Božić u Gradcu i Čavoglavama

U adventskom i božićnom vremenu mnoge župe poprišta su prigodnih koncertnih događanja. U pripravi za božićno slavlje te u samom božićnom vremenu u crkvi Porođenja Marijina u Gradcu te u crkvi Hrvatskih mučenika u Čavoglavama bilo je iznimno svečano. Na blagdan svetoga Stjepana, 26. prosinca 2015. godine, u Gradcu su nakon jutarnje svete mise prigodni božićni koncert za svoje župljane izvele Gospine zvjezdice. Ovim već tradicionalnim nastupom, zbor mladih župe Porođenja Marijina sa voditeljicom prof. Jelenom Prpa zaokružio je niz ovogodišnjih uspješnih nastupa. Predstavili su se nizom božićnih pjesama uz solo izvedbe Ane Marije Jukica, Gabrijele Marijanović i Kristine Kunčević. Prepuna crkva nagradila je trud mladih pjevačica toplim pljeskom, a župnik fra Jozo Jukić je svima zahvalio na trudu, posebno roditeljima koji potiču vlastitu djecu na ovu plemenitu aktivnost.


U nedjelju 22. prosinca 2015. u crkvi Hrvatskih mučenika u Čavoglavama Gospine zvjezdice su, uz Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša, održale Adventski koncert. Uz program kojim su se predstavile na nedavnom koncertu dječjih zborova u šibenskoj katedrali, izvele su i odgovarajući adventski repertoar. Svojom pjesmom i entuzijazmom (uz solo izvedbe Mateje Vidović i već navedenih solistica) izmamile su osmijehe na lica i toplinu u srcu svih prisutnih glazbenih poklonika. Prepuna crkva je također pljeskom pozdravila i Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša, čiji rad već poznaje sa prethodnog nastupa u Čavoglavama. Uz vodstvo prof. Jelene Prpa, Neuma se predstavila nizom adventskih i božićnih skladbi, a posebno je za izdvojiti „Uspavanku malom Isusu“ autora Krste Odaka (tekst Aleksa Kokić) čijom se izvedbom Neuma priključila obilježavanju pedesete godišnjice smrti ovog slavnog hrvatskog skladatelja rođenog u Siveriću.  Na kraju samoga koncerta prisutnima su se obratili domaćin župnik župe Kljaci fra Ilija Mikulić te gradački župnik fra Jozo Jukić, koji su prigodnim duhovnim nagovorom svima prisutnima približili duh samoga Božića.

Božić je ove godine u župi Gradac obilježen posebnošću božićnih jaslica. Naime, crkvu krasi prikaz Isusovog rođenja kojeg čine kipići pronađeni u ruševinama iste crkve uništene u Domovinskom ratu. Dobrotom i plemenitošću francuskog vojnika Erica Legranda, koji je tijekom ratnih godina u mirovnoj misiji UN-a boravio na ovome području, predratni kipići Isusa, Marije, Josipa, kralja i ovčice, ovog su ljeta vraćene na svoje ognjište. Gospodin Legrand ih je davnih devedestih pronašao u ruševinama crkve i sačuvao ih odnijevši ih u svoj francuski dom. Želju da jaslice vrati tamo gdje i pripadaju ispunio je svojim nedavnim posjetom Gradcu gdje je vrlo srdačno primljen. Povratak starih božićnih jaslica svjedočanstvo je nade i pravi simbol ponovnog Isusovog rođenja.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1127
Ovaj mjesecOvaj mjesec20486
UkupnoUkupno7635364

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66