Runovići: Hodočašće u Dubravu–Zagreb Sv. Leopoldu Mandiću

Povodom dolaska tijela Sv. Leopolda Mandića u Hrvatsku u Zagreb, jednog od zaštitnika Godine milosrđa u Crkvi, vjernici iz župe Gospe od Karmela – Runovići (njih 55) predvođeni župnikom fra Mladenom Prolićem hodočastili su u subotu 16. travnja 2016. u zagrebačku Dubravu gdje je u župnoj crkvi Sv. Leopolda Mandića bilo izloženo Svečevo tijelo.


Pošli smo sa petka 15. travanja na subotu 16. travanja točno u pola noći. Već ujutro u 6:25 sati usmjeravani redarima ulazili smo jedno za drugim u župnu crkvu Sv. Leopolda u Gornjoj Dubravi te sa uzbuđenjem, strahopoštovanjem i radošću prolazili pored svečeva tijela dodirujući rukom staklo koje ga prekriva. Pojedini hodočasnici su iskoristili priliku i po drugi put prošli pored Svečeva tijela. Nakon toga je bilo vrijeme za sv. ispovijed te predah i marendu.

U 11 sati sudjelovali smo u slavlju sv. mise, koju smo pratili iz crkvenog dvorišta, a koju je predslavio i propovijedao mons. fra Ivica Petanjak, biskup krčki. Uz oca biskupa suslavili su mnogi svećenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Italije. U propovijedi je o. biskup Ivica istaknuo kako o. fra Leopold nikada u životu kao redovnik i svećenik nije živio ondje gdje je želio i kako nikada nije radio ono što je planirao, nego ono što je Božja volja kroz život stavljala pred njega, a opet nije bio mrzovoljna, nego uvijek blag i milosrdan te kao djelitelj Božjega milosrđa u sakramentu pomirenja.


Poslije slavlja sv. mise koja je za sve nas bila izniman i nesvakidašnji doživljaj oprostili smo se od našega dragog Sv. Leopolda te krenuli prema samostanu Majke Božje Lurdske gdje smo se našli sa zajedno sa hodočasnicima iz Splita, zdravstvenim djelatnicima, koje je predvodila č. s. Dominika Grgat. Ispred samostana dočekali su nas fra Mate Matić, gvardijan i fra Nikica Ajdučić, župnik. O. gvardijan fra Mate poveo nas je u crvku Gospe Lurdske gdje nam je poslije kratke molitve ponešto rekao iz povijesti svetišta Gospe Lurdske usred Zagreba. Onda smo otišli na dno crkve te se pomolili i fotografirali pred sarkofagom u kojem počiva tijelo sluge Božjega o. fra Ante Antića. Mnogim Runovićanima, štovateljima sluge Božjega o. fra Ante Antića ovo je bio prvi put na njegovu grobu. Iz crkve nas je gvardijan fra Mate poveo u samostan Majke Božje Lurdske te nam pokazao sobu sluge Božjega o. Antića te samostansku kapelu Majke Božje Lurdske.

Od Gospe Lurdske i sluge Božjega o. fra Ante Antića krenuli smo na Kaptol te smo na ulasku u franjevački samostan i crkvu Sv. Franje mogli vidjeti kapelicu u kojoj je, prema predaji, Sv. Franjo prespavao kad se vraćao za iz Svete Zemlje. U crkvi Sv. Franje župnik fra Mladen predmolio je molitvu te samo kratko pogledali prelijepu franjevačku crvu i u njoj vitraje na kojima su motivi iz Pjesme stvorova Svetog Franje.

Iz crkve Sv. Franje pošli smo u katedralu te u tišini pošli prema prostoru iza glavnog oltara gdje smo u koloni prošli uz sarkofag u kojem počiva Bl. Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, kardinal i mučenik svete Crkve. Dodirnuli smo rukom sarkofag te se svatko od nas u tišini pomolio našem blaženiku i mučeniku.

Napustivši katedralu pošli to Trga bana Jelačića gdje smo iskoristili vrijeme za odmor, a pojedini hodočasnici susreli su se sa svojom djecom - studentima, unučadi i rodbinom. Oko 17 sati krenuli u Runoviće.

Bilo je to iznimno i prelijepo hodočašće u Godini milosrđa Božjega na kojem smo zahvalni Gospi Lurdskoj kojoj je u svoje vrijeme i Sv. Leopold hodočastio u Lurd., Sv. ocu Franji Asiškom, Sv. Leopoldu Mandiću – suzaštitniku Godine milosrđa u Crkvi, Bl. Aloziju Stepincu i sluzi Božjem dobrom o. fra Anti Antiću.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas40
Ovaj mjesecOvaj mjesec44855
UkupnoUkupno7511688

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 120