Susret sjemeništaraca u Zagrebu

Od 29. travnja do 1. svibnja 2016. održan je tradicionalni susret sjemeništaraca na kojem su sudjelovali i naši sjemeništarci pod vodstvom ravnatelja i prefekta Sjemeništa fra Ivana Udovičića i doprefekta i profesora fra Nedjeljka Jukića.

Ovogodišnji su domaćini bili sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Na susretu su, uz domaćine, sudjelovali i sjemeništarci iz Nadbiskupskog sjemeništa Split, sjemeništa „Zmajević“ Zadar, sjemeništa „Petar Barbarić“ Travnik, Franjevačkog sjemeništa Sinj, dok su nam se u nekim točkama pridružili i sjemeništarci Franjevačkog sjemeništa Zagreb, sjemeništarac franjevaca konventualaca i sjemeništarac franjevaca trećoredaca glagoljaša sa svojim odgojiteljima.

Nakon dolaska sjemeništaraca i njihovih odgojitelja i smještanja u sobe svi smo se okupili u sjemenišnoj blagovaonici. Poslije večere je uslijedilo kratko obilaženje grada s maturantima. U 22 sata je počelo zajedničko klanjanje pred Presvetim koje je predvodio duhovnik vlč. Ivan Grbešić. Po završetku smo svi otišli na dugo očekivani noćni počinak. Dan koji smo svi s nestrpljenjem čekali, naravno zbog sportskih natjecanja, je počeo jutarnjom molitvom časoslova, a zatim je uslijedio doručak. Okupljeni u sjemenišnoj dvorani predstavljali smo svoja sjemeništa. Osobito su nas nasmijali zadarski „Zmajevići“ predstavivši nam svoju svakodnevicu kroz kratak video uradak. U 11.30 je počela sveta misa koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski koji je sjemeništarcima prenio pozdrave od nadbiskupa i kardinala mons. Josipa Bozanića i ohrabrio nas da se ne bojimo napasti koje je i sam Isus najavio onima koji ga slijede. Istaknuo je kao uzore bl. Alojzija Stepinca i sv. Leopolda Bogdana Mandića koji su nadvladali kušnje jer su bili postojani i zagledani u Isusa Krista. Nakon Svete mise i ručka su počela sportska natjecanja iz nogometa, košarke i stolnog tenisa. Navijači su izgubili glasove podržavajući svoje ekipe.Valja ovdje napomenuti da je naše franjevačko sjemenište osvojilo drugo mjesto u nogometu u tijesnoj finalnoj utakmici protiv Travnika. Dan je završio izvođenjem predstave "Milosrđe mi je milo". Domaćini su predstavom oduševili publiku, u kojoj su uz goste sjemeništarce nazočili i drugi posjetitelji. Sljedećeg dana, u jutarnjim satima, imali smo priliku razgledati centar glavnog grada Hrvatske. U 11 sati euharistijsko slavlje s narodom predvodio je rektor sjemeništa preč. Domagoj Matošević. Ručak je nagovijestio da se bliži kraj susreta, a prava prijateljstva upravo su se tada počela sklapati. Poslijepozdrava smo pošli put svojih sjemeništa radujući se sljedećem susretu u Travniku 2017.g. (Vlaho Jakić, 2. r. i Ante Bešlić, 3. r.)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1903
Ovaj mjesecOvaj mjesec1903
UkupnoUkupno7616781

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47