Hodočašće u Fatimu HKM

Skupina od tridesetak hodočasnika, u kojoj su većinu činili hrvatski vjernici iz nekoliko HK zajednica (Weiblingen, Stuttgart, Bietigheim, Illingen i Vaihingen), od ponedjeljka 7. ožujka do petka 11. ožujka 2016., hodočastila je u poznato portugalsko marijansko svetište u Fatimi. Hodočašće je organizirala č. s. Giuliana M. Bosini iz talijanske katoličke zajednice Beato Giovanni Battista Scalabrini iz Ludwigsburga, a predvodio ga je župnik HK misije Bietigheim-Bissingen fra Josip Bebić. Došavši u Fatimu, hodočasnici su odsjeli u kući časnih sestara skalabrežanki (http://lnx.scalabriniane.org) u blizini marijanskoga svetišta, na čijem čelu je sestra Beatriz koja je hodočasnicima bila uvijek na usluzi.


Središte molitvenih okupljanja ove hodočasničke skupine bila je otvorena Kapela ukazanja, gdje su svakoga jutra, pred Presvetim oltarskim sakramentom i Marijinim kipom, imali zajedničku svetu misu, na kojima bi voditelj hodočašća fra Josip Bebić propovijedao i molio na hrvatskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Čuo se tako na sva tri jezika i nadahnut pozdrav Mariji: „Pozdrav Tebi, sveta Majko, Kraljice neba, Vrata raja, Tebi, čuvarice Kuće Božje, Hrame Duha Svetoga, budi nam zaštita sve do naše smrti! Majko Kristova, Majko  božanske milosti, Čudotvorna Majko, Majko dobrog savjeta, Majko Stvoriteljeva, Majko Otkupiteljeva... Uzroče našoj radosti, Utočište grješnika, Pomoćnice kršćana, Tebi, Kraljice, mira ide ovaj naš ranojutarnji pozdrav. (…) Ti si naša dobra Majka, s neba nas gledaš, slušaš i uslišavaš naše molitve, Ti blagosljivljaš nas, naše obitelji i naše narode - tješiš i zauzimaš se za nas kod svojega Sina...“

Drugog jutra, na istome mjestu, prije svete mise upućen je pozdrav Majci svijeta: „Marijo, Majko naša - u Tebi Bog postaje vidljivim, čujnim i dodirljivim. Ti, blagoslovljena! U Tebi Bog pozdravlja čovječanstvo. Dopusti da dođemo k Tebi i da nas preko tebe Božji pozdrav dohvati, pokrene i promijeni!" Hodočasnici su nakon mise obišli i Muzej svjetlosti i mira u kojem su pohranjeni zavjetni darovi hodočasnika iz cijeloga svijeta. Ondje su pogledali film o ukazanjima Bl. Dj. Marije djeci. Moleći krunicu na nekoliko jezika, hodali su prema bazilici Svetoga Trojstva, slikali se pod križem kod spomenika sv. pape Ivana Pavla II., sudjelovali u procesiji prema Vratima milosrđa, a u bazilici su nakon lauretanskih litanija učinili zajedničku posvetu Mariji. Nekoliko se hodočasnika izmirilo u sakramentu ispovijedi s Gospodinom. Poslije podne slijedila je molitva krunice u kapeli ukazanja i postavljanje cvijeća pred Marijinim kipom. Uvečer su molili krunicu s hodočasnicima iz drugih zemalja.

U srijedu, 9. ožujka, organiziran je Put križa koji prolazi velikim maslinikom i završava u kapelici koju su pomogli izgraditi mađarski vjernici, sa željom da se u njoj moli za mir u svijetu. Cijeli križni put pratila je prohladna kiša i nevrijeme, no kršćanska hodočasnička duša zna da ni kiša ni studen ni nevrijeme ni tama ni smrt nemaju posljednju riječ. Posljednju riječ ima Gospodin Bog naš, Tvorac svega svijeta!

Duhovnik fra Bebić tom je prigodom naglasio važnost pobožnosti prema Mariji, stavljajući ipak Isusa Krista u središtu naše duhovnosti i vjere. Jedini posrednik između nas i Boga Oca jest Isus Krist - Pomazanik, Sin Boga živoga. Vjera u Njega spašava nas. Svece častimo, ali naše spasenje ne ovisi o tom čašćenju. Ono ovisi o vjeri u Isusa Krista, Mesiju, Gospodina. Sveti Pavao često naglašava da je u Isusu pravednost, posvećenje, otkupljenje i spasenje. Sveti Petar, zajedno sa svetim Pavlom, tvrdi da je Ime Isus jedino ime na kugli zemaljskoj po kojemu nam dolazi spasenje i otkupljenje. Uostalom, Isus je jasno i glasno za sva vremena rekao: „Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se..“ (Iv 10, 1). Krist je došao k svojima, nažalost, njegovi ga ne primiše, ali zato, onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja."

Nakon udijeljena blagoslova svi su pošli na mjesto anđelova ukazanja i odatle u selo Aljustrel, rodno mjesto fatimskih vidjelaca. Slijedila je sveta ispovijed, za neke s mogućnošću potpunog oprosta, a navečer istoga dana, većina hodočasnika sudjelovala je u moltvi internacionalne krunice u Kapeli ukazanja.

U četvrtak ujutro, u istoj kapeli, misa je slavljena na talijanskom jeziku, a propovijed na njemačkom i hrvatskom. Slijedila je zajednička molitva krunice prema križu i bazilici Presvetoga Trojstva. Još su jedanput svi ponovili zajednički čin ulaska u baziliku kroz Vrata milosrđa, završivši taj svoj put krunicom pred oltarom bazilike.

Nakon molitve slijedio je obilazak kulturnih vrednota u tri grada: Batalhi, Alcobaçi i Nazaréu.

Veličanstvena crkva i samostan u Batalhi ostavljaju bez daha. Pod UNESCO-ovom su zaštitom, a sagrađeni su kao ispunjeno obećanje koje je portugalski kralj João I. dao ako pobijedi Španjolce, što se i dogodilo u borbi kod Aljubarrota 1385. Kraljev vojskovođa plemić Nuno Álvares Pereira potukao je španjolsku vojsku i tako osigurao neovisnost Portugala, pa se njegov spomenik nalazi ispred crkve. Nakon jednosatnog obilaska dominikanske crkve i samostana moglo se zaključiti da iza tih monumetalnih građevina stoji cijelo portugalsko kraljevstvo i sav narod.

Idući grad bio je Alcobaça. U središtu mjesta je najveća crkva u Portugalu, Real Abadia de Santa Maria de Alcobaça, koju je izgradio prvi portugalski kralj Afonso I., nakon što je molio Bl. Djevicu Mariju za pomoć u borbi protiv Arapa. Pobijedivši ih u Santarému, ispunio je obećanje sagradivši veličanstvenu crkvu i samostan. Gotički stil nikoga ne ostavlja bez ganuća. U crkvi su grobnice nesretnih ljubavnika kralja Pedra I. i kraljice Inês de Castro.

Zadnji cilj toga dana bio je Nazaré, ribarsko selo na Atlantskom oceanu. S vidikovca na kojem se nalazi zavjetna kapela Ermida da Memória puca pogled na lijepu plažu i velike valove koji svoju jačinu lome na mjesnoj plaži. Pogled se zaustavlja na mnogim krovovima kuća jednakih visina. Hladno je i vjetrovito. Ondje je crkva Gospe od Nazareta (Igreja de Nossa Senhora da Nazaré). Hodočasnici su u toj crkvi prošli kroz još jedna Vrata milosrđa, a da mnogi od njih to nisu niti primijetili.

Slijedio je povratak u Fatimu, večera, oproštaj i zahvala svim sestrama na gostoprimstvu, osobito sestri Beatriz, koja ih je svaki dan s osmijehom ispraćala i dočekivala.

Godine 2017. slavi se 100. obljetnica od prvog Marijina ukazanja u Fatimi. Svetište se za tu prigodu naveliko uređuje i priprema. Očekuje se tada Papin dolazak, kao i velikoga broja kardinala, (nad)biskupa, svećenika, redovnika i redovnica. Broj hodočasnika iz cijeloga svijeta, noćnih procesija sa svijećama, slavljenja internacionalnih svetih misa, molitvi krunica, dijeljenja sakramenta sv. ispovijedi i blagoslova i dosad je nemjerljiv, a za iduću godinu teško je i predvidjeti koliki će biti.

Povratak hodočasnika u Stuttgart bio je uspješan, radostan i prepun blagoslova.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2439
Ovaj mjesecOvaj mjesec14197
UkupnoUkupno7629075

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 86