Sinj: Proslavljen dan Gimnazije i Sjemeništa

Uoči blagdana Bezgrešnog začeća BDM Franjevačka klasična gimnazija i Franjevačko sjemenište u Sinju proslavili su Dan Gimnazije i Sjemeništa u nedjelju, 6. prosinca 2015., svečanim euharistijskim slavljem i akademijom.

Euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Sinjske predvodio je fra Josip Grbavac, ravnatelj Gimnazije. U koncelebraciji uz ravnatelja bili su ravnatelj Sjemeništa fra Ivan Udovičić, umirovljeni profesor latinskog i grčkog jezika fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, gimnazijski profesori te nekoliko svećenika iz samostana. Za vrijeme misnog slavlja pjevali su učenici gimnazije, solisti i mješoviti zbor uz glazbenu podlogu gimnazijskog orkestra te orgulja za kojima je bio prof. Andro Čalo. Profesor Čalo ujedno je i pripremao zbor i orkestar za večerašnje slavlje. Učenici su predmolili i molitvu vjernika, a misna čitanja pročitali su prof. povijesti Antonija Čarić i učenik Vlaho Jakić (II.a). Na proslavi su sudjelovali i postulanti, bogoslovi, profesori i ostali djelatnici Gimnazije, učenici i njihovi roditelji te brojni štovatelji.


Do sada je običaj bio da se uoči Bezgrješne upriliči akademija, obično recitativno-glazbenog ili scenskog programa. Ovoga puta se od takve prakse odustalo, jer ovogodišnja 300. obljetnica čudesne obrane Sinja izvrsna je prigoda da se još jednom ugosti mnogostruko nagrađivani Muški zbor Brodosplit, koji je svojim radom i kulturom pjevanja izrastao u red najcjenjenijih zborova ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Zbor je osnovan 1972. godine.

Od tada se puno puta vratio s različitih strana svijeta ovjenčan zlatnim plaketama, među ostalim i kao olimpijski pobjednik na olimpijadi zbornog pjevanja u Linzu (Austrija) 2000. godine. Posebnost mu čini njegovanje tradicije užeg zavičaja, odnosno dalmatinske pučke i koncertne pjesme u harmonizaciji i obradama najvrsnijih hrvatskih skladatelja. Voditelj zbora, Vlado Sunko, izvanredni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, za svoj predani rad dobio je brojne nagrade, među ostalim odlikovan je i redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića – najveće nagrade za kulturu koja se dodjeljuje na državnoj razini za osobite zasluge za kulturu posebice kao međunarodni promicatelj hrvatske kulturne baštine.


Na koncu dojmljivog nastupa, koju je gledateljstvo podarilo srdačnim i burnim pljeskom, svima koji su pridonijeli ostvarenju ovoga vjersko-kulturnoga događaja zahvalio je ravnatelj fra Josip Grbavac. Muškom zboru Brodosplit što više od četrdeset godina promovira hrvatsku glazbenu baštinu u domovini i inozemstvu, uvijek uz bogat repertoar i visoki umjetnički dojam, zborovođi Andri Čali, kao i članovima školskog zbora i orkestra koji su svojim pjevanjem uveličali večerašnje misno slavlje. I na kraju svima čestitao svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije uz želju da se osvježimo i duhovno i tjelesno. 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas289
Ovaj mjesecOvaj mjesec51760
UkupnoUkupno7435460

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 98