Sinj: Novi vojni biskup Jure Bogdan u Svetištu Gospe Sinjske

Mons. Jure Bogdan, novi vojni biskup u Republici Hrvatskoj, predsjedao je euharistijskim slavljem u Svetištu Gospe Sinjske u ponedjeljak, 29. veljače 2016. Dva dana nakon biskupskog ređenja u splitskoj konkatedrali, mons. Bogdan je došao u Sinj „kao hodočasnik, da zamoli Gospu za svoju budućnost kao biskup, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj“. Euharistijsko slavlje je započelo u 8 sati, a koncelebrirali su fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja, fra Petar Klapež, gvardijan i čuvar Svetišta, fra Ante Bilokapić, sinjski župnik, vlč. Marko Đurin, vicerektor Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, svi svećenici iz Zavoda te svećenici iz sinjskog samostana. Bilo je ukupno 40 svećenika, a crkva je bila popunjena. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župni zbor, a đakonirao je fra Dujo Jukić. Bila je nazočna i gđa. Kristina Križanac, obnašateljica dužnosti gradonačelnika, kao i predstavnici Viteškog alkarskog društva.


Mons. Bogdan je u sinjskom svetištu posljednji put bio krajem kolovoza 2015. god., dok je još bio na službi rektora Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Na početku propovijedi istakao je da je rado želio nakon ređenja za biskupa doći u Svetište Gospe Sinjske slaviti sv. misu. Nisam bio siguran hoću li to moći ostvariti, s obzirom na obveze odmah nakon ređenja prije dva dana, ili ću morati odgoditi za kasnije. Raduje me i činjenica da su ovdje s nama svećenici studenti iz Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, zajedno s vicerektorom vlč. Marko Đurinom, i da smo u Rimu planirali njihov dolazak u Gospino svetište u sklopu dolaska u Domovinu na moje biskupsko ređenje. Stvari su se posložile tako da sam i ja mogao doći zajedno s njima slaviti sv. Misu.

Novi vojni biskup posebno se prisjetio svojih redovitih hodočašća Gospi Sinjskoj: Otkako sam krenuo u malo sjemenište davne 1969. godine, svake godine sam hodočastio Gospi Sinjskoj. U mladosti to je bilo pješice, ili iz rodnog mjesta ili kasnije iz Splita. Tako sam nastavio i kao svećenik. Nastojao sam da taj moj zavjet bude diskretan, što je moguće više anoniman, kad nisu gužve i kad je u svetištu mirno. Dolazeći kao sjemeništarac i bogoslov, u susretu s braćom franjevcima koji su bili u svome redovničkome ruhu što je svetištu davalo poseban ton, svetište sam doživljavao kao privilegirano mjesto susreta Boga i čovjeka, pod okriljem nebeske majke.

Hodočašće biskupa Bogdana i svećenikâ iz Hrvatskog zavoda u Rimu događa se u godini kada se u Svetištu slavi 300. obljetnica od krunjenja Gospine slike (1716.-2016.). Svako hodočašće sa sobom nosi vlastite potrebe i želje upravljene Gospi. Prema vlastitim riječima, novi vojni biskup u RH došao je zahvaliti Gospi Sinjskoj za mnoge stvari u životu kao svećenik, ali i moliti ju za vlastitu budućnost kao biskup, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

Na kraju euharistijskog slavlja obratio se fra Petar Klapež, istakavši u ime otaca franjevaca posebnu zahvalnost mons. Bogdanu što dva dana nakon biskupskog ređenja slavi misu zajedno sa svećenicima iz sinjskog samostana i sa svećenicima iz Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, upravo pod okriljem Čudotvorne Gospe Sinjske; s kojom ste – zajedno sa svojm roditeljima – povezani od ranog djetinjstva, a kojoj već toliko godina iz zahvalnost za primljene milosti hodočastite i njoj se molite. U ime okupljenog naroda Božjeg i franjevaca, o. gvardijan je Biskupu darovao sliku Gospe Sinjske. Poslije zajedničke molitve pred milosnim likom Gospe Sinjske i prijema u samostanu, svećenici i vojni biskup Bogdan posjetili su Muzej Sinjske alke.

Fotografije


Mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj

 

Homilija na svetoj misi u Sinju

 

sa svećenicima Papinskog hrvatskog zavoda u Rimu

 

Svetište Gospe Sinjske, 29. veljače 2016., 8.00 sati

Dragi braćo svećenici, draga braćo i sestre

Rado sam želio nakon ređenja za biskupa doći u ovo Gospino svetište slaviti sv. Misu. Nisam bio siguran hoću li to moći ostvariti, s obzirom na obveze odmah nakon ređenja prije dva dana, ili ću morati odgoditi za kasnije. Raduje me i činjenica da su ovdje s nama svećenici studenti iz Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, zajedno s vicerektorom vlč. Marko Đurinom, i da smo u Rimu planirali njihov dolazak u Gospino svetište u sklopu dolaska u Domovinu na moje biskupsko ređenje. Stvari su se posložile tako da sam i ja mogao doći zajedno s njima slaviti sv. Misu.

Otkako sam krenuo u malo sjemenište davne 1969. godine, svake godine sam hodočastio Gospi Sinjskoj. U mladosti to je bilo pješice, ili iz rodnog mjesta ili kasnije iz Splita. Tako sam nastavio i kao svećenik. Nastojao sam da taj moj zavjet bude diskretan, što je moguće više anoniman, kad nisu gužve i kad je u svetištu mirno. Dolazeći kao sjemeništarac i bogoslov, u susretu s braćom franjevcima koji su bili u svome redovničkome ruhu što je svetištu davalo poseban ton, svetište sam doživljavao kao privilegirano mjesto susreta Boga i čovjeka, pod okriljem nebeske majke.

Posljednji put bio sam ovdje krajem kolovoza prošle godine.

Svi mi znademo dobro što to znači majka u životu čovjeka. Osim zemaljske majke kao kršćani imamo i nebesku majku. Kad izgubimo zemaljsku majku, spontano smo još više upućeni na nebesku majku. Majci možemo i hoćemo pristupiti u svakome trenutku našeg života. Svaki i svaka od nas donijeli smo i danas nešto od vlastitih potreba i želja Gospi Sinjskoj. Ja sam došao zahvaliti Gospi za mnoge stvari u životu kao svećenik. Istovremeno dolazim danas ovdje kao hodočasnik i molim ju za svoju budućnost kao biskup, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

Stara narodna mudrost kaže kako je svugdje lijepo, ali je doma, u zavičaju, najljepše. Zavičaj je mjesto u kojem se rađaju, ali i čuvaju tolike uspomene na događaje i ljude koji su obilježili naše živote. No, taj naš život Gospodin nije osmislio kao ustajalu močvaru, već kao rijeku koja kuda god prolazi donosi zdravlje i čisti od gube. I toliko puta i nama samima čudan je tok te naše životne rijeke: tek što se malo smiri u nekoj nizini, već dolazi do ruba provalije... I baš kada pomislimo da je sve gotovo, naša rijeka pretvara se u prekrasni slap iznad kojeg uvijek bdije naša Zvijezda Mora, Gospa Milosti, koja je i ovaj grad Sinj čudesno očuvala od navale ondašnje turske vojske, u noći s 14. na 15. kolovoza 1715.

Evanđelje današnjeg dana izvješćuje nas kako Isus nije bio dobro došao u svoj zavičaj i to do te mjere da su ga htjeli strmoglaviti s litice. Možemo i zamisliti koliko ih je njegov dosljedan život i snažna riječ uznemirivali u njihovoj svakodnevici kad je došlo do toga da su ga htjeli strmoglaviti. Bez obzira na dobro koje je obilno dotad učinio, bez obzira na čudesna ozdravljenja, izliječene tolike bolesnike, bez obzira na rodbinu, prijatelje i poznanike, htjeli su ga se riješiti, jednom zauvijek.

Možemo i zamisliti kakav je to bio prizor kad su ga doveli do ruba provalije. Na rubu ponora ispunjenog prazninom i mase ispunjene gnjevom stoji onaj koji je Istina, onaj koji je malo prije povratka u svoj zavičaj u pustinji bio suočen sa sličnom kušnjom: „Ako si Sin Božji, baci se odavde dolje! Odgovori mu Isus: "Rečeno je: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!" Pošto iscrpi sve kušnje, đavao se udalji od njega do druge prilike. (Lk 4, 9.12-13) I na tu „drugu priliku" nije trebalo dugo čekati i to među ljudima koji su Isusa jako dobro poznavali. Kao ni đavao u pustinji, tako nitko ni u ovoj masi nije smogao hrabrosti približiti se Istini, na nju položiti svoje ruke i gurnuti je u ništavilo. Za to treba imati hrabrosti. Masa to nije imala.

Ovdje ne mogu, ne sjetiti se i jedne zgode s bl. Alojzijem Stepincem. Kad mu je završilo suđenje, ravnatelj zatvora u Lepoglavi naredio je stražarima da poredaju zatvorenike u „špalir" jer dolazi jedan opasan zločinac. Zatvorenika su trebali provesti kroz „špalir" tukući ga i ponižavajući. Ali nitko nije znao tko treba doći. Kad je sve bilo spremno, na vratima se pojavio visok i mršav čovjek u reverendi. Pozdravio je sve nazočne: „Hvaljen Isus i Marija!" Kad su ostali zatvorenici i stražari prepoznali da je to nadbiskup Stepinac, refleksno su mu odgovorili: „Navijek hvaljen!" Tako zbunjeni, ne znajući što da rade, jer su očekivali zločinca, kleknuli su. Bl. Alojzije je pak prošao između njih, udijelio im blagoslov i mirno otišao do svoje ćelije.

Biti prorok, navjestitelj i tumač Božje poruke i volje u suvremenome svijetu, među svojim sunarodnjacima, nije bilo, nije i neće biti lako jer prorok je u prvom redu svjedok vječne Istine. On u temeljnim načelima ne podliježe kompromisima, ne popušta, dosljedan je.

Zahvalni smo Gospodinu, kao narod, što nam je od samih početaka kršćanstva na ovim prostorima kao dar dao tolike osobe koje su bile dovođene do ruba: sve tamo od Solinskih, Istarskih i Srijemskih mučenika, pa sve do blaženog Miroslava Bulešića i tolikih drugih nam znanih i neznanih svjedoka Istine.

Čovjek nije od Gospodina stvoren da mu u životu bude loše, da u njemu pati od raznih suša ili guba. Svi smo od Njega pozvani, osobito svećenici, biti hrabri svjedoci koji se neće povlačiti pred raznim navalama koje nas toliko puta dovode do ruba. Mi znademo „kome smo povjerovali" (usp. 2 Tim 1,12), za kime smo pošli i kome smo čvrsto i odlučno rekli: „Neka mi bude po tvojoj riječi." (Lk 1, 38) Mi ne živimo samo o kruhu, nego i o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta (usp. Mt 4,4), o riječi koja „prosuđuje nakane i misli srca" (Heb 4,12).

Svakodnevno nasićeni tom Božjom riječju, Riječju koja je postala Tijelo (usp. Iv 1,14), kao pravi proroci u poteškoćama svoje službe, vidimo njezinu punu ljepotu. Tajna uspjeha svakog ostvarenog kršćanina je u prihvaćanju u vjeri, svoga križa, svoga zvanja u cjelini, nepodijeljeno: „hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom" (Mt 16,24).


Zahvalna riječ gvardijana prigodom pohoda

 

mons. Jure Bogdana svetištu Gospe Sinjske

 

Sinj, 29. veljače 2016.

Preuzvišeni oče biskupe!

Posebno smo zahvalni Bogu i našoj nebeskoj Majci Čudotvornoj Gospi Sinjskoj što ste po odluci svetog oca pape Franje prošle subote u splitskoj Konkatedrali primili puninu svetoga reda po biskupskom ređenju. To je milosni dar Neba našoj domovinskoj Crkvi koja je obogaćena Vašom službom vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj. Providnost Božja je htjela da ste za biskupa imenovani i zaređeni  u proslavi 300. obljetnice krunjenja Gospine slike.

Upravo na dan Vašega biskupskog ređenja – u svojoj zahvalnoj riječi – svima nama i cijeloj hrvatskoj javnosti ste oglasili da ste svoju novu životnu dionicu pozvani  evanđeoski živjeti i kršćanski svjedočiti u Vojnome ordinarijatu u Republici Hrvatskoj u eklezijalnom zajedništvu s univerzalnom Crkvom. U Vašoj biskupskoj službi računate na sve ljude dobre volje kojima je stalo do boljitka i duhovnog napretka naše zemaljske domovine. Uvijek s jasnim ciljem  „preko vidljivog do nevidljivoga“. Izgrađivati živu Crkvu, čestite zrele katolike koji će biti kvasac dobra u ovome svijetu, "duša ovoga svijeta", odlični građani hrvatskog društva. Mi smo vjernici katolici, Isusovi učenici! Naš konačni cilj je eshaton, nebeska Domovina, zajedništvo u nebu sa svima svetima.

Na Vašem novom putu mi franjevci – čuvari Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske – posebno smo Vam zahvalni što dva dana nakon biskupskog ređenja slavite misu zajedno s nama i sa svećenicima iz Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, upravo pod okriljem Čudotvorne Gospe Sinjske; s kojom ste – zajedno sa svojm roditeljima – povezani od ranog djetinjstva, a kojoj već toliko godina iz zahvalnost za primljene milosti hodočastite i njoj se molite.

Vaše biskupsko poslanje povjerili ste upravo Njoj, Majci Crkve, Gospi od Milosti, Presvetoj Djevici; uz svoje biskupsko geslo Omnia ad maiorem Dei gloriam (Sve na veću slavu Božju). Tako neka bude. Zato u znak naše zahvalnosti i trajne povezanosti sa Čudotvornom Gospom Sinjskom u ime našega Svetišta poklanjam Vam ovu sliku Majke od Milosti, Čudotvorne Gospe Sinjske, da Vas i dalje prati u Vašoj novoj pastirskoj službi vojnog ordinarija na slavu Božju, cijele Crkve i drage nam domovine Hrvatske! Hvala Vam!

Fra Petar Klapež, gvardijan i čuvar svetišta


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1055
Ovaj mjesecOvaj mjesec61087
UkupnoUkupno7444787

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 89