Runovići: Održana korizmena duhovna obnova

Ovogodišnja korizmena duhovna obnova u Godini milosrđa Božjega u župi Runovići odvijala se pod motom „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“ (Lk 6, 36) i to kroz četiri dana, od 10. – 13. ožujka 2016., a predvodili su je fra Ivan Udovičić – ravnatelj franjevačkog sjemeništa u Sinju, fra Domagoj Volarević – profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu te fra Jure Hrgović – profesor klasičnih jezika u franjevačkoj gimnaziji u Sinju.


Prvi dan, u četvrtak 10. ožujka fra Ivan Udovičić je u 17h slavio misu i u propovijedi rekao vjernicima kako nam je Bog Otac u muci svoga Sina pokazao svoje milosrđe. Stoga su milosrđe Božje i muka Kristova usko povezani. Naglasio je misao pape Frane da bi svijet propao kad Bog Otac ne bi ljudima praštao. Milosrđe Božje je beskrajno, strpljivo prema svim ljudima  i čeka nas. Poslije mise župnik fra Mladen je predvodio euharistijsko klanjanje.

Drugi dan, u petak 11. ožujka župnik fra Mladen je u 15:30 sati predvodio Put križa u područnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Sebišini, a zatim u 16:30 sati u župnoj crkvi Gospe od Karmela. Poslije Puta križa uslijedilo je u 17 sati misno slavlje koje je predvodio fra Domagoj Volarević. Vjernicima je propovijedao o korizmi prema riječima misnih zbornih molitava od korizmenih nedjelja. Istaknuo je kako nam Bog zapovijeda da slušamo njegova ljubljenog Sina te da bi se trebali radovati s gledanja Božje slave. Pozvao je vjernike da u korizmi sudjeluju u bogoslužju i slušaju riječ Božju koja nas kroz obraćenje vodi do Boga Oca. Još je naglasio kako je korizma vrijeme kada stvaramo prostor Bogu u svojoj nutrini.

U 20:30 sati fra Domagoj je u župnoj kući s framašima molio molitvu večernje te im održao prigodni nagovor, poslije čega su uslijedili pitanja i diskusija.

Treći dan, u subotu 12. ožujka ujutro u 9:30 sati te popodne u 15:30 sati bila je ispovijed u župi pred svetkovinu Uskrsa. Pripravu vjernicima za sv. ispovijed imao je fra Zoran Kutleša, samostanski i župni vikar u Imotskom. Fra Zoran je u nagovoru naglasio vjernicima kako je vrlo važna priprava sa sakrament sv. ispovijedi kako bi se pomirili s Gospodinom Bogom. Vjernike su ispovijedali: fra Kristijan Stipanović -gvardijan, fra Zoran Kutleša, fra Lazar Perica, fra Frano Laco, fra Nedjeljko Čarapić i fra Ivan Udovičić.

Popodne u 17 sati fra Ivan Udovičić je slavio sv. misu za krizmanike (1. i 2. r. S. Š.) te njihove roditelje. U propovijedi je fra Ivan govorio o Božjim zapovijedima po kojima nam je Gospodin Bog očituje svoje milosrđe te po kojima nam daje istinsku slobodu i otkriva istinu.

Poslije mise fra Ivan je govorio krizmanicima o Božjem milosrđu kroz prispodobu o dobrom Ocu i izgubljenom sinu. Božje milosrđe čeka na ljude koji su odlutali od Boga Oca i želi ih spasiti.

Četvrti dan, na petu korizmneu nedjelju 13. ožujka sv. mise u 9 sati i u 11 sati u župnoj crkvi Gospe od Karmela te u 12:20 sati u područnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Sebišini slavio je i propovijedao fra Jure Hrgović. Govoreći u propovijedi o današnjim svetopisamskim čitanjima i evanđelju po Ivanu u kojem je Isus oprostio ženi preljubnici, fra Jure je naglasio vjernicima kako u Godini milosrđa Božjega trebamo usvojiti sposobnost praštanja našim bližnjima te ih ne suditi. Ljubav i milosrđe su oni koji prekidaju mržnju, liječe naše rane i stvaraju bolje ozračje među ljudima. Kroz sva četiri dana vjernici su prije sv. mise imali priliku za sakrament pomirenja.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas424
Ovaj mjesecOvaj mjesec28043
UkupnoUkupno6442660

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 83 

Administrator

franodoljanin@gmail.com