Kaštel Gomilica - Studenci: Izvedena pasionska igra „MUKA“

Kaštel Gomilica: Izvedena pasionska igra „MUKA“

Župljani župe sv. Ante iz Knina tradicionalno kroz korizmu izvode pasionsku igru „Muka Gospodina našeg Isusa Krista“ po župama u Hrvatskoj i BiH. Prvu ovogodišnju izvedbu odigrali su u župi sv. Jeronima u Kaštel Gomilici u petak 19. veljače.


U prepunoj župnoj crkvi vjernici su tako mogli vidjeti uprizorenu posljednju večeru, Kristovu Muku u Getsemaniju, Judinu izdaju, Isusovo uhićenje od strane židovskih vojnika, Petrovo zatajivanje, suđenje pred židovskim svećeničkim vijećem, suđenje pred Pilatom i razapinjanje na Križ. Glumci amateri predstavu pripremaju mjesecima, pod vodstvom redatelja Ante Nadomira Tadića Šutre.

Župljani župe sv. Jeronima, kao i župnik don Ante Ćotić, nisu skrivali oduševljenje predstavom koja je još jednom potvrdila prijateljstvo između ove dvije župe, započeto prije nekoliko godina kroz humanitarne akcije.

Fotografije

 

 

Studenci: Uprizorenje Muke – događa koji se dugo čekao

U subotu 20. veljače 2016. u crkvi sv. Ilije proroka u Studencima nakon 20 godina izvedena je Muka Gospodina našega Isusa Krista – događaj koji se dugo čekao.

Po mnogočemu večerašnja izvedba „Muke“ bijaše posebna. Naime, župljanima Župe sv. Ante Padovanskog iz Knina koji izvode pasionsku igru "Muka Gospodina našega Isusa Krista" još od 1998., a od 2010. godine u obnovljenom sastavu, večerašnji nastup je bio šezdeseti, a župljani Studenaca čekaše na izvedbu punih dvadeset godina. Prvi puta su ovu pasionsku igru u Studencima uprizorili makarski bogoslovi prije 33 godine s kojima je tada bio naš fra Ivica Udovičić. Iz toga je vremena sačuvano Judino drvo – grab, koji su bogoslovi ponijeli iz Studenačkih Udovičića. Na početku je drage goste iz Knina, župljane Studenaca i okolnih župa pozdravio fra Zoran Jonjić, a hrvatski književnik i komunikolog Ante Nadomir Tadić Šutra-umjetnički redatelj predstave biranim je riječima uveo gledatelje u tročinsko uprizorenje. Nakon toga otpočela je predstava koja je razvijala lagano i uvjerljivo sve detalje iz Isusova života, (kojega je izvrsno odglumio Goran Mrnjavac) od Posljednje večere na Veliki četvrtak, zatim događaja Velikoga petka Muke u Getsemaniju, utamničenja, Judine izdaje (kojeg je izvrsno utjelovio mladi Leon Božić), Petrova zatajenja i kajanja, suđenja pred Svećeničkim vijećem, Anom (kojeg je glumio Studenački zet - bivši dogradonačelnik Knina i dožupan Šibensko-kninske županije Tomislav Vrdoljak) i Kajfom (kojeg je daleko iznad amaterske razine odglumio producent i duhovni vođa glumačke družine fra Ivan Lukač, župni vikar u Kninu) te pred Poncijem Pilatom i Razapinjanje. Radnja je u određenim trenutcima prikazana vrlo snažno i žustro kako narav evanđeoskih događaja i traži, a sve je upotpunjeno izvrsnim zvučnim i svjetlosnim efektima pod palicom Tvrtka Kaića. Za izvedbu „Muke“ u Studencima s pravom možemo reći kako je u potpunosti ostvarila duhovni aspekt, duhovno bogaćenje vjernika gledatelja što se očitovalo u izrazito emotivnom doživljaju svih dobnih skupina. Na kraju se u ime Kninskih glumaca fra Zoranu i Studenčanima zahvalio fra Ivan Lukač na srdačnoj dobrodošlici i dugotrajnom pljesku oduševljenja, koji je bio potvrda iznimnog duhovno-kulturnog događaja, sadržajem izvrsno prilagođenog duhovnom ozračju korizme i pripreme najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa te ponovno Ante N. Tadić Šutra, koji nije mogao sakriti oduševljenje posebnim emotivnim doživljajem i glumaca i publike, naglasivši kako je ovo do sada najbolja izvedba Kninskih glumaca. Glazbeni uvod i završnicu prikaza upotpunio je Mješoviti župni zbor pjevajući tradicionalne Studenačke korizmene napjeve.

Druženje župljana sa dragim kninskim gostima je nastavljeno u prostorijama Osnovne škole Studenci.

Hvala našim dragim gostima iz Knina što su nas uprizorenjem Muke Kristove i bratskim druženjem potakli na nasljedovanje Krista i aktivno svjedočenje ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2314
Ovaj mjesecOvaj mjesec67522
UkupnoUkupno7610023

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50