Kelkheim: 25 parova na zaručničkom tečaju

U župi Main-Taunus/Hochtaunus, u Kelkheimu, od 20. do 22. travnja, okupili su se 25 parova na tečaju za ženidbu. Dvije večeri mlade je pripremao za taj važan korak u životu župnik fra Marinko Vukman. Naglasio je da se životno zajedništvo muškarca i žene u svim civilizacijama i religijama smatralo svetim i redovito se ta ustanova poštivala u određenim okvirama i pravnim propisama.

Čovjek osjeća naravnu obavezu odgovornosti i vjernosti unutar angažmana ljubavi prema osobi drugog spola koliko god ta stvarnost ljudskog zajedništva predstavljala praktično i instituciju koja je među ljudima prihvaćena i poštivana, ipak je u Novom zavjetu ona dobila novo dostojanstvo i podignuta je čast i svetost sakramenta. Dalje je istaknuo specifičnost sakramenta ženidbe naglašavajući kako je ženidba poziv Božji, koji treba služitelje spremne usklađivati se za život u dvoje te je podsjetio na trajnost i dinamičnost ženidbe kao puta spasenja i saveza s Bogom. Osvrnuo se i na biblijsko pojmanje ženidbe i braka te naglasio da je svaki pravi brak odraz ljubavi Boga i čovječanstva, Krista i Crkve. Zato je brak svetinja, a svetinju treba cijeniti i paziti da se ne zloupotrebi. Stoga vjernici nastoje svoju ljubav uskladiti s Božjom ljubavlju.

21. travnja mladima je održao predavanje župnik HKM Offenbach-a fra Tomislav Dukić. Druga večer u pripremi za ženidbu započela je kao i ostale večeri s čitanjem sv. pisma i molitvom koju je predvodio župnik HKZ Main-Taunus / Hochtaunus, koji je srdačno pozdravio predavača i sve nazočne zaručnike.


U svome izlaganju potakao je fra Tomislav Dukić nazočne parove, da počnu od početka s jednim pitanjem koje bi trebalo raščistiti, a to pitanje je: "Vjerujem li ja u Boga?" Tu se nažalost često znaju uvući neke iskrivljene slike Boga, koji jedva čeka kazniti promašaje i propuste. Ako to ostane slika Boga, onda će i buduća djeca vjerovati da je Bog takav. Ipak nitko ni u kojoj religiji nije Boga bolje opisao nego sv. Ivan u svome evanđelju kada piše, "Bog je ljubav." Po izlagaču bi također bilo bitno razmisliti i o pitanjima odakle dolazim, odakle sam ili zašto sam na svijetu, jesam li samo dijete slučaja ili dijete Božje? "Nas je Bog stvorio iz ljubavi ali s jednim ciljem, da budemo sretni", istaknuo je. "Ja ulazim u brak da budem sretan", jer brak nije zatvor kako neki znaju govoriti. "Brak mora biti mjesto čovjekove sreće. Jedva čekam kada ću doći kući - to je pravi brak", rekao je fra Tomislav Dukić u svome izlaganju pred ispunjenom dvoranom u Hrvatskom centru, u Kelkheimu.


Također se je dotakao važnih tema o zajedničkom životu, otvorenosti života i odgoju djece, kako bi okupljenim parovima dočarao ljepotu bračnog života, koja je slika Božje ljubavi i ispunjenje ljudske čežnje za srećom.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas229
Ovaj mjesecOvaj mjesec11987
UkupnoUkupno7626865

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44