Župljani Promine hodočastili Gospi Lurdskoj i bl. Alojziju Stepincu

U nedjelju, 7. veljače 2016., župljani Promine pod vodstvom župnika fra Petra Pletikose hodočastili su u Zagreb Gospi Lurdskoj i bl. Alojziju Stepincu.

Od 1975. godine tradicionalno se održavaju susreti Prominaca nastanjenih u Zagrebu u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Ove godine 40-ak župljana u organizaciji župe sv. Mihovila i općine Promina krenuli su u Zagreb.


Na početku putovanja župnik je uz molitvu i nekoliko razmišljanja razloga našega hodočašća predvodio naš hodočasnički put. Zanimljivo je bilo da je naš župnik fra Petar na prvome susretu 1975. godine bio gvardijan u svetištu Gospe Lurdske u Zagrebu a da nas u Zagrebu uz naše Promince čeka i naš fra Ivan Maletić sa službom u samostanu.

Prvi sastanak Prominaca u Zagrebu, 1975. godine, predvodio je tadašnji župnik fra Srećko Vekić koji je ovih dana bio u Zagrebu i sa velikim zadovoljstvom odlučio je dočekat susret sa svojim Promincima.

Uz molitvu, pjesmu, kako mladih tako i malo starijih hodočasnika brzo nam je prošao put do Zagreba. Već u 12 sati bili smo pred svetištem a sv. misa je bila zakazana u 12.30 sati. U dvorištu svetišta sastali smo se s Promincima koji žive u Zagrebu.

Na početku sv. mise sadašnji gvardijan fra Mate Matić pozdravio je kako župljane tako i Promince koji žive u Zagrebu. Misu je predvodio fra Petar Pletikosa uz sudjelovanje fra Ivana Maletića i fra Srećka Vekića.

Svetopisamska čitanja navijestili su Karla Gojčeta, Lucija Tošić i Ivan Žulj. Župnik Promine fra Petar je pozdravio sve prisutne i iznio sadašnju statistiku u župi Promina. Svim prisutnim ostat će u sjećanju obraćanje fra Srećka Vekića.

Nakon sv. mise svi prisutni su se sastali u dvorištu samostana. Uz župni list »Promina«, katolički kalendar i malo razgovora završili smo susret u svetištu Gospe Lurdske.

Svi skupa zaključili smo da je ovaj put izostao dogovor s Prominjanima koji žive u Zagrebu. U cilju druženja i održavanja poveznice s rodnim krajem Prominjani u Zagrebu trebali bi se organizirati kao nekada i obnoviti Zavičajni klub.

Oko 14.30 sati krenuli smo autobusom prema katedrali. Fra Petar je svoje župljane je proveo kroz katedralu a najviše vremena, uz molitvu, proveli smo uz grob bl. Alojzija Stepinca. Zahvaljujući lijepom vremenu imali smo priliku prošetati se bližom okolicom.

Oko 16 sati krenuli smo na ručak koji je organizirao naš Prominac Stanko Aralica. Nakon ručka Stanko je sa svojim Prominjcima zapivao nekoliko pisama i nakon toga krenuli smo iz Zagreba prema svojoj Promini. Uz zahvalu Bogu na današnjem danu, fra Petar je predvodio molitvu kad smo napuštali Zagreb.

Obogaćeni svim doživljenim veselje se osjetilo i u autobusu cijelim putem povratka. Pjesma svih prisutnih pratila nas je do našega Oklaja u 23 sata. Uz saznanje i dogovor da bi ovakvih hodočasničkih putovanja trebalo bit još pošli smo svojim kućama.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas301
Ovaj mjesecOvaj mjesec12059
UkupnoUkupno7626937

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 78