Članak fra Jure Brkana o župama

Umirovljeni redovni profesor kanonskoga prava fra Jure Brkan objavio je u liturgijsko-pastoralnoj reviji „Služba Božja“ (55 (2015), br. 3-4, str. 275 – 305) članak „Pravo Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja u Dalmaciji na župe u vrijeme fra Ivana Markovića“.


Sažetak

U ovome radi autor je služeći se djelom fra Ivana Markovića Le parrocchie… obradio pravo Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja u Dalmaciji na župe u vrijeme fra Ivana Markovića.

Autor je rad podijelio na uvod u kojemu je opisao okolnosti nastanka Markovićeva djela. Nakon toga je na temelju drugoga poglavlja Markovićeve knjige obradio način na koji je Marković dokazivao pravo Provincije Presvetoga Otkupitelja na župe u Dalmaciji kroz povijest Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja.

U drugom dijelu rada, naš je autor, promatrajući djelovanje franjevaca Franjevačke provincije Presv. Otkupitelja u Dalmaciji, naglasio, poput fra Ivana Markovića, kako je rad franjevaca na župama, povezan s franjevačkim poslanjem. Autor je naglasio kako posebno u naše vrijeme, zakonodavstvo Reda manje braće pravno uređuje rad franjevaca na župi što ga navodi na zaključak kako su fratri u našim krajevima bili ispred svoga vremena, to dokazuje i praksa. Fratri su kroz cijelu svoju povijest djelovanja u Dalmaciji bili radnici u “vinogradu Gospodnjem”, ondje gdje ih je Crkva slala da izgrađuju Opću i mjesne crkve provodeći u djelo smisao ono onoga što je sv. Franji Duh Božji nadahnuo “Franjo popravi moju Crkvu”. Franjevci su također i u doba fra Ivana Markovića bili angažirani, posebno u mjesnim crkvama u kojima opstoji Katolička Crkva.


Cijeli članak u pdf-u

Pravo Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja u Dalmaciji na župe u vrijeme fra Ivana Markovića


 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas72
Ovaj mjesecOvaj mjesec62881
UkupnoUkupno7052612

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50