U Šibeniku i Gospine zvjezdice iz Gradca pjevaju adventu

U katedrali Sv. Jakova u Šibeniku, u četvrtak 17. prosinca 2015., održan je tradicionalni adventski koncert pod nazivom Djeca pjevaju adventu. Na koncertu, koji je dio manifestacije Otvorite vrata Božiću, sudjelovalo je devet dječjih crkvenih zborova sa područja Šibenske biskupije. Program su sačinjavale adventske i marijanske pjesme koje su, proizašle iz iskrenih dječjih srdaca, oduševljenje i radost podarili dupkom ispunjenom svetištu.


Jedan od sudionika ovoga koncerta bio je i Zbor mladih Gospine zvjezdice iz Gradca kod Drniša. Uz vodstvo prof. Jelena Prpa te solo izvedbe Mateje Vidović i Ane Marije Jukica predstavili su se pjesmom Kao Marija i lurdskom himnom Sred te se pećine. Gospine zvjezdice trenutno broje 22 pjevačice (djevojčice i djevojke od prvog razreda osnovne škole do završnih razreda srednje škole), a kroz njihove redove prošle su (u desetak godina djelovanja) mnoge generacije školske djece ove župe.

Posebnu pozornost upravo ovome zboru na samome koncertu poklonio je šibenski biskup mons. Ante Ivas. Nakon njihovog nastupa biskup je pozdravio mlade pjevače koji su te večeri, uz pratnju svog župnika fra Joze Jukića, prešli najdulji put da bi uz ostale izvođače zapjevali u katedrali. Upoznao je također i sve prisutne  sa tragičnom sudbinom gradačke župne crkve koja je u Domovinskom ratu bila do temelja srušena, a čija je obnova donijela nova arheološka otkrića koja su dovela do osnivanja crkvenog muzeja.  Crkva Porođenja Marijina danas obnovljena ponosno stoji povrh Petrova polja, a činjenica da zbor mladih okuplja više od dvadeset pjevača dok cijela područna osnovna škola broji tek šezdesetak učenika, znak je da župa punim plućima živi.

Na ovom tradicionalnom koncertu nastupilo je preko 200 malih pjevača koji su svojim iskrenim dječjim radosnim osmijehom i pjesmom otvorili vrata Božiću. Uz navedene Gospine zvjezdice iz Gradca, na koncertu su sudjelovali zborovi iz šibenskih župa (Župa sv. Jakova - Grad, Župa sv. Ante - Šubićevac, Župa Porođenja BDM - Varoš, Župa Srca Isusova - Baldekin), te predstavnici Murtera (Župa sv. Mihovila), Skradina (Župa Rođenja BDM), Vodica (Župa Našašća sv. Križa) i Primoštena (Župa sv. Jurja).

Na kraju programa u katedralu je uneseno Betlehemsko svjetlo, simbol mira i ljubavi, koje je, nakon prikladnih biskupovih riječi i molitve, svatko mogao i doslovno i u svom srcu ponijeti u vlastiti dom. Katedralom se pronijelo:

„Svjetlo Božje daru lijepi, siđi s Božjeg krila dol'.

Um prosvijetli, volju krijepi, liječi duše tešku bol.

Jači u nas vjeru svetu, koju Isus donije svijetu,

svaki da to djeluje, što u srcu vjeruje.“

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas569
Ovaj mjesecOvaj mjesec40224
UkupnoUkupno6385328

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66 

Administrator

franodoljanin@gmail.com