Split: Slavlje zavjetovanja u OFS-u Gospe od zdravlja

Slavlje trajnoga i privremenoga zavjetovanja u Mjesnom bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Gospa od zdravlja“ proslavljeno je u nedjelju, 14. veljače 2016. u 17 sati u kapeli samostana Gospe od zdravlja, u Splitu na Dobrome.

Trajno su se zavjetovali Jagoda Leskur, Nediljko Matenda i Nada Svalina, a privremeno, na godinu dana, zavjetovali su se bračni parovi Marija i Goran Luketa te Perina i Pero Mihaljević.


Karakteristično je da su se spomenuti bračni parovi kao aktivni članovi Franjevačke mladeži „Gospe od zdravlja“ vjenčali i potom odlučili postati članovi Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Gospa od zdravlja“, Split-Dobri.

Zavjete je primila sestra Mara Ljubić, ministra Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS)  „Gospa od zdravlja“. Ulogu svjedoka vršili su sestra Matija Jeličić i brat Pero Zelić.

Misu je predslavio i propovijedao fra Jakov Begonja, gvardijan i duhovni asistent Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospa od zdravlja“. Koncelebrirao je fra Stipe Nimac, područni duhovni asistent Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Leopold Bogdan Mandić“.

Fra Jakov je u propovijedi razmotrio biblijski tekst prve korizmene nedjelje (C) (Lk 4, 1-13) analizirajući tri kušnje s kojima se Isus sučelio: prva kušnja odnosi se na kruh, na zahtjev da Isus kao Božji Sin kamenje pretvori u hranu života; druga kušnja odnosi se na vlast, na zavodljivu napast da se bude društveno jak i slavan, a treća kušnja odnosi se na vjeru, na iskušavanje Božje svemoći i dobrote.

Bit vjere, istaknuo je fra Jakov, sastoji se u tome da se ne hranimo samo kruhom nego Božjom riječju, da se klanjamo samo Bogu te da ne upadamo u napast ovladavanja samim Bogom. Isus, u kojeg vjerujemo, ne očituje se kao sin korisnoga Boga čudotvorca, sin jakoga Boga sile i dominacije, niti kao sin Boga magije i čarobnjaštva. Očituje se kao potpuni čovjek, izložen kušnjama, posve oslonjen na Boga.

Biti član velike Franjevačke obitelji (prvi, drugi i treći red) i član Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) znači slijediti Isusa u Crkvi (župnoj zajednici) i u društvu služenjem, zaključio je fra Jakov svoju prigodnu propovijed.

Na slavlju su sudjelovali sestra Marijana Jurišić, područna ministra i članovi Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita: OFS „Sv. Frano“, Split-Obala, OFS „Gospa od Pojišana“, Split-Pojišan, OFS „Sveta Obitelj“, Split-Sukoišan, OFS „Blagovijest“, Split-Trstenik te FRAMA (Franjevačka mladež), „Gospa od zdravlja“, Split-Dobri.

Na kraju slavlja slavljenicima/-ama je čestitala sestra Marijana Jurišić, područna ministra, fra Stipe Nimac, područni duhovni asistent, i fra Jakov Begonja, gvardijan i duhovni asistent. Potom  je  sestra Mara Ljubić, ministra, zahvalna Bogu za sedam novih članova, zahvalila svima onima koji su utkali vrijeme i trud u ovaj važni događaj za OFS „Gospa od zdravlja“. Posebno je zahvalila bratu Mihovilu Šodanu, povjereniku za formaciju koji je novozavjetovanike/-ice pripremio. Sestra Mara, ministra, darovala je u ime Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospa od zdravlja“ i svoje osobno ime, kao spomen na slavlje zavjetovanja, trajno zavjetovanima encikliku pape Franje „Laudato si – O brizi za zajednički dom“, Dokumenti 169, KS, Zagreb 2015., a privremeno zavjetovanima vrijednu knjigu poznatoga hrvatskog bibličara fra Bonaventure Dude „Što je za me Biblija“, KS, Zagreb 2004.

Nakon slavlja fra Jakov Begonja, gvardijan i duhovni asistent pozvao je sve nazočne na domjenak koji su pripremili članovi OFS-a i FRAME „Gospa od zdravlja“, Split-Dobri.

Fra Petar Komljenović, đakon i doktorand na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu slikom je zabilježio događaj slavlja.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1661
Ovaj mjesecOvaj mjesec4006
UkupnoUkupno7618884

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 90