Imotski: Dramski prikaz Muke Isusove

Na Cvjetnicu 20. ožujka Imotski je 17. put postao Jeruzalem iz Isusova vremena jer je i ove godine u večernjim satima održana čuvena Imotska Muka. Dramski prikaz Muke Gospodina našega Isusa Krista započeo je pozdravom samostanskog i župnog vikara fra Zorana Kutleše. Zahvalio je svima koji su zaslužni za održavanje Muke – sponzorima, tehničkoj i stručnoj podršci, glumcima, a osobito gledateljima, zbog kojih se i održava Muka. I ove se godine Muka mogla pratiti u prijenosu na samostanskoj web stranici te na mnogim portalima na internetu.


Od početka održavanja Muke (1998.) ovo je prvi put da ulogu Isusa nije odigrao jedini profesionalni glumac u Muci Tomislav Martić. On je došao u Imotski nekoliko dana prije Muke na probe, ali je tijekom generalne probe u subotu 19. ožujka osjetio jaku bol u leđima zbog čega nije mogao nastupiti u nedjelju. Umjesto njega ulogu Isusa odigrao je imotski gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović, osim scene križnog puta u kojoj ga je zamijenio Ivo Bilopavlović.

Po običaju, scene Posljednje večere i uhićenja u Getsemaniju održane su u samostanskom vrtu, a zatim se povorka s glumcima i statistima uputila na mjesto suđenja pred Pilatom. Nakon osude na ulicama Imotskog prikazan je Isusov križni put, na kojem je susreo svoju majku Mariju, Veronika mu je rupcem obrisala lice, a Šimun Cirenac pomogao nositi križ do Kalvarije, koja je predstavljena imotskom tvrđavom Topanom. U završnoj sceni na Kalvariji prikazano je Isusovo razapinjanje i smrt. Muka je završila scenom skidanja Isusova tijela s križa, odnosno slikom praznog križa, što nas podsjeća na ulazak u Veliki tjedan.

Fotografije - Boško Ćosić


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2117
Ovaj mjesecOvaj mjesec66886
UkupnoUkupno7450586

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 157