Offenbach: Održan 25. hrvatski folklorni festival

Tradicionalni 25. hrvatski folklorni festival održan je u subotu 23. travnja u Kulturnom i sportskom centru „Martinsee“ u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Na festivalu je nastupilo devetnaest folklornih skupina odraslih iz hrvatskih katoličkih misija (HKM), župa (HKŽ) i zajednica (HKZ) iz Njemačke.

Prije festivala slavljena je Služba riječi koju je predvodio stalni đakon u Hrvatskoj katoličkoj misiji Giessen Mato Valjan. U prigodnoj duhovnoj riječi đakon Valjan je istaknuo kako je svjetlost pojam koji se proteže kroz cijelu Bibliju skoro 200 puta, a i „Isus je došao na svijet kao svjetlo koje nas vodi pravim putem, da se ne spotičemo kao oni koji hodaju u tami“. „Draga hrvatska mladosti, dragi njegovatelji hrvatske kulturne tradicije, hrvatskih nošnji, pjesme i plesa, sestre i braćo u Kristu, okupljajući se oko hrvatskih katoličkih misija koje u svom središtu slave euharistiju, Kristovu gozbu ljubavi, vi ste zapravo uronjeni u Kristovo svjetlo koje vas iz vjere i slavlja liturgije obasjava. Vi ste djeca svjetla i Krist je vaš putokaz i svjetionik. Vi ste dionici najvećega svjetla, samoga Boga. Okupljajući se oko hrvatskih katoličkih misija koje u svom središtu slave euharistiju, ali njeguju i hrvatsku tradiciju i folklor, vi se opremate i onom drugom komplementarnom odrednicom: specifičnom, narodnosnom, zavičajnom. Želim vam da vas globalno svjetlo Isusa Krista i dalje grije i prožima, daruje vam radost i snagu, ali da vam i njegovanje tradicije svijetli jakom svjetlošću zavičajne laterne kako bi sačuvali i svoj ljudski i kršćanski identitet i ostali svoji u globalnom svijetu: vjernici katolici i ponosni članovi hrvatskog naroda, prijatelji svih ljudi i pronositelji Kristova svjetla - vjernici Hrvati i svjedoci vječnoga svjetla, Krista Gospodina.“ U Službi riječi pjesmom i molitvom je sudjelovala skupina mladih iz HKŽ Frankfurt i HKM Offenbach uz pratnju na keyboardu Ivana i Tomislava Orlovića, a sve pod vodstvom pastoralnog referenta u HKM Offenbach Zvonka Orlovića.

Nakon Službe riječi pozdravljena je Domovina himnom „Lijepa naša“ uz pratnju tamburške skupne „Crveno lišće“. Potom su pozdravne riječi uputili generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske u Frankfurtu Vladimir Duvnjak, vicekonzul Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Dragan Bagarić i gradonačelnik Heusenstamma Halil Öztas. Svi su oni izrazili radost tolikim brojem mladih na festivalu te su sudionicima poželjeli puno uspjeha. Na festivalu su bili i slovenski istraživač Roman Leljak, koji je otkrio najstrašnije stratište Hrvata – Hudu jamu, i prof. dr. Josip Jurčević, član Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij te autor brojnih knjiga o hrvatskim žrtvama. Festival je uz riječ srdačne dobrodošlice svima okupljenima uime organizatora otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. Na festivalu je bilo više svećenika, koji su došli u pratnji svojih skupina, kao i pastoralnih suradnica i suradnika - redovnica i laika, voditeljica i voditelja skupina, te roditelja i drugih ljubitelja hrvatske folklorne baštine. U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora i stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora u Zagrebu prof. Vidoslav Bagur, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba prof. Srebrenka Šeravić i stručna voditeljica prema kriterijima Hrvatskoga društva folklornih voditelja i koreografa iz Zagreba Iva Cvetko.

Članovi folklornih skupina pjesmom i plesom povele su okupljene hrvatskim krajevima u kojima se njeguje bogatstvo hrvatske tradicijske kulture.

Folklorna skupina HKŽ Frankfurt am Main izvela je pjesme i plesove Banovine - „Čijam, čijam perje“. Folklorna skupina HKM Offenbach am Main izvela je „Primoštensko kolo“. Folklorna skupina HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus izvela je pjesme i plesove hrvatske Posavine. Folklorna skupina HKM Duisburg izvela je ličko kolo - „Aj‘ u kolo, jedno do drugoga“. Folklorna skupina HKZ Reutlingen izvela je plesove i običaje Baranje. Folklorna skupina HKZ Filderstadt izvela je pjesme i plesove Hercegovine - „Sitan kamen do kamena“. Folklorna skupina HKM Essen izvela je pjesme i plesove hrvatske Posavine - „I ja jesam posavačko dijete“. Folklorna skupina HKM Nürnberg izvela je pjesme i plesove Baranje. Folklorna skupina HKZ Esslingen izevala je pjesme i plesove Hrvata Bunjeaca - „Kolo na Dove“. Folklorna skupina HKM Gelsenkirchen izvela je plesove i pjesme Moslavine - „Igram, pjevam, do zore“. Folklorna skupina HKM Wiesbaden izvela je pjesme i plesovi Slavonije. Folklorna skupina HKM Hannover izvela je pjesme i plesove Bilogore - „Ajte cure u kolo igrati“. Folklorna skupina HKM Wuppertal izvela je pokladni običaj iz Baranjskog Petrovog Sela - „Petaračke lipe buše“. Folklorna skupina HKŽ München izvela je pjesme i plelsove brodske Posavine - „Savo vodo, pozdravi mi dragog“. Folklorna skupina HKM Berlin izvela je pjesme i plesove Hercegovine. Folklorna skupina HKM Darmstadt izvela je pjesme i plesove Slavonije. Folklorna skupina HKM Mannheim-Mosbach izvela je pjesme i plesove Bilogore - „Zasp’o Janko pod jablanom“. Folklorna skupina HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt izvela je pjesme i plesove iz Bizovca - „Širite se, široki rukavi“ te folklorna skupina HKM Mainz pjesme i plesove Međimurja - „Međimurska pisana nedelja“.

Na kraju je prigodnu riječ uputio delegat vlč. Komadina, koji je zahvalio svim sudionicima i okupljenima, kao i obitelji Vuko na gostoprimstvu. Potom su članice prosudbene komisije prof. Srebrenka Šeravić i Iva Cvetko uručile zlatne medalje predstavnicima skupina. Delegat vlč. Komadina je članovima prosudbenog vijeća i voditeljici programa Kristini Kovačević uručio prigodni dar.

Prof. Šeravić je predala delegatu vlč. Komadini zahvalnicu, koju je Hrvatska matica iseljenika uputila Hrvatskom dušobrižničkom uredu u Frankfurtu u povodu organizacije 25 hrvatskih folklornih festivala u Njemačkoj. Nakon festivala članovi prosudbene komisije su voditeljima folklornih skupina osobno uputili stručnu riječ glede nastupa njihove skupine.

U glazbenom programu nastupili su tamburaški sastavi iz HKM i HKZ u Njemačkoj.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1050
Ovaj mjesecOvaj mjesec61082
UkupnoUkupno7444782

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52