Zagreb: Svečano proslavljeno 'Antićevo'

Ovogodišnja trodnevnica za Antićevo i samo Antićevo proslavljeni su pod geslom Časni sluga Božji otac fra Ante Antić djelitelj Božjeg milosrđa. Teme za propovijedi u trodnevnici i na samo 51. Antićevo bili su navodi  u kojima Časni sluga Božji govori o milosrđu Božjem.


Na prvi dan trodnevnice 1. ožujka euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao fra Vatroslav Frkin, član franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda, iz samostana na Kaptolu, koji je Časnoga slugu Božjega osobno poznavao. Tema njegove propovijedi bila je navod iz jednog pisma jednom svećeniku oca fra Ante Antića: »On je liječnik i samo milosrđe« (AP I/11, 5). Fra Vatroslav je u svojoj propovijedi, koju donosimo u cjelini u prvom dijelu progovorio o tome što Papa Franjo rekao o milosrđu u svojoj knjizi Božje je ime milosrđe, a u drugom dijelu progovorio je, na temelju vlastitog iskustva i poznavanja Časnoga sluge Božjega, o njegovu dijeljenju milosrđa Božjega.

Drugi dan trodnevnice, 2. ožujka euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao fra Antonio Mravak, župski vikar u Župi Čudotvorne Gospe Sinjske, zadužen za Framu i mlade općenito i provincijski povjerenik za rad s ministrantima. Tema i naslov njegove propovijedi, koju također donosimo u cjelini, bio je navod iz pisma jednom svećeniku: »Molimo se Božanskom Srcu da pobijedi Njegovo milosrđe i ljubav« (AP I/34, 33).

Treći dan trodnevnice, 3. ožujka euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao vikar Provincije Presvetog Otkupitelja fra Ante Udovičić, župnik u župi Gospe od Zdravlja u Splitu. Tema i naslov njegove propovijedi, koju također donosimo u cjelini, bio je navod iz pisma jednom svećeniku: »Podlaganjem svetoj volji Božjoj i očekujući milosrđe (...) neustrašivo stupajte naprijed za Isusom« (AP I/47, 32).

Svake večeri trodnevnice predvoditelji slavlja, drugi svećenici suslavitelji zajedno s ministrantima išli su grob Časnoga sluge Božjega iskazati poštovanje zemnim ostacima oca Antića i izmoliti zavjetnu molitvu za beatifikaciju i za milosti po njegovu zagovoru.

Euharistijsko slavlje predvodio šibenski biskup mons. Ante Ivas u zajedništvu sa 14 svećenika. U petak 4. ožujka, u svetištu Majke Božje Lurdske u Zagrebu, svečano je proslavljena 51. obljetnica smrti časnoga sluge Božjega oca fra Ante Antića - 51. Antićevo. U zajedništvu sa 14 svećenika i velikim mnoštvom vjernika štovatelja Časnoga sluge Božjega. Euharistijsko slavlje uzveličao je pjevači zbor o. Ante Antić, koji tradicionalno pjeva na liturgijskim slavljima na obljetnicama smrti Časnoga sluge Božjega.

Nakon kađenja oltara o. gvardijan fra Mate Matić pozdravio je biskupa. Pozdrav donosimo u cijelosti: »Oče biskupe Ante! Srdačno Vas pozdravljam u ovoj Godini Božjeg milosrđa. Danas na 51. obljetnicu smrti Časnoga sluge Božjega oca fra Ante Antića, koji je rođen u Vašoj Šibenskoj biskupiji. Drago nam je da je naš prvi kanonizirani svetac, sveti Nikola Tavelić, sin vaše biskupije. Danas smo sabrani ovdje na sv. misu i molitvu da bismo i Časnoga Slugu Božjega oca fra Antu Antića, što prije vidjeli proslavljena čašću oltara. Na njegovu grobu stalno su prisutne molitve njegovih štovatelja, koji mu se utječu u tjelesnim i duhovnim potrebama. Glas o njegovu kreposnom životu, njegovoj službi ispovjednika, djelitelja Božjeg milosrđa, živo je prisutan u dušama i srcima vjernika. I po njegovoj nazočnosti njegovih zemnih ostataka, ovo Svetište, ova kripta i crkva postaju poznati i privlačni za tolike vjernike, što potvrđuje i ova večer. Pozdravljam sve prisutne svećenike, redovnike i redovnice i drage vjernike. Oče biskupe, započnite ovo misno slavlje.«

Preuzvišeni otac biskup u propovijedi, koju također donosimo u cjelini, također je pošao od jednog kratkog teksta o milosrđu iz jednog pisma Časnog sluge Božjega, jednom svećeniku: »Ne uzdaj se u svoja djela već sve postavi u Njegovu dobrotu, milosrđe i ljubav« (AP I/17, 4).

Otac biskup posebno je istaknuo svijest Časnoga sluge Božjega o djelotvornoj snazi sakramenta Božjeg milosrđa: »O. Ante je bio duboko svjestan da je upravo sv. Ispovijed milosni susret milosrdnog Boga sa svojim ljubljenim djetetom, pa je stoga svetoj ispovijedi pridavao obilježja najdublje pobožnosti i radosti. "Htio bih, piše o. Ante, živjeti jedino, samo i potpuno u Bogu, u Njegovoj svetoj volji. Gospodine, smiluj mi se i udijeli mi da mislim, osjećam, govorim, radim i izvršavam svoje dužnosti i posle u Duhu Svetom (...) Želim sve ljude upaliti Njegovom ljubavlju i dovesti ih spasenju, službi i nasljedovanju našega dobroga i dragoga Učitelja (...) Pustimo se da nas On čisti, da nas On uređuje i upravlja (...) U svemu ga blagoslivljajmo i na svemu mu zahvaljujmo."«

Na kraju euharistijskog slavlja otac vicepostulator izrekao je slijedeću zahvalu: „Zahvaljujem Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, Časnom slugi Božjem, Vama oče Biskupe, braći svećenicima i bogoslovima, svim našim zborovima, vama braćo i sestre, posebno rodbini oca Antića. Svima koji su pomogli pripremiti ovo slavlje. neka Vam Otac nebeski udijeli obilje milosti po zagovoru časnoga sluge Božjega oca fra Ante Antića“.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1049
Ovaj mjesecOvaj mjesec61081
UkupnoUkupno7444781

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43