Kelkheim-Offenbach: Hodočašće u Svetu zemlju

„Milosrdni poput Oca“ bilo je geslo hodočašća u Svetu zemlju 120 hodočasnika, koje su organizirali Hrvatske katoličke župe Kelkheim i Offenbach u suradnji sa agencijom Ichtys travel iz Splita, od 28. ožujka do 4. travnja, a stručno su ga vodili dr. fra Ante Vučković, profesor na KBF-u u Splitu i predstavnica Ichtys travela, Nataša Bulić.


Hodočašće je počelo u Nazaretu posjetom bazilici Navještenja, gdje su vjernici slavili svetu misu i zadržali se u molitvi, a nakon toga posjetili su crkvu sv. Josipa. U dvorištu bazilike, uz mnoge druge nalaze se mozaici hrvatskoga nacionalnoga svetišta Marije Bistrice i mozaik Gospe Kondžilske. Nakon toga, hodočašće nastavljeno je u Kanu Galilejsku, u kojoj su bračni parovi obnovili svoja bračna obećanja. Idućeg dana, 30. 3., hodočasnici započeli su svoj dan s posjetom brdu blaženstava, gdje se je slavila sveta misa na otvorenom, koju je predvodio duhovni voditelj hodočašća, dr. fra Ante Vučković u koncelebraciji s župnikom HKZ Main-Taunus/Hochtaunus fra Marinkom Vukmanom i fra Tomislavom Dukićem, župnikom HKM Offenbach. "Isus dolazi prvi na brdo, a za njim mnoštvo", istaknuo je fra Ante Vučković u svojoj propovijedi. "To podučavanje traje do dana današnjega. Kad se nahranimo s vjerom onda život ima duboki smisao, jer smo tada uvijek povezani s Bogom", rekao je. "Bog ne traži od nas, On nam se daje. On dolazi, ljubi, sebe daje i želi da živimo od njega. Bog je izvor života", zaključio je.

Nakon posjeta Kafarnaumu, Tabgha i Genezaretskom jezeru, gdje su se vozili brodom, hodočastili su i na brdo Tabor gdje ih je dočekao i pozdravio hrvatski franjevac i gvardijan na gori Tabor, fra Bernard Barbarić. Hodočasnici su razgledali crkvu Isusova preobraženja i posebno krovnu konstrukciju od slavonske hrastovine. Nadalje su posjetili Betlehem te baziliku Isusova rođenja i crkvu sv. Katarine Aleksandrijske, gdje se je slavila sveta misa. Posjetili su zatim Špilju mlijeka, potom su u Ain Karemu pohodili crkvu Marijinog pohođenja Elizabeti i crkvu Ivana Krstitelja.

Četvrti dan je bio dan posjeta kršćanskom Sionu, dvorani Posljednje večere, crkvi Gospinog usnuća, kapeli bičevanja i kapeli osude, a posjetili su i židovski četvrt i Zid plaća. Peti dan, nakon što su hodočasnici obišli Gospin grob, špilju izdaje, crkve Očenaša i bazilike Isusove smrtne tjeskobe, imali su onda prigode moliti križni put ulicama Jeruzalema kuda je Isus nosio križ. Zahvaljujući hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu, idućega su jutra naši hodočasnici doživjeli kako su sami rekli vrhunac hodočašća sa svetom misom na Isusovu grobu, što im je, sudeći po komentarima, bio veliki blagoslov i poseban osjećaj.

Dan Gospodnji, nedjelja obilježen je posjetom Pastirskom polju, gdje se je slavila sveta misa. Tu su hodočasnici posjetili Crkvu anđela i poveliku špilju koja je najvjerojatnije bila nastanjena i u Isusovo vrijeme.

Tijekom hodočašća bili su i u judejskoj pustinji, gdje je Isus bio kušan. Na rijeci Jordanu obnovili su krsna obećanja, a imali su i priliku okupati se i u mrtvom moru. Posjetili su i Kumran, gdje su pronađeni kumranski spisi. Zadnjeg dana, prije povratka u zračnu luku u Ben Gurion u Tel Avivu, slavili su svetu misu u špilji sv. Jeronima.

Sudeći po hodočasnicima, još će se dugo vremena hraniti i u svakodnevnici s ovim iskustvima, te će tražiti odgovore i izlaze iz teškoća, misleći na riječi i doživljaje s hodočašća u Svetu zemlju.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2095
Ovaj mjesecOvaj mjesec2095
UkupnoUkupno7616973

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42