Bogdanovići: Proslava sv. Nikole

Euharistijsko slavlje na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca 2015., na radost svih župljana predvodio je fra Ante Jurić uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Branka Mijića i sudjelovanje mnoštva vjernika.

Prije punih 40 godina, točnije 1975. godine fra Anti je ovo bila prva samostalna župa u kojoj je kao župnik proveo tri godine, a potom je premješten u Kanadu. Svečanoj svetoj misi prethodila je procesija sa slikom svetog Nikole koju su nosili župljani.


Na početku misnog slavlja župnik fra Branko pozdravio je fra Antu koji se vratio u domovinu nakon mnogo godina djelovanja u Americi i Kanadi te mu zaželio dobrodošlicu nakon mnogo godina.

Propovjednik je u propovijedi povezao sv. Ivana Krstitelja koji je pripravljao Kristov milosni dolazak u srca ljudi, a sv. Nikolu je činio veliku pokoru i sve svoje imanje razdijelio siromasima i na taj način slijedio Krista. Ukratko je prikazao život sv. Nikole i upitao se od koga je tu svetu krepost kršćanske naučio sv. Nikola. Odgovorio je kako je sv. Nikola tu veliku i svetu ljubav naučio od svoga božanskog učitelja Isusa Krista koji je rekao „štogod ste učinili jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili“. Fra Ante je na kraju propovijedi pozvao vjernike da nasljeduju sv. Nikolu u djelima kršćanske ljubavi osobito kroz ovo vrijeme došašća zaželjevši da priprave put Gospodinu u srcima svojih obitelji.

Na kraju misnog slavlja vjernicima se obratio župnik fra Branko Mijić koji je zahvalio fra Anti što je prihvatio poziv i uveličao ovaj blagdan.

Tom prilikom i sam fra Ante je izrazio radost i zahvalnost što je nakon dugo godina imao priliku biti među vjernicima među kojima ga se mnogi sjećaju. Selo Bogdanovići je malo, puno se toga ovih godina promijenilo, ali još uvijek čuva svoju vjeru i bori se. Dao Bog da tako  bude još godinama, a  s neba neka nas prati zagovor našeg svetog Nikole Putnika, završio je fra Ante.


Župa Perković pripada Unešićkom dekanatu Šibenske biskupije, dvjema općinama i dvjema županijama: Sitno Donje pripada Gradu Šibenik u Šibensko-kninskoj županiji, a Sitno Gornje i Bogdanovići pripadaju općini Prgometu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U crkvi sv. Nikole Putnika u Bogdanovićima (nekad Sratok) nalazi se mramorni kip svetog Nikole putnika. U prezbiteriju na zidu je slika Bezgrješne koju je naslikao Petar Bezzi 1788. godine. U Bogdanovićima postoje i tri kapele. Dvije su starije posvećene Gospi Sinjskoj, a treća je sv. Ante podignuta kod Jurića kuća 1937. godine. U Sitnome su, u zaseoku Dražići, dvije kapele: Srca Isusova i Gospe Karmelske.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas26
Ovaj mjesecOvaj mjesec55714
UkupnoUkupno7522547

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 64