Hodočašće Hrvata iz Zapadne Europe u Lurd

Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) iz Zapadne Europe hodočastili su o Uzašašću Gospodnjem, od 5. do 7. svibnja, u marijansko svetište Lurd, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta i Hrvatske katoličke župe Frankfurt.

Svečano misno slavlje na svetkovinu Uzašašća u crkvi sv. Bernardice nasuprot Gospine špilje predvodio je dušobrižnik u HKM Frankfurt fra Ivan Čikara. Fra Ivan je u propovijedi podsjetio kako se nalazimo u Godini Božjeg milosrđa. „Ovo je hodočašće poseban trenutak Božjeg milosrđa. Zastanimo i promislimo sami o sebi. Ono što je bilo, prošlo je. Ovog trenutka na ovom svetom mjestu nemojmo se opterećivati s onim što je bilo, s grijesima koje smo ispovijedali. Ako gledamo unatrag, nazadujemo i to nije dobro. Ako smo zaokupljeni sami sa sobom, vrtimo se oko sebe. Jedini je pravi put da se u sadašnjosti ovog trenutka okrenemo prema budućnosti, prema onome što Krist obećava. Valja sve ono negativno nadvladati u toj nadi da nam to bude snaga i utjeha, kako bi onda vječna nada postala stvarnost. Događaj u Lurdu izvukao nas je iz naše kaotične svakodnevice. Došli smo ovdje Majci Mariji, našoj najvećoj zagovornici dati zavjet, nešto od nje moliti za sebe i svoje zdravlje, za svoje bližnje. Često zaboravljamo Bogu zahvaliti na onome što jesmo i što imamo. Pritom gledamo što je negativno. I umjesto da sijemo radost ljubavi iz koje smo stvoreni, mi smo tužna lica i nekad sijemo tugu. Ohrabrimo se kako ne bismo gledali samo ono prošlo, već buduće“, istaknuo je fra Ivan Čikara, zaključivši kako nas Isus neprestano poziva da propovijedamo Evanđelje svakom stvorenju, a najbolja je propovijed ona vlastitim  životom i vlastitim primjerom. „Isusovo uzašašće na Nebo nije nešto nedohvatljivo i neshvatljivo. Nebo nije neko daleko mjesto iznad zvijezda, a Lurd je mjesto gdje se spojilo Nebo sa Zemljom.  Nebo je stvarnost u kojem čovjek ima mjesto u Bogu već ovdje na Zemlji. To je stvarnost utemeljena u prožimanju čovještva i božanstva u raspetom i uzvišenom Isusu Kristu. Nebo nije prostor nego Osoba u kojoj su i Bog i čovjek zauvijek jedno i nerazdvojivo.“  Na kraju je sve pozdravio župnik HKŽ Frankfurt fra Željko Ćurković koji je svima zaželio blagoslovljeno vrijeme u Lurdu.

Svečano misno slavlje, u petak 6. svibnja, u bazilici sv. Krunice predvodio je delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. U propovijedi je podsjetio kako bazilika sv. Krunice ove godine slavi jubilej, 115 godina otkako je 1901. godine posvećena Blaženoj Djevici Mariji Kraljici Krunice. Istaknuo je kako je arhitekt zamislio baziliku tako da je u njoj oslikano svih petnaest otajstava sv. Krunice na petnaest oltara ili kapelica u čast petnaest otajstava sv. Krunice (radosnog, žalosnog i slavnog otajstva). „Sva ta otajstva su ovdje na oltarima. Na pročelju crkve je umjetničko djelo koje prikazuje Gospu kako sv. Dominiku daje krunicu i tako je Krunica postala još omiljenijom, ne samo u Dominikanskom muškom i ženskom redu, već i u cijelom svijetu. Marija upravlja naše noge putem koji vodi Isusu. Marija je posrednica spasenja. Po Mariji Isusu, znači biti dobro s Marijom, pa češ biti dobro i s Isusom. Biti jedno s Marijom i Isusom najveći je ideal koji možemo ostvariti. Posebno u ovoj Godini milosrđa molimo Gospodina da nam pomogne da i mi osjetimo milosrđe Božje u svom životu. Ovdje smo došli s različitim željama, molbama. Vjerujemo da će nas Marija čuti i uslišiti naše žarke molitve i da će ih prenijeti Isusu“, kazao je delegat vlč. Ivica Komadina, koji je potom pročitao dio propovijedi blagopokojnoga kardinala Franje Kuharića iz Hrvatskoga nacionalnog svetišta Marije Bistrice, u kojoj se kaže kako su svetišta lječilišta duša. Propovijed je zaključio istinom iz Hercegovine koju su djevojke pretočile u pjesmu, a koja glasi: „Gospe moja, ja sam ovca tvoja, a ti Gospe pastirica moja.“

Misno slavlje ispred Gospine špilje predvodio je voditelj HKM Lausanne-Wallis u Švicarskoj fra Vladimir Ereš. „Kao i sv. Bernardica u ono vrijeme, tako smo i mi danas došli ovdje u Lurd tražiti suvarke da ih ponesemo svojoj kući, da ogrijemo one s kojima živimo, za sve one koji su nam se usjekli u srcu i duši. Od tih suvaraka moguće je ugrijati svoju dušu i tijelo, zagrijati za Božje i ljudske stvari. Molimo Boga da nam oprosti jer nismo uvijek u životu položili ispit pred Bogom. Tu je milijun suvaraka koji nas opterećuju. Lurd je mjesto da ih bacimo sa sebe. Kao da Bog i Gospa i nama danas kažu, zagrebi malo više i dublje u sebe i naći ćeš potom milosti Božje. Suho je oko nas u našem srcu i vjeri. Suho je oko nas u našim riječima i našem osmjehu koji je sve tanji i manji. Zagrebimo dublje i vidjet ćemo da će kroz nas poteći potok ljubavi Božje. To je poruka Lurda svima nama. Ponesimo sa sobom taj potočić milosti Božje u našu budućnost“, istaknuo je fra Vladimir Ereš.

U koncelebraciji je tijekom misnih slavlja svakoga dana bilo više od dvadeset svećenika, pristiglih s hodočasnicima iz svojih misija i zajednica. U pratnji hodočasnika bio je i veći broj pastoralnih suradnika i suradnika (redovnica, laikinja i laika), koji djeluju u  misijama i zajednicama u Zapadnoj Europi. Tijekom misnih slavlja u crkvi sv. Bernardice svirao je, a pred Gospinom špiljom animirao je pjevanje pastoralni referent u HKM Offenbach Zvonko Orlović uz pomoć skupine pjevača. Tijekom misnog slavlja u bazilici sv. Krunice pjevao je uz pratnju na gitari voditelj HKM Solothurn dr. fra Šimun Šito Ćorić uz pomoć voditelja HKM Heilbronn fra Radovana Ćorića i mr. mr. Frane Vugdelije iz Švicarske.

Vjernici su tijekom hodočašća mogli sudjelovati u pobožnosti  križnoga puta na brdu Kalvarije uz svetište, molitvi i blagoslovu s Presvetim, ispovijedi i osobnim molitvama i zavjetima, a mogli su posjetiti i Bernardičinu kuću i zatvor. Sudjelovali su tijekom dvije večeri i u procesiji sa svijećama tijekom koje se molio i pjevalo i na hrvatskom jeziku, a imali su prigodu i okupati se u lurdskoj vodi. Na kraju je svima na dolasku na hodočašće zahvalio fra Željko Ćurković te je sve pozvao na hodočašće i sljedeće godine o Uzašašću u Lurd.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2096
Ovaj mjesecOvaj mjesec66865
UkupnoUkupno7450565

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 153