Split: Održano molitveno bdijenje povodom zatvaranja Godine posvećenog života

Povodom zatvaranja Godine posvećenog života u nedjelju, 31. siječnja 2016., u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je molitveno bdijenje za redovnike i redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Godina posvećenog života koju je proglasio papa Franjo i koja je otvorena 30. studenoga 2014. godine, završava na blagdan Svijećnice 2. veljače 2016. godine.


Više od 200 redovnika i redovnica, novaka i redovničkih pripravnika okupljenih iz Splita i okolnih mjesta prisjećali su se sa zahvalnošću i u molitvenom ozračju svojih početaka kako bi s nadom prigrlili budućnost i s još većim oduševljenjem živjeli svoju sadašnjost. Služba riječi bila je satkana od svetopisamskih čitanja i dijelova iz pismene ostavštine utemeljitelja pojedinih redovničkih družbi sl .B.J.Stadlera, sv. Marije Krucifikse, sv. Ignacija Loyole, bl. Marije Terezije od sv. Josipa, sv. Vinka Paulskog, bl. Marije Petković, majke Franziske Lechner, majke Klare Žižić, sv. Dominika, sv. Frane Asiškoga i sv. Benedikta.

„Okupili smo se večeras da bi zahvalili Gospodinu za Radosnu vijesti koju životom i radom svjedoče osobe posvećenog života. Zahvalni smo i za povijesti vaših utemeljitelja i vaših redova te za bogatstvo vaše prisutnosti u našoj Crkvi i narodu. U Godini koja je za nama trudili smo se s većim žarom živjeti sadašnjost i s većom nadom i povjerenjem gledati u budućnost. No njen završetak ne znači kraj naših propitkivanja već početak, stoga vjerujem da ćemo se svi zajedno tijekom Godine milosrđa koju smo nedavno započeli, još više zauzimati da s oduševljenjem živimo svoje posvećenje i služenje Bogu u braći ljudima“, istaknuo je nadbiskup.

Tekst bdjenja (pdf)

Okupljenim redovnicama i redovnicima obratio se i njihov delegat za Splitsko-makarsku nadbiskupiju fra Petar Lubina koji je rekao: „Evo nas na zaključku Godine posvećenog života, koja završava na blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu 2. veljače 2016. što ćemo zajedno proslaviti u našoj prvostolnici. Imali smo prigodu sjetiti se sa zahvalnošću svoje prošlosti kako bismo s nadom prigrlili budućnost i s oduševljenjem živjeli svoju sadašnjost. Jesmo li osjetili pomak na bolje u našem životu i radu? Je li se on dogodio i na drugim razinama? Jesmo li ostali zatvoreni u svojim uskim krugovima ili smo krenuli prema rubovima, prema potrebnima ili zapostavljenima i u kojoj smo mjeri to učinili? Sigurno bi se dalo učiniti mnogo više. Zaključujemo Godinu posvećenog života, ali pred nama ostaju zadaci da živimo ciljeve koji su nam bili postavljeni. Stoga neka i postavljena pitanja ostanu na razmišljanje svakoj našoj zajednici i svakom pojedincu kako bismo se, tijekom Godine milosrđa koju smo nedavno započeli, još više zauzimali da oduševljenije živimo svoje posvećenje i služenje Bogu u braći ljudima. Zahvaljujem o. Nadbiskupu na predvođenju slavlja, fra Domagoju na priređivanju obrasca, svim sestrama i braći koji su tomu doprinijeli, s. Mirti i fra Frani na predvođenju pjevanja i sviranju, svim čitačima, svima vama. Neka nas sve prati Božji blagoslov u životu i radu na slavu Božju i na korist našemu hrvatskom narodu!“, završio je fra Petar.

Tekstove za molitveno bdijenje priredio je fra Domagoj Volarević, a čitali su ih predstavnici pojedinih družbi. Bdijenje je popraćeno pjesmom redovnika i redovnica kojima je ravnala s. Mirta Škopljanac Mačina, uz klavirsku pratnju fra Frane Bosnića.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas490
Ovaj mjesecOvaj mjesec65698
UkupnoUkupno7608199

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38