Split: Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

Tradicionalnu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice održao je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, u nedjelju 20. prosinca 2015., u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Na obnovi je sudjelovalo oko 150 redovnica iz 16 zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te njihov nadbiskupski delegat fra Petar Lubina.


Fra Petar je na početku pozdravio nadbiskupa i redovnice rekavši: „Dragi o. Nadbiskupe, o. Tajniče, drage sestre! Pred nama je, evo, drugi Božić u Godini posvećenog života, ali i Božić u Izvanrednoj svetoj godini milosrđa. Dok s cijelom Crkvom slavimo dar svoga poziva kako bismo svjedočanstvom života bili poticaj na život po evanđelju svemu narodu Božjemu, pozvani smo svoj pogled upraviti na milosrđe Božje te se približiti otajstvu Boga koji je milosrdni otac i s pozornošću se okrenuti prema bližnjima, iskazujući djela milosrđa. U doba velikih i naglih promjena u svijetu, pozvani smo živjeti radost Evanđelja te biti znakovi Božje nazočnosti i blizine, kako bi ljudi našega vremena po nama upoznali Božju milosrdnu ljubav koja se očitovala u Kristu Isusu. Od nas se očekuje da osvježimo svoje spoznaje o Bogu, koji nas neizmjerno ljubi i prihvaća poput milosrdnog oca iz Evanđelja, kako bismo u svijetu mogli biti proročki znak Božjega milosrđa. Odgovaraju li službe koje su nam povjerene i naša djela onomu što je Duh Božji tražio od naših utemeljitelja? Treba li što promijeniti? Jesmo li bliski ljudima među kojima živimo i radimo da s njima dijelimo radosti i nade, žalosti i tjeskobe, do te mjere da možemo shvatiti njihove potrebe i doprinijeti kako bi se na njih odgovorilo? Zaustavimo se trenutak u šutnji i o svemu tome ispitajmo se.“ Uvodni pozdrav fra Petar je završio molitvom: „Gospodine Bože, poput apostolâ nekoć oko Majke Isusove u Dvorani posljednje večere okupljeni smo i mi oko svoga Pastira. Molimo te, otvori oči naših duša da možemo shvatiti i pouči nas kako bismo, živeći i radeći u društvu sukobâ i teška suživota, mogli biti svjedoci tvoga milosrđa i graditelji zajedništva te tako ponuditi konkretan model zajednice u kojoj je moguće živjeti tvoju ljubav“.

Započinjući duhovni nagovor o. Nadbiskup je pozdravio sve provincijalke, redovnice i kandidatice svih redovničkih zajednica, a zatim rekao kako je lijepo vidjeti ovo zajedništvo tolikih redovničkih zajednica. „Pripremamo se za Božić, ali teško se pripremiti kao što to mogu kuharice jer njima ako nešto nedostaje one mogu kupiti i tako riješiti svoj problem. Međutim, Božić nije 'problem' nego otajstvo i stoga je svaki Božić jedno novo otajstvo“. Govoreći o pripremi za Božić, o. Nadbiskup je naglasio kako nam je u liturgijskim čitanjima uvijek majka Marija neposredno pred Božić jer po njoj Isus ulazi u našu stvarnost. Majka Marija je 'vrata nebeska'. Vrata su simbol i mjesto susreta. Susret Marije i Elizabete jest divan susret jer Marija u Elizabeti vidi Božje djelo i Elizabetu vidi u Božjem svjetlu. Teško je ostvariti upravo to gledanje Božjeg djela u drugima i druge vidjeti u Božjem svjetlu jer nam pogled zaklanjaju ljubomora, zavist, oholost, ogovaranje. Marija vrednuje Elizabetu i Elizabeta vrednuje Mariju. Kad se otvore vrata srca i vrednovanje odnosa, prisutna je radost Božića, rekao je mons. Barišić, i nadodao kako  je srce evanđelja milosrđe. To milosrđe očituje se i kroz rodoslovlje, koje donosi evanđelist Matej, jer je Isus ušao u nesavršeno, defektno, ljudsko da mu dade smisao i ostvarenje. Božić čini da je Isus naš, a mi Božji jer smo sinovi i kćeri po krštenju. Isus je s nama osobito u Riječi, u sakramentima, u nama, u bližnjima, u onome tko je potreban naše ljubavi, solidarnosti, pomoći i stoga je Božić slavlje zahvalnosti za tu milosrdnu ljubav i otkrivanje prisutnosti Božje. Dobrota, solidarnost, pravda imaju puninu ostvarenja upravo u milosrdnoj ljubavi. Ovaj svijet traži svjedoke milosrđa pa je stoga vrijeme Božića vrijeme preispitivanja upravo tog milosrđa. Protumačivši ukratko logo za jubilarnu godinu o. Nadbiskup je naglasio kako se od nas taži da budemo odraz lica Božjeg milosrđa. Na kraju je o. Nadbiskup zahvalio svim sestrama za svjedočenje u Crkvi, Nadbiskupiji i Gradu Splitu jer su sestre dar braći i sestrama koji su njihovim znakom ohrabreni u naviještanju radosne vijesti. Stoga je pozvao redovnice da budu hrabre u Riječi Božjoj kako bi prolazeći kroz vrata bili istinski svjedoci Božjeg milosrđa braći i sestrama.

Provincijalka Mariangela Galić, službenica milosrđa, u ime svih redovničkih zajednica, o. Nadbiskupu uputila je riječ zahvale i čestitku: „Poštovani Oče Nadbiskupe, poštovani delegate za redovnice Fra Petre, drage sestre,

Izgleda nam ove dane da godina posvećenog života doživljava svoj vrhunac zrelosti; rađa Božićem i Milosrđem se upućuje u nadi. Milost je to na milost: godina posvećenog života, došašće i godina Milosrđa ...  trostruko jako vrijeme.

Godina posvećenog života bila nam je darovana da zastanemo: da se malo pozabavimo „sobom“; da zatvorimo vrata, uđemo u „sobu“ i zapitamo vlastito srce koga slijedi; da preispitamo vlastiti identitet u duhu karizme, kako bi obnovljene s nadom krenule u budućnost. Vjerujemo da ni jedna od nas nije prošla ne „taknuta“ ovom duhovnom stvarnošću! Bogu hvala!

S nadom u budućnost, iščekujući kroz životni advent slavni Njegov dolazak, upravo kao što u ovom adventu – došašću, iščekujemo silazak Sina Božjeg među nas.

Izmjena je to koja nas zbunjuje ali i ohrabruje; izaziva i obvezuje na stalno premišljanje i promjene... na trajni izlazak. Upravo to nam je Papa Franjo udijelio kao temeljni zadatak i zaželio da to bude plod godine posvećenog života.

Susretoše se ova dva jaka vremena u trećem, najjačem, u Otajstvu Božića, baš na vratima! Zar se na vratima inače ne iščekuje i ne susreće? Upravo kako Milosrdni Otac koji na vratima dočeka mlađeg i susreće starijeg sina!

I otvoriše nam se, ... otvoriste nam oče Nadbiskupe vrata Milosrđa! Koja milost i kakav Očev milosrdni čin prema svakome od nas. Dozri, tako, odgovor na pitanje prethodne godine i otvori se put u nadi, put Milosrđa... Susretosmo lice Očevo u liku Djeteta; nježno, ali i potrebno nježnosti.

Proći nam je kroz ta vrata, odreći se svega ropskog i preobući se u „sina“, nahraniti se u kući Očevoj izobiljem Njegove ljubavi, praštanja i milosrđa, ... i u srcu osjetiti urezane Očeve riječi: „Sinko, sve moje i tvoje je“!

Svjesne smo, da nam je ovo novo vrijeme darovano da prođemo kroz ova sveta vrata čišćenja, da u vlastitom srcu iznova doživimo to Milosrdno lice Očevo, da iskusimo „kako je Milosrđe uvijek veće od svakog grijeha i nemoći“. Potrebne smo toga iskustva Milosrđa; svaka od nas, i vjerujem, svaka naša zajednica! Tek tada ćemo moći, kako kaže Papa, progovoriti drugima na razumljiv način, iz vlastitog iskustva; i biti živi i vidljivi znak Očeva djelovanja svakom čovjeku, u svakoj njegovoj slabosti i potrebi.

To su iskustva naših Utemeljitelja i Utemeljiteljica. Najprije doživjeli Milosrđe, a potom živjeli to iskustvo kao životni poziv, i postali zarazni ljubavlju. Po tome daru, stoljećima su u Crkvi bili i ostali „oaze Milosrđa“, za mnoge! Svatko, po vlastitoj karizmi, na sebi, od Boga darovan način.

Upravo to, i jedino to, vjerujemo da se i danas od nas traži!

U blještavilu ponuda „dobronamjerno zavodljivih“ fatamorgana raznih robovanja, biti oaza božanskog Milosrđa, veliki je izazov i za nas redovnice: unutra i prema vani. Piti i nuditi čistu vodu iz izvora spasenja... Vjerujemo da je to za nas put izlaska o kojem nam govori Papa Franjo. Želimo taj put živjeti u Crkvi i sa Crkvom: u zajedništvu sa pastirima.

S toga, želimo Vas se zahvaliti za to zajedništvo, za Vašu pastirsku brigu o nama redovnicama; za bdijenje da se oaze, ne daj Bože, ne pretvore u fatamorgane... Hvala Vam za ove susrete u jakim vremenima, zajedničke susrete i poticaje u godini posvećenog života, za pomoć organiziranja hodočašća, i svaku drugu Očinsku blizinu u različitim prigodama. Vjerujemo, i nadamo se, da će se to zajedništvo služenja u ovoj godini Milosrđa još djelotvornije nastaviti i kroz neke zajedničke inicijative.

Poštovani Oče Nadbiskupe, Vama pastiru naše Nadbiskupije u susret ovom Božiću koji je u znaku Milosrđa, mi redovnice želimo i za to molimo, da se zagledate u Otajstvo Božića i da vam se pogledi na ovaj svijet spoje. Neka Vas Duh Sveti prosvijetli i potakne, da osobno i po svećenicima naše Nadbiskupije, mnogu braću provedete kroz vrata Milosrđa, kako bi se po otkrivenom Otajstvu i u njima rodio novi, Božanski život.

Sretan Božić i blagoslovljenu Jubilarnu godinu Milosrđa, u ime svih sestara Nadbiskupije, čestitaju Službenice Milosrđa.

Fra Petar Lubina na kraju je zahvalio o. Nadbiskupu i najavio u nedjelju, 31. siječnja 2016. u 20 sati molitveno bdjenje uoči zaključka Godine posvećenog života. „Neka i ovog Božića milosrdni Spasitelj i Otkupitelj svijeta ispuni svojom milosrdnom ljubavlju srca vas ovdje okupljenih na čelu s o. Nadbiskupom i njegovim tajnikom, kao i srca nemoćnih i bolesnih sestara koje nisu mogle s nama biti a to su željele, kako biste u svakom čovjeku mogli prepoznati njegovo milosrdno lice koje poziva na zajedništvo, ljubav, mir i praštanje. Neka vam je sretan i radostan Božić te Božjim blagoslovom i uspjehom ispunjena nova godina Božjeg milosrđa!“, završio je fra Petar.

Uoči završnog blagoslova mons. Barišić je čestitao svim redovnicama Božić i Novu godinu te zahvalio fra Petru Lubini na svemu što čini za redovnice na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon blagoslova redovnicama su za sakrament pomirenja bili na raspolaganju franjevci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas104
Ovaj mjesecOvaj mjesec56168
UkupnoUkupno7439868

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56