Imotski: Dramski prikaz Muke Isusove

Na Cvjetnicu 20. ožujka Imotski je 17. put postao Jeruzalem iz Isusova vremena jer je i ove godine u večernjim satima održana čuvena Imotska Muka. Dramski prikaz Muke Gospodina našega Isusa Krista započeo je pozdravom samostanskog i župnog vikara fra Zorana Kutleše. Zahvalio je svima koji su zaslužni za održavanje Muke – sponzorima, tehničkoj i stručnoj podršci, glumcima, a osobito gledateljima, zbog kojih se i održava Muka. I ove se godine Muka mogla pratiti u prijenosu na samostanskoj web stranici te na mnogim portalima na internetu.


Od početka održavanja Muke (1998.) ovo je prvi put da ulogu Isusa nije odigrao jedini profesionalni glumac u Muci Tomislav Martić. On je došao u Imotski nekoliko dana prije Muke na probe, ali je tijekom generalne probe u subotu 19. ožujka osjetio jaku bol u leđima zbog čega nije mogao nastupiti u nedjelju. Umjesto njega ulogu Isusa odigrao je imotski gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović, osim scene križnog puta u kojoj ga je zamijenio Ivo Bilopavlović.

Po običaju, scene Posljednje večere i uhićenja u Getsemaniju održane su u samostanskom vrtu, a zatim se povorka s glumcima i statistima uputila na mjesto suđenja pred Pilatom. Nakon osude na ulicama Imotskog prikazan je Isusov križni put, na kojem je susreo svoju majku Mariju, Veronika mu je rupcem obrisala lice, a Šimun Cirenac pomogao nositi križ do Kalvarije, koja je predstavljena imotskom tvrđavom Topanom. U završnoj sceni na Kalvariji prikazano je Isusovo razapinjanje i smrt. Muka je završila scenom skidanja Isusova tijela s križa, odnosno slikom praznog križa, što nas podsjeća na ulazak u Veliki tjedan.

Fotografije - Boško Ćosić


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas969
Ovaj mjesecOvaj mjesec57708
UkupnoUkupno7047439

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 64