Bilice: Blagoslov obitelji Župe Uznesenja BDM – Stari običaji na novi način

U našem narodu tradicionalno se udomaćio se lijep običaj posjeta svećenika obitelji, najčešće u božićnom vremenu. Iako postoje razlike od mjesta do mjesta, od župe do župe, jedinstveno je svima da se ovom prigodom obitelj okuplja na zajedničku molitvu, praćenu svećeničkim zazivom Božjeg blagoslova na sve članove obitelji. Točnije, obitelj moli za blagoslov i stavlja se pod zaštitu Svevišnjega Boga.


 

I ne tako davno, mjesni župnik svečano je pohodio obitelji po kućama u pratnji ministranata obučenih u bijele haljine, kao i u pratnji sakristana, koji je obično držao u ruci kadionicu s gorućim tamjanom, a znamo da je tamjan jedan od darova Sveta tri kralja. Ponegdje je tako i danas zadržan ovaj lijepi, satri običaj. Taj običaj se ove godine provodi i u Župi Bilice, ali na jedan novi, pomalo izmijenjen i neobičan način.

Ove godine, 22 svećenika, uglavnom redovnici, većinom franjevačkog reda, dana 9. siječnja 2016., krenuli su u zajednički „blagoslovni pohod“ svim obiteljima u našoj Župi. Oko 710 obitelji pozvani su na zajedničku molitvu koju predvode svećenici, u pratnji svojih vodiča (prošlogodišnjih i ovogodišnjih krizmanika, te članova FRAME), raspoređeni po unaprijed određenim područjima (dijelovima) naselja u sastavu naše Župe.

Ova lijepa „priča“ počela je već u 8 sati ujutro kada su vrijedne župljanke pripremile svećenicima i njihovim vodičima doručak uz kolače i tople napitke. Bila je to prilika da se upoznaju svećenici i njihovi vodiči, te da se podijele plan i popis obitelji koje će pohoditi svaki od svećenika. Već u 9 sati naši svećenici svečano su krenuli prema obiteljima koje je naš župnik fra Tomislav Brekalo pripremio za blagoslov na nov način, podjelom pisanih obavijesti o tome svim obiteljima.

Blagoslov obitelji „na bilički način“ na samom početku ove Jubilarne ili Zlatne godine milosrđa, ne samo da je prikladan, već je pravi odgovor na poziv Pape Franje svećenicima da budu „misionari milosrđa“, „graditelji za sve ljude susreta punog ljudskosti “, „znak majčinske skrbi Crkve u Božjem narodu“.

Uz Zlatnu godinu milosrđa, godina 2016. je za našu Župu, posebno jubilarna godina jer ujedno slavimo 50. obljetnicu osnivanja naše Župe.

U blagoslovu obitelju Župe Uznesenja BDM u Bilicama su sudjelovali: fra Silvestar Bota, fra Mirko Klarić, fra Ante Vukušić, fra Filip Milanović-Trapo, fra Perica Maslać, fra Krešimir Mikelić, fra Božo Ćurčija, fra Mile Marović, , fra Žarko Maretić, fra Petar Teskera, fra Ivan Lukač,  fra Lazar Perica, fra Miroslav Bustruc, fra Domagoj Runje, fra Božo Duvnjak, fra Jure Šimunović, fra Mladen Kovačević, fra Edvard Sokol, fra Ante Bešlić – đakon (svi članovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja – Split; fra Ivan Bradarić (OFMConv. – Rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i Gvardijan Franjevačkog Samostana sv. Frane u Šibeniku)  i pater Paul  Abass Karmoh Karim (CSSP župnik Župe Zablaće i Mandalina), i don Tomislav Puljić, dekan Šibenskog dekanata biskupije.

Sve svećenike domaćini su prigodno darovali, a pripremljen je i zajednički ručak u Samostanu sv. Ante na Šubićevcu.

U ime župljana Župe Uznesenja BDM u Bilicama, zahvaljujemo svećenicima  - redovnicima koji su se odazvali pozivu našeg župnika za sudjelovanjem u tradicionalnom blagoslovu obitelji na novi - „bilički“ način.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas597
Ovaj mjesecOvaj mjesec28216
UkupnoUkupno6442833

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69 

Administrator

franodoljanin@gmail.com