Sjemeništarci u Runovićima

Korizma je vrijeme u godini kroz koje sjemeništarci na poseban način svjedoče svoj duhovni poziv. To je vrijeme u kojem su vikendi „otvorenih vrata“ sjemeništa za ministrante naše provincije te češći nedjeljni posjeti župama.

Za nedjelju 14. veljače 2016. bio je dogovoren posjet župi Gospe od Karmela u Runovićima, rodnom mjestu jednog od odgojitelja fra Nedjeljka Jukića. Sjemeništarci i odgojitelji odazvali su se pozivu župnika fra Mladena Prolića te su zajedno s ostalim župljanima slavili Boga na dvjema jutarnjim misama.


Svete mise u župnoj crkvi Gospe od Karmela vodili su fra Ivan Udovičić, ravnatelj sjemeništa, te fra Marko Babić, umirovljeni profesor liturgike i trenutni duhovnik bogoslova, također rodom iz Runovića. U koncelebraciji su bili fra Nedjeljko i runovićki župnik fra Mladen. Slavlja su uzveličali župni mješoviti i dječji zbor. Fra Ivan je u svojim propovijedima na razumljiv i slikovit način predočio koliko moć u ljudskim rukama može biti opasna, pa i po cijenu života vječnoga. Objasnio je da moć nemaju samo ljudi u politici ili visoko pozicionirani već i svi mi na razne načine u svakodnevnom životu. Na kraju je pozvao sve vjernike da se uzdaju i vjeruju Božjem milosrđu kojemu je posvećena ova korizma i cijelo crkvena godina.Iako iz ove župe imamo dvanaest časnih sestara i pet svećenika,posljednjih dvadesetak godina nije bilo ređenja. Baš to je bio jedan razlog posjeta: kako bi svojim primjerom potakli mlade koji osjećaju duhovni poziv da se odazovu i nastave lijepu tradiciju svoga kraja.Poslije svete mise sjemeništarci su krenuli u kratki obilazak Runovića pa su,među ostalom,uživali u pogledu na Imotsku krajinu s obližnjeg brdašca…Potom je na redu bila rječica Vrljika ili Matica, kako je oni još nazivaju, na čijim je mostu nastala lijepa zajednička fotografija. Za vrijeme tog obilaska ulogu vodiča imao fra Nedjeljko kao gost-domaćin u svom mjestu. Odmah pri povratku u župnu kuću čekao nas je ručak koji su pripremali vrijedni i dragi župljani napravivši nam, po želji župnika, pravu malu gozbu.

I tako kroz drage ljude, kroz priču i druženje vrijeme uvijek brzo proleti. Moralo se krenuti natrag u Sinj. Kiša nije omela planove ni u kojem trenutku posjeta, pa ni povratka. Kao što smo planirali tako smo i učinili: zaustavili smo se iznad Prološkog blata. Ispred sebe smo imali veličanstven krajolik neobično poplavljenog polja okruženog brdima. Saznali smo i priču o otočiću posred Jezerai samostanu na kojim su se od Turaka sklonili fratri te mnoge druge priče, zanimljive povijesne činjenice i nekelegende.

Bio je to za sve nas zanimljiv te korisno i ugodno proveden dan za koje smo, na posebno način, zahvalni župniku fra Mladenu koji nam je to omogućio pozvavši nas u svoju župu. (VJ)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1657
Ovaj mjesecOvaj mjesec1657
UkupnoUkupno7616535

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32