Pastirski pohod nadbiskupa Barišića župi Sv. Ilije u Metkoviću

U srijedu 9. ožujka 2016., nadbiskup splitsko-makarski i metropolit mons. Marin Barišić posjetio je župu Sv. Ilije u Metkoviću, u sklopu pastirskog pohoda župama Neretvanskog dekanata. Došavši u Metković u pratnji župnika fra Petra Gulića i tajnika Nikole Mikačića, nadbiskup se najprije susreo sa čelnicima gradske uprave Grada Metkovića u prostorijama općine. U ime gradske uprave dočekali su ga gradonačelnica Katarina Ujdur, predsjednik gradskog vijeća Marin Veraja, ravnatelj GKS - Metković Milan Kapović i pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Mirko Volarević.


Poslije susreta sa „gradskim ocima“ nadbiskup je posjetio udrugu „O. Ante Gabrića“, gdje se u ugodnoj, obiteljskoj atmosferi družio sa djelatnicima i štićenicima  udruge. Zaželjevši djelatnicima i štićenicima puno ljubavi i strpljivosti nad sve je zazvao Božji blagoslov te izmijenivši „poklone“ napustio je udrugu i pošao u samostan časnih sestara družbe malog Isusa. U samostanu sestara živi 13 sestara, koje vode dječji vrtić i starački dom u prostorima samostana. Na čelu sa predstojnicom s. Brankom sestre su dočekale nadbiskupa te su se zadržale u ugodnom druženju. Zahvalivši sestrama za trud, ljubav i po svojoj zauzetosti za svjedočenje na ovim prostorima, nadbiskup se u pratnji župnika i tajnika uputio u crkvu sv. Ilije.

Središnja svečanost ovog pastirskog pohoda je bila sveta misa u 18:00 sati, a dupkom puna crkva znak je privrženosti ove župe Crkvi i svom biskupu. Uz biskupa Marina Barišića, župnika fra Petra Gulića, župnih vikara fra Lukice Vojkovića i fra Kristijana Perkovića na svetoj misi su koncelebrirali i dekan Neretvanskog dekanata don Stipe Jerković te župnik Župe svetog Nikole biskupa don Davor Bilandžić.

Prije same mise župnik fra Petar Gulić podnio je svom biskupu iscrpni izvještaj o župi te je na kraju apelirao na gradnju toliko iščekivanog pastoralnog centra na lijevoj strani grada Metkovića , na terenu Župe sv. Ilije.

Biskup Barišić je u svojoj propovijedi stavio naglasak na godinu milosrđa u kojoj se upravo nalazimo te na potrebu da i mi budemo milosrdni posebno prema bližnjima među kojima u brojnim slučajevima vladaju tolike netrpeljivosti izazvane materijalnim dobrima. Govoreći o važnosti Božjeg milosrđa i potrebi rasta vjernika u milosrđu, jer je jedino u Božjem milosrđu naša šansa, svim nazočnima je podcrtao da iskoristimo ovo sveto vrijeme korizme te u sakramentu sv. ispovijedi zaživimo novim životom kojeg nam u Godini Milosrdnog Oca objeručke daruje naš Bog. Poslije popričesne molitve nadbiskup je molio molitvu odriješenja za sve preminule članove Župe sv. Ilije. Prije svečanog blagoslova župnik fra Petar je zahvalio Bogu, nadbiskupu, braći svećenicima kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom osvježavajućem susretu te je u ime svih vjernika poklonio nadbiskupu umjetničku sliku kapele svetog Ante na Dubravici, pored koje je toliko puta u svojoj mladosti prošao dok bi išao u školu put Metkovića iz svojega rodnog Mliništa u „Prižablju“. Poslije sv. mise u nedostatku prostora da se susretne sa svima koji su željeli, nadbiskup se u dvorani iza crkve susreo sa predstavnicima svih aktivnosti Župe sv. Ilije. Oko 50 predstavnika predstavilo se pojedinačno biskupu naglasivši i u ime koje skupine su na ovom susretu. Nakon poticajnih i ohrabrujućih nadbiskupovih riječi te kratkog druženja (oko 40 minuta) s okupljenim predstavnicima nadbiskup je svima zahvalio na zauzetosti u rastu Župe sv. Ilije. Prije zajedničkog fotografiranja nadbiskup je svima podijelio medaljicu sa svojim grbom i „logom“ Milosrdnog Oca.

Posjet pastira, oca zajednice, učitelja i brata našoj Župi koji nam je došao iskazati svoju blizinu i potaknuti nas na još žarču vjeru i ljubav prema Kat. Crkvi, Bogu i bližnjemu, za sve nas je  bio veliki duhovni događaj, koji je razdragao i našeg nadbiskupa, koji je iskazao svoju zahvalnost za predano življenje i prakticiranje vjere. Po ovom  susretu sa našim nadbiskupom, neka ovaj dan bude plodonasan za svakog od nas, za naše obitelji i cijeli Grad.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2293
Ovaj mjesecOvaj mjesec2293
UkupnoUkupno7617171

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45