München: 20. susret ministranata

Tradicionalni dvadeseti po redu susret hrvatskih ministranata iz Bavarske održao se u subotu, 30. travnja 2016., u glavnom bavarskom gradu u Salesianum centru. Domaćin ovogodišnjeg susreta bila je najveća hrvatska katolička župa u iseljeništva, HKŽ München.  Kao i proteklih godina, i ove je godine susretu nazočio veliki broj ministranata sa svojim vjeroučiteljima i pastoralnim suradnicima iz 6 hrvatskih katoličkih župa/misija iz Bavarske. Oko 400 ministranata je pristiglo iz Augsburga, Freisinga, Ingolstadta, Kemptena, Traunreuta i Münchena na zajednički susret ispunjen molitvom, pjesmom i igrom. Susretu je nazočila i grupa od 20 hrvatskih vjeroučenika iz Zagreba.


Prekrasni proljetni dan je još više uljepšao zajedničko druženje hrvatskih mališana koji su u München stigli obučeni u prepoznatljive kockaste dresove svojih vatrenih nogometnih idola. U svojoj dječjoj iskrenosti i jednostavnosti lako su se upoznavali dijeleći međusobnu ljubav prema ministrantskom pozivu, kao i naravno prema nogometu. Nakon međusobnog upoznavanja uslijedilo je zajedničko euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Ante Ivan Rozić, dušobrižnik iz HKŽ München. Misnom slavlju su koncelebrirali fra Boris Čarić, voditelj HKŽ München, fra Filip Mimica, dušobrižnik HKŽ München, fra Ivica Čugura, voditelj HKŽ Freising, don Mato Križić, voditelj HKM Ingolstadt, fra Ivan Čilić, voditelj HKM Augsburg, p. Mile Gugić, voditelj HKM Kempten i đakon Mate Kutleša iz HKŽ München.

Na početku misnog slavlja fra Boris Čarić, voditelj HKŽ München je u pozdravnom govoru izrazio svoju radost što je ovaj ministrantski susret privukao toliki broj hrvatskih mališana koji su u iseljeništvu povezani sa vjerom i tradicijom svog naroda. Fra Ante Ivan Rozić je u svojoj djeci prilagođenoj propovijedi istaknuo kako služenje za Isusovim stolom donosi radost, a radost ne možemo zadržati za sebe, ona se dijeli sa drugima. Za vrijeme propovijedi ispred oltara izišla je djevojčica Penelopa Fantulin, učenica 5. razreda katoličke osnovne škole u Šibeniku, koja se trenutno nalazi na liječenju u Münchenu. Penelopa je s puno nježnosti i topline u glasu pročitala svoje pismo koje je naslovila "Sv. Tarzicije ministrantima". U svojoj poruci ministrantima Penelopa je istaknula kako svrha ministrantskog susreta nije natjecanje i osvajanje pobjedničkih pozicija, već međusobnmo druženje i uvažavanje svake osobe, ona je istaknula poruku ljubavi i tolerancije koja bi se trebala osjetiti u odnosu jednih prema drugima. Jer ono što nosimo u sebi i način kako se odnosimo jedni prema drugima je puno važniji od svih uspjeha i pobjeda, istaknula je ova posebna djevočica koja unatoč poteškoćama u svom životu zrači pozitivnošću i unutarnjom snagom.

Posebnost i uzvišenost ovom slavlju hrvatskih ministranata dali su dječji zbor "Hrvatski slavuji" iz HKŽ München i djeca i mladi tamburaši pod ravnanjem sestre Nikoline Bilić. Topli i nježni glasovi malih slavuja praćeni prekrasnim zvukovima tamburice i gitara ispunjavali su salezijansku crkvu prelijepim hrvatskim duhovnim pjesmama. Mali hrvatski slavuji i tamburaši su svojim vršnjacima dočarali ljepotu hrvatskih pjesama koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnima.

Nakon zajedničkog misnog slavlja uslijedio je kratki predah uz ukusna jela koje su pripremili vrijedni članovi župnog vijeća. Neumorni članovi župnog vijeća i drugi aktivni članovi naše župe su neumorno dijelili jelo i piće ministrantima i njihovim voditeljima prije izlaska na sportske terene.

Nakon ukusnog jela i osvježavajućih napitaka uslijedila su druženja i natjecanja na sportskom terenu i u dvoranama Salesianuma. Uz puno emocija i dječje upornosti mališani su spretno pokazivali svoja nogometna umijeća, svoju brzinu u atletskim disciplinama, kao i vještinu u igri graničara. Glasno se navijalo i radovalo, a ponekad i tugovalo nakon izgubljenih utakmica. Fra Ivan je s mladima predvodio natjecanja graničara i trčanje kod ministrantica, dok je fra Filip predvodio program za mlađe nogometaše i trčanje kod dječaka. Đakon Mate Kutleša je predvodio program kod starijih nogometaša.

Kod nogometaša između 7 i 12 godina, prvo mjesto su osvojili mladi nogometaši iz Kemptena, dok su drugo i treće mjesto podijelile dvije ekipe iz münchenske župe. U kategoriji nogometaša između 13 i 16. godina prvo mjesto je pripalo nogometašima iz Kemptena, drugo mjesto je osvojila ekipe iz Augsburga, dok je treće mjesto pripalo domaćinu.

Ministrantice su se natjecali u disciplini graničara, kod mlađih graničarki između 7 i 12 godina, prvo mjesto je pripalo ekipi iz Augsburga, drugo mjesto je pripalo Freisingu, a treće mjesto je osvojila ekipa iz Traunreuta. Kod graničarki između 13 i 16 godina prvo mjesto je pripalo Ingolstadtu, drugo mjesto je pripalo domaćinima, dok je treće mjesto osvojila ekipa iz Augsburga.

U disciplini trčanje kod djevojčica prvog razreda pobjednička mjesta su pripala Brigiti Barišić, Dorotei Đurašinović i Marijani Dominković. Kod drugog razreda najuspješnije su bile djevojčice

Ana Marković, Anastazija Marčinković i Anđela Barišić. Najuspješnije djevojčice trećeg razreda bile su Lea Marie Babić, Matea Budimir i Laura Itrić. U kategoriji četvrtog razreda najbrže su bile Angela Đurašinović, Laura Križan i Marija Dominković. Kod petih rareda najuspješnije su bile Helena Safundžić, Valentina Bakula i Ružica Matić. Najbrže ministrantice iz šestih razreda bile su Iva Velić, Josipa Marković i Ana Dominković. Kod sedmih razreda najbrže su bile Antonela Krišto, Valeria Petrović i Nikolina Bakula. Kod osmih razreda najuspješnije su bile Laura Tefekčić, Marina Popić i Ivona Barišić. Od devetog razreda pa nadalje najuspješije su bile Antonia Strinavić, Antonela Šarić i Lidija Petrović.
I dječaci su pokazali svoje atletsko umieće u disciplini trčanja. Kod prvih razreda najbrži su bili Ante Vučković, Leonardo Sinčić i Valerio Šibenik. Najbrži ministranti kod drugih razreda bili su Robert Vlajić, Atonio Jurakić i David Bilobrk. U kategoriji trećih razreda najbrži su bili Petar Kelava, Christian Karić i Ivan Grgić. Kod četvrtaša najuspješniji su bili Luka Babić, Marijan Radoš i Ante Dabić. Kod ministranata petih razreda najuspješniji su bili Šimun Beškar, Karlo Pataki, Luka Popić i Martin Babić. Kod šestih razreda najbrži su bili Josip Marčinković, Gabriel Parlov i Matej Kovačić. Kod sedamaša najbrži su bili Josip Marković i Tomo Pravdić. Kod osmaša najbrži su bili Andrej Čupić i Luka Mijić. U kategoriji devetih razreda najuspješniji su bili Robert Sapundžić, Leon Andrijanić i Leon Babić. Kod desetih razreda najbrži su bili Gabriel Goder, Matej Andrijanić i Daniel Jukić.

Na kraju sportskih natjecanja podijeljene su medalje i pokali najuspješnijim pojedincima i momčadima. Tako je u jednoj prijateljskoj i veseloj atmosferi završen još jedan susret hrvatskih ministranata iz Bavarske.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas83
Ovaj mjesecOvaj mjesec60115
UkupnoUkupno7443815

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27