Hodočašće župe Banjevci u Split i Solin

U Godini milosrđa župnik fra Žarko i 64 vjernika župe Banjevci hodočastili su, 16. travnja 2016., u Split i Solin, u kolijevku hrvatske državnosti i kršćanstva. Hodočasnici su prvo posjetili crkvu i samostan Gospe od Zdravlja. Okupljeni oko Gospe od Zdravlja hodočasnici su molili i preporučili sebe i svoje najmilije da ih zagovor Nebeske Majke prati u njihovu životu. Uvodeći u euharistijsko slavlje gvardijan fra Jakov Begonja nabrojio je marijanska svetišta u Provinciji Presvetog Otkupitelja i naglasio kako Gospa od Zdravlja privlači mnoge koji joj se utječu za zdravlje duše i tijela. Pozdravio je sve hodočasnike i njihova župnika fra Žarka Maretića. Pjevanje za vrijeme slavlja predvodio je zbor Župe Banjevci.


O povijesti crkve i samostana, o njihovim znamenitostima, jednostavnim riječima govorio je 'diplar' fra Stipica Grgat koji je hodočasnicima za uspomenu darovao knjigu „Tradicijsko pučko pjevanje u Provinciji“. Pred Gospinim oltarom bila je posvetna molitva. Na kraju je gvardijan fra Jakov, kao domaćin, počastio u dvorani hodočasnike kako bi mogli nastaviti svoje hodočašće. Kao uspomenu na ovaj dan hodočasnici su se slikali svi zajedno ispred crkve Gospe od Zdravlja.

Hodočasnici su potom posjetili Grgura Ninskoga i prošli kroz „vrata milosrđa“, kroz vrata najstarije katedrale na svijetu i pomolili se sv. Duji i svim solinskim i hrvatskim mučenicima. Nakon prolaska kroz podrume palače, hodočasnici su posjetili kip Marka Marulića, oca hrvatske književnosti. Nakon središta Splita, hodočasnici su posjetili samostan Sv. Ante na Poljudu gdje su se pomolili „svecu svega svijeta“. Franjevačku gostoljubivost i radost osjetili smo i kod fratara na Poljudu.

U našem hodočasničkom programu slijedeće je bilo hrvatsko 'prasvetište' Gospe od Otoka u Solinu. Tu smo se pomolili i upoznali se s poviješću kraljice Jelene, kralja Zvonimira i drugih hrvatskih vladara. Svjesni smo da je taj dio naše slavne povijesti temelj i današnje hrvatske državnosti, a ne neki nedavni "antifašizam". Vidjeli smo zatim antičko groblje, posebno grobove solinskih mučenika, „Manastirine“. Tu smo u molitvi i tišini razmišljali o povijesnim mijenama: Mauzolej moćnoga  cara Dioklecijana postade mjesto stoljetnog štovanja njegove žrtve, mučenika sv. Duje. Ovoga sunčanoga dana svi smo bili duhovno i intelektualno nahranjeni.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2108
Ovaj mjesecOvaj mjesec54624
UkupnoUkupno6969958

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61 

Administrator

franodoljanin@gmail.com