Drniš: Pohod slike Gospe Visovačke

U nedjelju Božanskog milosrđa, 3. travnja 2016., župu Drniš pohodila je slika Gospe od milosti – Gospe Visovačke. Svečana procesija s Gospinom slikom krenula je u 10 sati iz crkve Sv. Ante prema župnoj crkvi Gospe od Ružarija. Gospinu  su  sliku nosile djevojke: Antonija Jukica,Lucija Minga, Lucija Barišić i Ivana Ercegovac u narodnim drniškim nošnjama, a Gospine  litanije je pjevao župni vikar fra Mario Radman.

Procesiju je predvodio visovački gvardijan fra Mate Gverić koji je predslavio misno slavlje  u  koncelebraciji sa župnikom Klarićem, fra Franom Samodolom, fra Milanom Ujevićem i župnim vikarom fra Mariom. Čitanja su čitale: prvo gđa. Anita Močić, a drugo  gđa. Branka Mihaljević, sestre iz OFS-a, a psalam je pjevala  gđa. Luca Marin, članica župnog zbora. Evanđelje je navijestio župnik Klarić. Župni zbor je pjevao pod ravnanjem s. Klare Pavlović.  Mnogobrojni štovatelji Gospe Visovačke bili su u  procesiji i na sv. misi.  Otac gvardijan je između ostaloga kazao za vrijeme propovijedi da je ovo prvi put da Gospina slika ide  izvan Visovca u Drniš, još  od davne 1648. godine, kada je Gospina slika morala ići u prognaništvo u Šibenik u Samostan sv. Lovre, i nakon njezina povratka ponovno na Visovac 1876. godine.  Naglasio je kako je radostan što se to upravo događa u ovoj Godini Božjeg milosrđa, da Majka od milosti, od milosrđa, Gospa  od  anđela dolazi isprositi mnogobrojne milosti za vjerni njezin puk i da se udahne  novi život u vjerskom i svjetovnom smislu. Gvardijan je još naglasio kako su sliku Gospe Visovačke naslikanu 1575.  donijeli franjevci iz Kraljeve Sutjeske bježeći s narodom pred turskom najezdom. Kazao je da nije u nacionalnom parku „Krka“ Visovac samo biser, nego da imamo i duhovni biser, dragulj Gospu Visovačku  preko koje Gospodin uslišava molitve i vapaje mnogih njezinih štovatelje i iskazuje mnogobrojne milosti i ozdravlja dušu i tijelo.  Pozvao je sve da budemo i mi  Božji i Gospin duhovni biser…

Na kraju mise župnik je zahvalio gvardijanu što je predvodio procesiju i imao nadahnutu propovijeda kao i svima koji su doprinijeli da ovo misno slavlje i pohod Gospe Visovačke lijepo uspije. Između ostaloga je župnik kazao  kako naše majke radosno očekuju  i okupljaju svoju djecu u svojim obiteljskim domovima,ali da majke isto radosno idu u pohode svojoj djeci u sela i gradove u kojima žive. Naša majka Gospa Visovačka uvijek rado prima i okuplja svoju duhovnu djecu na Visovcu, ali je sada htjela izići s Visovca i doći svojoj djeci u pohode u Drniš,na čemu smo joj neizmjerno zahvalni… Poslije mise mnogobrojni štovatelji Gospe Visovačke učinili su svoje osobne molitve iz zavjete  obilazeći, ili „lizeći“ oko Gospine slike.

Večernju sv. misu  i propovijed  (u 19 sati) isto u Gospinoj crkvi imao je župnik Klarić. Između ostaloga župnik je kazao temeljem Isusovih riječi koje je uputio  učenicima,kada im se ukazao, a koji su bili zajedno sa  apostolom Tomom:“ Mir vama!“ U današnjem  svijetu nemira i rata, molimo uskrslog Gospodina da nam svima udjeli mir. Molimo i njegovu i našu majku, Kraljicu mira, Majku mira, Majku od milosti – Gospu Visovačku  da zagovara za nas i za naš mir i za mir u svijetu,te je pozvao vjernike da svakodnevno mole osobno i u obiteljima krunicu,te slave nedjeljom Euharistiju  jer će zasigurno Milosrdni Otac, po svom milosrdnom Sinu,a po Duhu Svetom  i  po zagovoru Majke od milosrđa - Gospe Visovačke  vratiti  radost i mir koji nam je ovih dana potreban više nego ikada….

Gospina slika u Drnišu ostaje cijeli tjedan tijekom duhovne obnove  u crkvi Gospe od Ružarija. Svakodnevno će se u crkvi slaviti u 7 sati svete mise u 15 sati militi krunica Božanskog milosrđa, Gospina krunica u 18.30 , a od 19  misa  i propovijed. Kroz tjedan će duhovnu obnovu voditi  župnik, župni vikar i fra Frano. Preko tjedna vjeroučitelji će dovoditi školsku djecu koja pohađaju vjeronauk  pred Gospinu sliku i s njima moliti krunicu i razne molitve.

Vjernici će svakodnevno moći  u tišini osobno ujutro od sedam sati pa do iza večernje mise obavljati molitve i zavjete Gospi Visovačkoj. Za vrijeme duhovne obnove vjernici će imati i prigodu za sakrament pomirenja.

U nedjelju, 10. travnja 2016., euharistijsko slavlje u 19 sati  predvoditi  će meštar s Visovca fra Jure, poslije mise bit će svečani ispraćaj slike Gospe Visovačke. Jutarnju misu u 10  sati  slaviti će župnik, a u 17.30 sati u Gospinoj crkvi fra Jure će održati susret s roditeljima  ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika.

Gospa Visovačka će pohoditi i druge župe u visovačkom samostanskom okružju temeljem odluke braće na samostanskom Kapitulu koji je održan 24. veljače 2016. na Visovcu.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2324
Ovaj mjesecOvaj mjesec2324
UkupnoUkupno7617202

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73