov uz zagovor naše nebeske Majke Čudotvorne Gospe Sinjske Hvala Vam! Sve izvođače i braću svećenike pozivam na večeru u našem Samostanu“, završio je gvardijan fra Petar Klapež.

 

  

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas203
Ovaj mjesecOvaj mjesec11961
UkupnoUkupno7626839

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49