Kongres bogoslova hrvatskoga govornog područja

U Porečkoj i Pulskoj biskupiji od 29. travnja do 1. svibnja 2016. godine održan je 6. kongres bogoslova hrvatskoga govornog područja, koji svake dvije godine okuplja svećeničke kandidate i njihove odgojitelje iz čitave Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na susretu su sudjelovali i bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja pod vodstvom magistra fra Ivice Jurića.


Ove godine na kongresu se okupilo oko 350 bogoslova. Bogoslovima iz biskupijskih sjemeništa pridružili su se i svećenički kandidati iz više redovničkih zajednica, pa je tako ove godine sudjelovao i veći broj franjevaca, isusovaca, dominikanaca, karmelićana... Organizator ovogodišnjeg kongresa bilo je Biskupijsko misijsko sjemenište „Redemptoris Mater" iz Pule. Bogoslovi su stigli u petak 29. travnja te su smješteni kod domaćina, po obiteljima (kojima se i ovim putem zahvaljujemo) u više istarskih župa.

U subotu, 30. travnja, sudionici kongresa okupili su se u jutarnjim satima na porečkom Trgu slobode, ispred crkve Gospe od Anđela. Svečanom procesijom prošli su starogradskom jezgrom, Ulicom Decumanus prema bazilici gdje ih je dočekao porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Biskup domaćin predvodio je svečano misno slavlje u porečkoj katedrali u koncelebraciji s rektorima i odgojiteljima koji su sudjelovali na kongresu.Biskup Kutleša je u homiliji, govoreći o misnim čitanjima, istaknuo kako je glavni razlog mržnje prema kršćanima bio taj što su bili drugačiji, a ta je njihova različitost, definirana i grčkom riječju hagios, svet, bila upravo kritika i osuda poganskog načina životaNakon euharistijskog slavlja sudionici kongresa otišli su u Pulu gdje su tijekom poslijepodneva za njih organizirani razni sadržaji: sportske aktivnosti, razgledavanje sjemeništa, izložbe, predstavljanja drugih sjemeništa te obilazak pulskih znamenitosti.Navečer su bogoslovi sudjelovali na molitvi Večernje u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio biskup u miru Ivan Milovan.

Posljednjeg dana kongresa 1. svibnja bogoslovi su sudjelovali na misnim slavljima u župama u kojima su bili smješteni, a ponegdje su iznijeli i svjedočanstvo svog poziva.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1054
Ovaj mjesecOvaj mjesec61086
UkupnoUkupno7444786

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 75