Proložac: Žive jaslice

Na sam Božić, već šesnaestu godinu zaredom, nešto više od 140 kostimiranih glumaca amatera iz Prološca, odjevenih u biblijske nošnje iz vremena rođenja Isusa Krista, upriličilo je jedinstveneŽive jaslice u koritu rijeke Suvaje, ispod drevnog mosta u središtu Prološca. U organizaciji je sudjelovao Župni ured Župe sv. Mihovilai HKUD Proložac na čelu s predsjednikomMilanom Maršićem Kubelom i suradnicima. Na početku scenskog prikaza svečanim riječima dobrodošlice nazočne je pozdravio župnik fra Vinko Gudelj.


Proložani su vratili brojne posjetitelje u davna biblijska vremena prije 2000 godina.Scene su bile popraćene predivnim božićnim pjesmama i mjuziklom u izvedbi župnog mješovitog i dječjeg zbora Svetog Mihovila pod ravnanjem s. Filipe Smoljo.

Od samog navještenja anđela Mariji i Josipu da će se roditi mali Isus, do njihova puta u prostu štalicu pa sve do dolaska triju kraljeva, vladao je muk u prepunom okružju znamenitog Prološkog mosta. Redale su se biblijske scene koje nikoga nisu ostavljale ravnodušnim, puneći duše ugođajem najradosnijeg dana u povijesti ljudskog roda.

Nakon završne scene odlaska kraljeva iz štalice, prolomio se pljesak, a gledatelji su pohrlili čestitati Toniju, Nikolini i malenom MatijasuGarac, koji su odigrali ulogu Marije, Josipa i djeteta Isusa.


A da su prološke Žive jaslice nadaleko poznate, dokazuje i poziv iz Čavoglava. Naime , župnik fra Ilija Mikulić pozvao je Proložane da na blagdan svetog Ivana apostola i evanđelista 27. prosinca 2015., sa svim kostimiranim glumcima uprizore rođenje maloga Isusa i u Čavoglavama, kod crkve hrvatskih mučenika. Za tu je prigodu prološke glumce dočekala scena s posebno izrađenim kućicama i štalicom. Tamošnji domaćini fra Ilija Mikulić i Marko Perković Thompson sve su sudionike prelijepo primili i pozvali da i dogodine budu njihovi gosti.

U zajedništvu svih koji sudjeluju ili gledaju Žive jaslice, ostaje trag radosti i nade jer Žive prološke jaslice nisu samo puki prikaz Isusova rođenja već prostor i vrijeme gdje ljudi postaju svjesniji da nad njima bdije naš Spasitelj Isus Krist, poticaj da se osvrnu oko sebe iz ljubavi prema bližnjemu, kao što nam to i nalaže Isusova zapovijed ljubavi.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas108
Ovaj mjesecOvaj mjesec56172
UkupnoUkupno7439872

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 82