Igrane: Blagoslov kipa „Majka obitelji i zvijezda mora“

U župi Igrane u nedjelju, 3. travnja 2016., slavlje je započelo u 10.30 sati procesijom oko crkve Gospe od ružarija i blagoslovom kipa „Majka obitelji i zvijezda mora“ autora Daslava Petrovića. Kip je blagoslovio bivši dugogodišnji župnik župâ Igrane i Drašnice fra Srećko Vekić čijom je zaslugom i postavljen kip u blizini crkve Gospe od ružarija.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Marijo Jurišić koji je, na početku propovijedi, istakao tri bjeline: hostija, Gospa i bjelina Isusova uskrsnuća, a potom ukratko protumačio svaku pojedinu 'bjelinu'. U nastavku propovijedi progovorio je o Isusovu uskrsnuću naglasivši svjedočanstvo apostola Tome o Isusovu uskrsnuću. Na kraju propovijedi fra Marijo se osvrnuo na blagoslovljeni kip u čast blažene Djevice Marije te potakao vjernike da mole krunicu i ostanu vjerni Gospi jer je ona 'Majka obitelji' i 'Zvijezda mora'. Pjevanje je predvodio župni zbor župe Igrane, a za vrijeme euharistijskog slavlja, u čast postavljanja i blagoslova kipa, solo je nastupila dugogodišnja članica zbora u župi Sv. Ilije u Metkoviću gospođa Nada Marušić. U slavlju su sudjelovali fra Dominik Radić, fra Nedjeljko Knezović, ministranti, 'dva anđela (s krilima)' i vjernici župa Igrane i Drašnice.

Pri kraju slavlja fra Srećko Vekić uputio je riječi zahvale, a bilo je također i predstavljanje kipa i autora. Na kraju je župnik fra Ante Buljan zahvalio fra Srećku koji je s velikom ljubavlju i zanosom uložio mnogo truda oko postavljanja kipa. Župnik je zatim predmolio molitvu posvete obitelji, ribara i mornara blaženoj Djevici Mariji. Završio je pozivom da, nakon blagoslova, svi prisutni ostanu u zajedništvu oko stola s domaćim jelima.

U popodnevnim satima jedan vjernik iz župe Igrane, koji je došao fotografirati kip, izjavio je kako bi „fra Srećku, kao dugogodišnjem župniku, trebalo podignuti kip jer je mnogo učinio za župu Igrane“.

 


Zahvala fra Srećka Vekića

Na kraju ovoga euharistijskog slavlja izričem hvalu dobromu Bo­gu i našoj nebeskoj zaštitnici Gospi od Ružarija za sve milosti koje kao župna zajednica primamo na ovome svetom mjestu.

Našemu župniku fra Anti Buljanu veliko hvala što nas je okupio na ovoj svečanosti blagoslova kipa Blažene Djevice Marije Majke obitelji i Zvijezde mora.

Hvala momu kolegi fra Mariju Jurišiću na zanosnoj propovijedi o ljepoti i milosti majčinske zaštite koju nalazimo u Blaženoj Djevici Mariji, Kristovoj i našoj Majci.

U ovoj prigodi rado se i sa zahvalnošću sjećamo i prethodnih živu­ćih župnika: fra Dominika Radića, fra Bernardina Vučića, fra Tomislava Brekala i fra Nediljka Knezovića. Svaki je od njih dao dio sebe životu ove župe. Neka im Gospodin bude nagrada.

Ne mogu ne spomenuti pokojnog župnika fra Petra koji se iskreno radovao postavljanju kipa i ovom slavlju. Gospodin neka ga primi u svoj očinski zagrljaj i daruje mu svoj mir.

Hvala svima vama, dragi Igranci i Igarke, kao i vama prisutni Drašničani, na čelu s pastoralnim i ekonomskim vijećem, zajedno s na­šim pjevačkim zborom. Zahvala ide i svim gospođama koje pod vodstvom Nevenke i Lile uređuju crkvu.

Hvala svima što volite svoju Crkvu te je molitveno i materijalno potpomažete. Ostanite ustrajni u zajedništvu vjere i u svojim obiteljima gajite vrjednote evanđelja, povjeravajući se zaštiti i zagovoru nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija i Majke obitelji, ne prestajući ljubiti svoju Crkvu i hrvatski dom.

Predstavljanje autora i kipa

Autor kipa Blažene Djevice Marije, Majke obitelji i Zvijezde mora, Daslav Petrović, rodio se 22. ožujka 1968. godine u Pučišćima na otoku Braču. Njegovo druženje s kamenom seže u najranije djetinjstvo. U malome privat­nom kamenolomu svoga oca, igrao se kamenom, klešući male figure raznih oblika. To je polako preraslo u ljubav koja ne prestaje rasti.

Završio je klesarsku školu, položio je majstorski ispit i stekao zvanje majstora klesara. Živi i radi u rodnim Pučišćima. Nastavnik je klesarstva u ra­dionici Klesarske škole od 1992. godine. Od 1994. godine ima i privatni kipar- sko-klesarski obrt. U svojoj radionici nema zaposlenih već sve radove izrađuje sam.

Daslav ponešto radi i u drvu, ali ipak su kamen i mramor glavni materi­jali u kojima se izražava. Njegovi radovi obrađeni su piketom, špicom, špuntarjolom, martelinom, gradinom, dlijetom i ostalim tradicionalnim alatima.

Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zagrebu.

Imao je dvije samostalne izložbe, u Splitu i Supetru 2012. godine, a sud­jelovao je i na više skupnih izložaba.

Naš fra Srećko upoznao je kipara Daslava prije dvadeset godina, a nje­govu obitelj još i ranije. Daslav Petrović surađivao je na uređenju naše crkve izradom kamenoga vijenca, križa i rozete na pročelju te uređenjem kamenoga nadvratnika. Također je u Drašnicama, na crkvi sv. Jurja, uređivao pročelje i kamenu preslicu-zvonik.

Kamen treba umjeti slušati, pod udarcem čekića raspoznavati njegov zvonki ili mukli zvuk, da bi se mogao nasluti njegov oblik i potom mu udah­nuti život.

Ovaj kamen, ubran prije četiri godine, progovorio je po nadahnuću na­šega kipara, u liku naše nebeske zaštitnice Majke obitelji i Zvijezde mora, na utjehu i pomoć svima nama. Neka je zbog toga Hvala Bogu, Tvorcu svega i nadahnitelju svakoga dobra!

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2310
Ovaj mjesecOvaj mjesec14068
UkupnoUkupno7628946

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79