Split: Održan 14. redovni kapitul Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a

U subotu 5. prosinca 2015. godine održan je 14. redovni Područni kapitul OFS-a u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu. Poziv za Kapitul upućen je svim članovima vijeća, duhovnom asistentima i ministrima mjesnih bratstava: Cavtat, Blato - Vela Luka, Lumbarda, Dubrovnik (Mala Braća, Lapad i Rožat), Imotski, Kuna, Orebić, Makarska, Metković, Omiš, Proložac, Podbablje, Runovići, Sinj, Split (Gospa od Zdravlja, Pojišan, Sv. Obitelj, Sv. Frane i Trstenik), Vinjani te duhovnom asistentu i predsjednici FRAM-e.


Dnevni red Kapitula:

- Euharistijsko slavlje, fra Stipe Nimac, područni duhovni asistent.

- Komunikacija mjesne i područne razine, područna ministra Marijana Jurišić i područni doministar Mate Vukorepa.

- Kalendar aktivnosti Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a u 2016.g., ministraMarijana Jurišić.

- Prisutnost zavjetovanih članova na mjesečnim susretima, područna tajnica Mila Šuto.

- Susreti OFS i FRAM-e,predsjednica FRAM-e Matea Lončar.

- Uloga i važnost formacije, područna povjerenica za socijalna pitanja Angela Koštro.

- Blagajnički izvještaj, područna blagajnica Jasna Šabić.

Na Kapitulu je sudjelovalo 40 članova iz svih mjesnih bratstava. Susret je započeo Euharistijskim slavljem kojeg je predvodio Područni duhovni asistent fra Stipe Nimac , a koncelebrirali su fra Kristijan Šilić, područni duhovni asistent FRAM-e i fra Veselko Grubišić duhovni asistent MB „Mala Braća“ Dubrovnik. Fra Stipe je naglasio važnost euharistijskog slavlja za uspjeh Kapitula, uspjeh područnog bratstva, mjesnih bratstava i svakog člana franjevačke obitelji. Naglasio je važnost franjevaštva danas u svijetu te povezao s otvaranjem Godine milosrđa kada papa Franjo kao uzor uzima franjevce - sv. Lepold Bogdan Mandić i Padre Pio. Na kraju euharistijskog slavlja fra Stipe je dao i odrješenje za sve pokojne članove franjevačkog svjetovnog reda.

Radni dio susreta započeo je molitvom iz Obrednika, zatim pozdravom područne ministre Marijane Jurišić. Zahvalila je svim sudionicima kapitula koji su se odazvali na poziv. Naglasila je važnost pravovremene komunikacije mjesne, područne i nacionalne razine. Svi sudionici su se složili da se izradi web stranica Područnog bratstva. Marijana je predložila da se područno hodočašće održi u travnju 2016. g. u Zagreb, jer tada će doći tijelo sv. Lepolda Bogdana Mandića u kapucinski samostan u Dubravu. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen. Marijana je predložila u rujnu dvije mogućnosti za Područne duhovne vježbe. Prva mogućnost je u svetištu bl. Marije Petković a druga u Splitu. Svi sudionici suse složili da se Područne duhovne vježbe održe u Splitu. Vijeće će utvrditi mjesto i vrijeme održavanja.

Mila Šuto je podijelila dokument od Predsjedništva MVFSR-a „Postupanje prema neaktivnim članovima OFS-a“koji je ponuđen svim nacionalnim vijećima. Uvođenje sustava doprinosa proporcionalnih s brojem članova svakoga bratstva dovelo je otkrivanja problema odsutnih članova, a koji se još ubrajaju u statistiku. Mila je rekla da se dokument dobro prouči i neka svako bratstvo u razgovoru sa mjesnim vijećem i po savjesti donese odluku o neaktivnim članovima.

Na Kapitulu s oduševljenjem se obratila predsjednica FRAM-e Matea Lončar. Sve sudionike je srdačno pozdravila i iznijela svoju želju da OFS i FRAM-a imaju više zajedničkih susreta na područnoj i mjesnoj razini. Naglasila je važnost prelaska framaša u OFS, a jedan od načina je i upoznavanje jedni drugih. Svi sudionici su podržaliMateu u njenoj dobroj namjeri i obećali suradnju u mjesnim bratstvima.

Angela Koštro održala je predavanje o ulozi i važnosti formacije za svakog člana OFS-a.

Jasna šabić je podnijela Područni blagajnički izvještaj za 2015.god. Zahvalila svima bratstvima za doprinos koji je velika potpora za rad područnog bratstva.

Marijana je bratstvima podijelila list „Bratstvo“. Svim sudionicima zahvalila te izmolila molitvu iz Obrednika. Fra Stipe je svima udijelio Božji blagoslov i zaželio sretan povratak svojim obiteljima.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2129
Ovaj mjesecOvaj mjesec66898
UkupnoUkupno7450598

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 178