Kelkheim: Poslavljeno Stepinčevo

Blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u Hrvatskoj katoličkoj župi Main-Taunus/Hochtaunus u nedjelju 7. veljače 2016. Središnje misno slavlje u crkvi sv. Dionizija u  Kelkheimu predvodio je dr. fra Ante Toni Vučković u zajedništvu s domaćim župnikom fra Marinkom Vukmanom. Na početku misnog slavlja fra Marinko je predvodio molitvu bl. Alojziju Stepincu, ali i za skoro proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

O. Vučković je u uvodnoj riječi istaknuo kako nam nikad nije tako jasno tko smo i kakvi smo kao u susretu s Bogom. „To je jedino mjesto na kojem u trenu vidimo istinu o sebi. U svakom istinskom susretu s Bogom u trenu razumijemo istovremeno dvije stvari: pred njim sam jad i ništa i kao takav sam apsolutno prihvaćen. Tko to iskusi, on zna kakav je Bog i koliko sam vrijedi. Sve dok se s tim ne susretnemo na takav način, vrludamo gledajući kakvi su drugi i varamo se misleći loše o sebi.“ O. Vučković je u propovijedi o temi „Milošću Božjom jesam što jesam“ (1 Kor 15,10), istaknuo kako je susret s Bogom uvijek susret sa svetim, uzvišenim, čistim sa sviješću kako nisam dostojan, kako sam nečist i grešan. „Tko to nije iskusio, taj ne može govoriti o ozbiljnom susretu s Bogom. Naša svijest o našoj grešnosti se ne probuđuje osim u blizini svetoga. Bog nije tu da te uništi, nije tu da traži tvoj jad i tvoju nečistoću, nego je tu da ti je skine, da te očisti. Bog hoće da budeš čist i da te oslobodi krivnje. Krivnja čovjeka toliko guši da ga može uništiti. Kad se susretneš s Bogom, a imaš na duši teret vlastitih grijeha, u susretu s Bogom Bog ti oprašta grijehe. Tko se susretne s Bogom i prođe to što Bog čini na njemu, on je spreman služiti – svoje vrijeme, svoju snagu staviti u službu Bogu“, kazao je dodavši kako svatko tko se osjeća kao prazna lađa, tko ne vidi smisla u svom životu, kad Bog uđe u tu lađu, onda sve postaje drukčije. „Bog ulazi u ljudske živote puno češće nego što mislimo i to na vrlo različitim mjestima i u vrlo različito vrijeme. U svemu  je tome svoj život našao i bl. Alojzije Stepinac. Iz susreta s Bogom pristao je biti u njegovoj službi. Dobio je silinu hrabrosti suočiti se s neprijateljstvom, protivštinama, s nepravdama, s lažima i pod cijenu vlastitog života. Slutimo koliko ima snage u susretu s Bogom.“

Misno slavlje uveličao je župni mješoviti zbor pod vodstvom s. Magdalene Višić uz orguljsku pratnju Hrvoja Barnjaka. Nakon misnog slavlja za sve je ispred crkve pripremljen zajednički agape. Misna slavlja toga dana o. Vučković je predvodio i u crkvi sv. Križa u Bad Homburgu i u crkvi sv. Katarine u Bad Sodenu.

Stepinčevu je prethodila duhovna obnova, koju je o. Vučković predvodio 5. i 6. veljače u crkvi sv. Katarine u Bad Sodenu o temi „Bl. Alojzije Stepinac – hrabrost za evanđeosku istinu“. U razmatranju o bl. Alojziju Stepincu pod nazivom „Moja je savjest čista – Pretvorba nepravdi u kušnje“, o. Vučković je istaknuo kako svatko ima savjest i da ona funkcionira samo ako smo joj poslušni. Posebno je važno uspostaviti odnos s Bogom preko svoje savjesti. Tu je primjer bl. Alojzije Stepinac. U razmatranju pod nazivom „Društvo po mjeri Božjih zapovijedi – Hrabrost proročke vatre riječi“ bilo je riječi o bl. Alojziju Stepincu u vremenu u kojem su vladale ideologije i u kojem su se mijenjali državni ustroji. Na temelju deset zapovijedi on je sudio i NDH i komunističku Jugoslaviju, jer i jedni i drugi nisu prošli test na temelju deset zapovijedi, jer su i jedni i drugi činili zločine, tako da nije mogao stati iza takvih vlasti, već je imao problema i s jednom i drugom vlašću.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas736
Ovaj mjesecOvaj mjesec56424
UkupnoUkupno7523257

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43